.

Διαφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το πόσο πράσινα είναι τα βιοκαύσιμα

Από το energia.gr...

Η περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth, κάλεσε την Ε.Ε. να εγκαταλείψει τον στόχο για συμμετοχή των βιοκαυσίμων σε ποσοστό 10% ως το 2020, διότι, όπως τονίζει, θα στοιχίσει 126 δισεκατομμύρια ευρώ, δίχως στην πραγματικότητα να ωφελήσει το περιβάλλον.

«Οι πιεσμένοι καταναλωτές πληρώνουν το τίμημα για μια εσφαλμένη πράσινη πολιτική, η οποία δεν αποφέρει περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα», σχολίασαν στην ανακοίνωσή τους.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ως συνέχεια στην γενικότερη συζήτηση που έχει ξεσπάσει τελευταία για το αν τα βιοκαύσιμα είναι όντως «πράσινα» ή όχι. Υπό κανονικές συνθήκες, ένα λίτρο βιοκαυσίμου εκπέμπει τους ίδιους ρύπους με το συμβατικό καύσιμο κατά την καύση του, αλλά υποτίθεται ότι κατά την διάρκεια της παραγωγής του εξοικονομεί αντίστοιχη ποσότητα, σε αντίθεση με την συμβατική παραγωγή.

Υπάρχει όμως και μια αρνητική πλευρά, καθώς τα κίνητρα που δίδονται για παραγωγή πρώτων υλών για βιοκαύσιμα ωθούν τους αγρότες διεθνώς στο να χρησιμοποιούν εκτάσεις για αυτόν τον σκοπό, εις βάρος της παραγωγής τροφίμων, αλλά και εις βάρος των δασικών εκτάσεων. Η όλη διαδικασία ονομάζεται «έμμεση χρήση γης» και βρίσκεται στο επίκεντρο της διαφωνίας.

Ανάμεσα στους πολέμιους των βιοκαυσίμων έχει προστεθεί και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η οποία διατηρεί αμφιβολίες για το αν είναι τα βιοκαύσιμα ουδέτερα στο ανθρακικό τους αποτύπωμα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου