.

Η ΔΕΗ "ψάχνεται" μέσω Hermes για την Πτολεμαΐδα

Από kozan.gr
Επαφές για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της μεγαλύτερης επένδυσης που σχεδιάζει, της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα, βρίσκονται σε εξέλιξη από την πλευρά της ΔΕΗ.Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το περίφημο ινστιτούτο εξαγωγικών πιστώσεων της Γερμανίας Hermes, το οποίο επί της ουσίας αποτελεί ένα είδος ασφάλειας, για τις τράπεζες που θα χρηματοδοτήσουν το έργο και μπορεί να είναι διαθέσιμο στην περίπτωση της Πτολεμαΐδας καθώς ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί είναι γερμανικής προέλευσης. Θυμίζουμε ότι όπως είχε αποκαλύψει το «Κ» το σχήμα που μειοδότησε για την κατασκευή του έργου (ΤΕΡΝΑ, Hitachi, Babcock), έχει καταθέσει στη ΔΕΗ μη δεσμευτική πρόταση, για τη χρηματοδότηση του 50% του έργου με εξαιρετικά ανταγωνιστικούς όρους από ξένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Η πρόταση αυτή της κοινοπραξίας συνδέεται σύμφωνα με πληροφορίες με τις επαφές που πραγματοποιούνται με το Euler Hermes και εφόσον υπάρξει συμφωνία τότε η χρηματοδότηση αναμένεται να «κλείσει» μέσω της γερμανικής... «ΕΤΒΑ» δηλαδή της KFW.

Πέρα όμως από τη χρηματοδότηση, πληροφορίες θέλουν την πλευρά της ΔΕΗ να εξετάζει «ζεστά» την είσοδο ιδιώτη εταίρου στη νέα μονάδα, κάτι που εφόσον συμβεί τότε θα λύσει τα χέρια της εταιρείας σε δύο επίπεδα. Κατ΄ αρχάς θα δώσει τη δυνατότητα να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και του υπόλοιπου 50% του έργου, με την εγγύηση του συνεταίρου, όπως είχε άλλωστε «προτρέψει» και ο ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι εάν η ΔΕΗ δεν μπορεί από μόνη της να κάνει επενδύσεις τότε θα μπορούσε να τις κάνει με συνεταίρο. Και δεύτερον πιθανή συνεργασία της ΔΕΗ με ιδιώτη στην Πτολεμαΐδα θα λύσει τα χέρια της εταιρείας απέναντι στην Κομισιόν, η οποία ως γνωστόν επιθυμεί το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη στην Ελλάδα και την άρση του μονοπωλίου της επιχείρησης.

Τι είναι τα ECA’s

Τα ινστιτούτα εξαγωγικών πιστώσεων (Export Credit Agencies) προσφέρουν είτε πιστώσεις, είτε ασφαλίσεις πιστώσεων ή εγγυήσεις χαμηλώνοντας το κόστος της χρηματοδότησης ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που υπάρχει υψηλό country risk ή customer risk. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εγκριθεί η χορήγηση της ασφάλειας εξαγωγικής πίστωσης είναι στο έργο να χρησιμοποιείται εξοπλισμός που έχει παραχθεί στη χώρα που προσφέρει την εγγύηση. Συνήθως οι ασφαλίσεις αυτές αφορούν μεγάλες επενδύσεις της τάξης αρκετών δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μέσω των ECA’s είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί εγγύηση χρηματοδότησης για το σύνολο της επένδυσης και όχι μόνο για το κόστος εξαγοράς του εξοπλισμού.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου