.

Εφικτή η δημιουργία διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο

Η προοπτική δημιουργίας ενός τρίτου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από την Ανατολική Μεσόγειο, μετά την ανακάλυψη των σημαντικών κοιτασμάτων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, βρέθηκε χθες στο επίκεντρο τόσο των επίσημων τοποθετήσεων όσο και των κατ' ιδίαν συναντήσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist για τις ενεργειακές υποδομές σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Πάντως το τριμερές μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας που σχεδιαζόταν δεν υπεγράφη τελικώς κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, με επίσημη αιτιολογία την πρόσφατη αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου.

Ο υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Ούζι Λάνταου μιλώντας στο συνέδριο σημείωσε ότι η χώρα του εξετάζει όλες τις εναλλακτικές επιλογές για την εξαγωγή φυσικού αερίου, δηλαδή εάν το αέριο θα κατευθυνθεί προς την Ασία ή την Ευρώπη, αν θα εξαχθεί σε μορφή LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) ή με αγωγό μέσω Κύπρου και Ελλάδας προς την Ευρώπη. Πάντως σημείωσε ότι η διοχέτευση του αερίου προς την Ευρώπη είναι η πιο φυσιολογική επιλογή και ότι μελετάται η εξαγωγή του μέσω Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για δυνατότητα δημιουργίας τρίτου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και πρόσθεσε ότι η ΔΕΠΑ έχει κάνει ήδη μια πρώτη μελέτη για την κατασκευή αγωγού Ελλάδας - Κύπρου. Στα αποτελέσματα της μελέτης αυτής αναφέρθηκε αργότερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, σημειώνοντας ότι η σύνδεση είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτή και ότι το τελικό κόστος μεταφοράς του αερίου υπολογίζεται σε 40%-60% χαμηλότερο σε σχέση με το κόστος μεταφοράς υγροποιημένου αερίου.

Ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Νεοκλής Συλικιώτης τόνισε ότι οι τρεις χώρες διαθέτουν τα πολιτικά εχέγγυα για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ανάφερε, ωστόσο, ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον οκτώ χρόνια για την κατασκευή των υποδομών προκειμένου να αρχίσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο.

Στα σημαντικά οφέλη για όλες τις χώρες της περιοχής, που σηματοδοτεί η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε ο πρέσβης Richard Morningstar, ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας σε Ευρώπη και Ασία. Ο κ. Morningstar αναγνώρισε ότι υπάρχουν «μυριάδες» πολιτικά και νομικά προβλήματα μεταξύ των χωρών της περιοχής. Συνέστησε ωστόσο στις κυβερνήσεις χαμηλούς τόνους και κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να κοιτάξουν το συμφέρον τους, να κάνουν συζητήσεις και να βρουν λογικές λύσεις στα προβλήματα ώστε να επωφεληθούν όλοι. Διαφορετικά, όπως είπε, ο «χρυσός» που βρίσκεται στην περιοχή θα παραμείνει ανεκμετάλλευτος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο του συνεδρίου, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εταιριών Delek και Noble Energy, που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι εταιρίες εξέφρασαν ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Μάλιστα ο πρόεδρος της Delek, Gideon Tadmor, μιλώντας στο συνέδριο διαβεβαίωσε ότι η εταιρία του εξετάζει σοβαρά την προοπτική κατασκευής αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο καθώς και ότι αν υπάρξουν ευκαιρίες για έρευνα υδρογονανθράκων στη χώρα μας η Delek θα είναι παρούσα.

Τέλος, στο περιθώριο του συνεδρίου, οι κ. Παπακωνσταντίνου και Λαντάου υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στον τομέα της διαχείρισης υδάτινων πόρων.
Από express.gr
Πηνελόπη Μητρούλια

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου