.

Με το Γαλλικό Μοντέλο η Δημοπράτηση της Ενέργειας από Υδροηλεκτρικά και Λιγνίτες

Από το energia.gr...

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόταν η τοποθέτηση του Μ. Ασλάνογλου της ΡΑΕ, λόγω των εξελίξεων που προδιαγράφονται για την αγορά ενέργειας μετά και από το 2ο Μνημόνιο. Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει η ΡΑΕ για τη συνέχεια, ανήκει και η υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου για τις δημοπρατήσεις της ενέργειας των υδροηλεκτρικών και των λιγνιτικών σταθμών, καθώς και άλλα εναλλακτικά μέτρα που σύμφωνα με τον ίδιο θα εξασφαλίσουν την σταθερότητα και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Ο αντιπρόεδρος της Αρχής υπενθύμισε τους στόχους που έχουν τεθεί, όπως η εναρμόνιση με άξονα το 2015 και η υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ σε βάθος δεκαετίας. Τόνισε ότι η κρίση έχει προκαλέσει καθυστέρηση στην αποπληρωμή των λογαριασμών, καθώς και ότι έχουν γίνει πρωτοβουλίες από τη ΡΑΕ για την πρόσβαση τρίτων στις λιγνιτικές μονάδες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσαν να υπάρξουν και εναλλακτικά σχήματα, όπως οι δημοπρασίες εικονικών εργοστασίων και το γαλλικό μοντέλο για την δημοπράτηση της ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά και τις λιγνιτικές μονάδες. Ο κ. Ασλάνογλου υπογράμμισε ότι οι δράσεις αυτές θα βοηθούσαν διότι η ιδιωτικοποίηση «δεν πρέπει να γίνει μόνο για το ρευστό, αλλά και για την ανάπτυξη της αγοράς». Κατά συνέπεια, στο ενδιάμεσο θα πρέπει να τεθεί η βάση στην οποία θα γίνει η μεταβίβαση ώστε να μεταφέρεται το πλεόνασμα στην κατανάλωση, δίχως απότομα κέρδη και ζημίες για τους παίκτες.

Επιπλέον, η σταδιακή εφαρμογή των μέτρων θα επιτρέψει την ομαλή προσαρμογή της οικονομίας στο νέο μείγμα καυσίμου που διαμορφώνεται (με φυσικό αέριο και ΑΠΕ), θα επιτρέψει να αναπτυχθούν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και θα δοθεί χρόνος για να αναπτυχθεί η αγορά φυσικού αερίου. Ο μεταβατικός αυτός μηχανισμός (εικονικές δημοπρασίες κτλ) θα μπορούσε να γίνει στη βάση ενός κόστους αναφοράς και να χρησιμοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που οι συμμετέχοντες θα μετέφεραν την ενέργεια στην κατανάλωση απευθείας. Ο κ. Ασλάνογλου θεωρεί ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στις κατάλληλες συνθήκες στην αγορά.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου