.

Την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων προωθεί το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ

Από το www.avgi.gr
Άθροισμα περιβαλλοντικών διατάξεων χωρίς ενιαίο υπόβαθρο συνεκτικής περιβαλλοντικής πολιτικής εκτός του σαφούς άξονα για τη διαχείριση των αποβλήτων, η οποία όμως προωθείται μόνο μέσω εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων, επισημαίνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή σε γνωμοδότησή της εκφράζοντας πλήθος διαφωνιών για το τελευταίο νομοσχέδιο σκούπα του ΥΠΕΚΑ.
Ως προς τη διαχείριση των αποβλήτων η ΟΚΕ καθιστά σαφές πως είναι αναγκαία η ορθή μεταφορά των προβλέψεων της Οδηγίας για υποχρεωτική χωριστή συλλογή των απορριμμάτων στην πηγή, ώστε να προωθηθεί η οικονομική και οικολογικά ασφαλής διαχείριση των απορριμμάτων.

Κατά το άρθρο η ΟΚΕ παρατηρεί: Στα άρθρα 16 και 22 του Σχεδίου Νόμου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που δίνουν προτεραιότητα διαχείρισης στις εγκαταστάσεις ανάκτησης σύμμεικτων αστικών αποβλήτων όταν η χώρα υποχρεούται να προωθήσει τη διαλογή στην πηγή και στον βαθμό που δεν αποδίδει πλήρως η μέθοδος αυτή να διαθέτει και εγκαταστάσεις ανάκτησης σύμμεικτων αστικών αποβλήτων.

- Με τον τρόπο που είναι διατυπωμένο το άρθρο 27, αντί να πάμε ως χώρα υποχρεωτικά για χωριστή συλλογή στην πηγή του χαρτιού, του μετάλλου, του πλαστικού και του γυαλιού μέχρι το 2015, απλώς «ενθαρρύνουμε» τη χωριστή συλλογή. Έτσι, ουσιαστικά πριμοδοτείται η σύμμεικτη διαχείριση αποβλήτων σε πολύ ακριβότερες μονάδες και εργοστάσια με τις παρεπόμενες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

- Στο άρθρο 35 εκφράζεται έντονα η διαφωνία της ΟΚΕ για την κατάργηση της απαίτησης της ΚΥΑ 107017/06 να υπόκεινται σε διαδικασία έγκρισης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων το περιεχόμενο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και εκείνο των ειδικών ρευμάτων, τη στιγμή που αποτελεί θεσμική υποχρέωση της χώρας στο Ευρωπαϊκό και Εθνικό Δίκαιο.

- Στο άρθρο 43 η ΟΚΕ προτείνει το Ειδικό Τέλος Ταφής να εφαρμόζεται και σε οποιονδήποτε άλλο κωδικό του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (εκτός από αυτούς που αναφέρονται), εάν και εφόσον έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις επεξεργασίας. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετακύλισης του κόστους στον πολίτη, χωρίς την αντίστοιχη ανταποδοτικότητα.

Η ΟΚΕ διαφωνεί και με το άρθρο 57 που επιτρέπει την υλοποίηση έργων ανάκτησης και διαχείρισης αποβλήτων χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, αλλά και κατά παρέκκλιση του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού, επισημαίνοντας ότι η ένταξη των νέων εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων θα πρέπει να γίνεται μέσα από επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και όχι κατά παρέκκλιση.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου