.

Αλέκος Αθανασιάδης: «Χορήγηση επιδόματος προβληματικής περιοχής στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα»

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με την ΔΙΔΑΔ/50/265/29847/30-10-1992 και τις τροποποιήσεις που επήλθαν σ’ αυτήν, κάποιες περιοχές της χώρας μας χαρακτηρίστηκαν προβληματικές και διαχωρίστηκαν σε προβληματικές τύπου Α΄ και τύπου Β΄ λόγω των ιδιαιτεροτήτων από άποψη, ιδίως, συνθηκών διαβίωσης, επικοινωνίας, στέγασης, λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος και του αυξημένου κόστους ζωής σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.
Μέχρι σήμερα με το μισθολόγιο που ίσχυε (Ν.3205/2003) υπήρχε μια υποτυπώδης πρόνοια, κυρίως ηθικής αναγνώρισης της ιδιαιτερότητας των πόλεων, και στους δημοσίους υπαλλήλους σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα χορηγούνταν επίδομα 40 ευρώ το μήνα, λόγω του προσδιορισμού τους ως προβληματικών περιοχών τύπου Β΄.
Το συγκεκριμένο επίδομα διατηρήθηκε αρχικά με το νέο μισθολόγιο του Ν. 4024/11 και το άρθρο 15 & 2 που αναφέρει ότι «στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε απομακρυσμένες παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές… χορηγείται επίδομα οριζόμενο σε (100) ευρώ μηνιαίως». Στη διευκρινιστική εγκύκλιο όμως που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών-ΓΛΚ με αρ. πρωτ. οικ. 2/78400/0022/14-11-11, ερμηνεύει το νόμο διαφορετικά και χορηγεί το επίδομα μόνο σε όσους εργάζονται σε προβληματικές περιοχές τύπου Α΄ και όχι σ’ αυτούς που εργάζονται στις προβληματικές περιοχές τύπου Β΄. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το συγκεκριμένο επίδομα χορηγείται σε όσους εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης η οποία ανήκει στην χαρακτηρισμένη περιοχή τύπου Α΄ και δεν χορηγείται πλέον σε όσους εργάζονται στις δύο μεγάλες πόλεις, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, διότι ανήκουν στις χαρακτηρισμένες προβληματικές περιοχές τύπου Β΄.
Σας επισημαίνω ότι η οικονομική κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων των πόλεων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, υστερεί σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, εξαιτίας του υψηλού κόστους διαβίωσης (θέρμανση, ενοίκια, διατροφή κ.λ.π.) και της αυξημένης ρύπανσης που επικρατεί. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι σχετικές μετρήσεις των σταθμών του Κέντρου Περιβάλλοντος καταγράφουν καθημερινά υψηλότατες υπερβάσεις των διεθνών ορίων ρύπων καθώς και αντίστοιχες υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα
Πιστεύω ότι η ερμηνεία που δόθηκε στο νόμο δημιουργεί αδικίες και ανισότητες μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων που βιώνουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα και πρέπει άμεσα να προχωρήσετε στην αποκατάστασή τους.

Με εκτίμηση,

Αθανασιάδης Αλέξανδρος
Ανεξάρτητος Βουλευτής
Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου