.

«Πράσινες αγωγές» κατά της Κίνας, εξετάζει η ΕΕ


Οι μαζικές κρατικές επιδοτήσεις «εκτοπίζουν» τις ευρωπαϊκές εταιρείες αιολικής και ηλιακής ενέργειας από την αγορά της Κίνας, τόνισε ο Marc Vanheukelen , επικεφαλής του γραφείου του Επιτρόπου για το εμπόριο Karel De Gucht.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση των εμποδίων που διαστρεβλώνουν την αγορά», είπε ο Marc Vanheukelen σε συνάντηση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις 15 Μαρτίου.
«Ίσως να πάμε στα δικαστήρια τις χώρες που νομίζουμε ότι δεν παίζουν δίκαια», πρόσθεσε, μιλώντας γενικά για αθέμιτες πρακτικές των εμπορικών εταίρων της ΕΕ.

Η Κίνα εξετάζει τα κλιματικά ζητήματα από την πλευρά της βιομηχανίας και του εμπορίου, είπε ο Vanheukelen.
«Θέλουν να αναπτύξουν την βιομηχανία τους. Προσκαλούν αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες. Ερμηνεύουν χαλαρά τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας, μετά παράγουν τεχνολογία πιο φθηνά και κλείνουν την αγορά», υπογράμμισε.
Κίνα ΑΕ
«Αυτό είναι Κίνα ΑΕ. Έτσι αναπτύσσονται. Επομένως, δεν πρόκειται να χαμηλώσουν τις τιμές έτσι απλά. Δεν λειτουργεί έτσι η Κίνα», τόνισε.
Οι κινεζικές δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα προσπαθεί να πετύχει το στόχο παροχής 15% της ενεργειακής κατανάλωσης από ανανεώσιμες ενέργειες μέχρι το 2015.
Το 2010, η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ στον τομέα της αιολικής ενέργειας και παρείχε 30δις δολάρια σε δάνεια και επιδοτήσεις στις εταιρείες της που ασχολούνται με ηλιακή ενέργεια.
Η Κίνα ισχυρίζεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να επενδύει σε αυτή την κλίμακα, προκειμένου να πετύχει τους κλιματικούς στόχους της Σύμβασης-Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Ωστόσο οι ευρωπαϊκές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τονίζουν ότι στερούνται ένα δίκαιο κομμάτι από την «κινεζική πίτα».
«Μιλήστε στις ευρωπαϊκές εταιρείες αιολικής και ηλιακή ενέργειας- η ιστορία τους δεν είναι χαρούμενη», τόνισε ο Vanheukelen. «Εκτοπίζονται από την αγορά διότι οι επιδοτήσεις για τις κινεζικές εταιρείες είναι τεράστιες».
Αγωγή αντιντάμπινγκ
Στα τέλη του 2011, η γερμανική εταιρεία Solarworld AG ανακοίνωσε αγωγή 1 δις «αντιντάμπινγκ» εναντίον των κινεζικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπός τους είπε στην EurActiv ότι παρόμοια μέτρα σχεδιάζονται εναντίον των κινεζικών εταιρειών στην ΕΕ.
Ο Vanheukelen αρνήθηκε ότι ο αποκλεισμός προϊόντων από την αγορά της ΕΕ θα είναι «πράσινος προστατευτισμός» και ισχυρίστηκε ότι οι άλλες χώρες προέβησαν σε «εμπορικά εμπόδια βασισμένα στο περιβάλλον», περισσότερο από την ΕΕ.,
Σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχει «μεγάλη έλξη στον ΠΟΕ» για αγωγές και πρότεινε να ξαναγραφτεί το εγχειρίδιο για το περιβάλλον.
«Είναι ένα νέο θέμα. Οι εμπορικοί κανόνες για το περιβάλλον δεν υπάρχουν πια. Ο ΠΟΕ πρέπει να το αντιμετωπίσει μετά τη Ντόχα», τόνισε.

Oρόσημα

  • 2015: Προθεσμία για την Κίνα να παράσχει 15% του ηλεκτρισμού της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • 2020: Προθεσμία για την ΕΕ να παράσχει 20% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου