.

«Χτυπούν» τη ΔΕΠΑ Μυτιληναίος και Motor Oil

Ηταν κοινό μυστικό, αλλά χθες επιβεβαιώθηκε και με τον πιο επίσημο τρόπο. Ο όμιλος επιχειρήσεων Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από κοινού με την εταιρεία Motor Oil και την κοινών συμφερόντων Μ και Μ Ανώνυμη Εταιρεία Φυσικού Αερίου, με σκοπό την εξαγορά του 100% του ομίλου ΔΕΠΑ. Το ενδιαφέρον των δύο ομίλων δεν αφορά τη ΔΕΣΦΑ, η οποία αποτελεί 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ και πωλείται και αυτή είτε «πακέτο» με τη μητρική είτε ξεχωριστά.
Η κοινή εταιρεία των δύο ομίλων Μ και Μ ορίστηκε επικεφαλής της κοινοπραξίας για τους σκοπούς της υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος με ποσοστό συμμετοχής 34%, ενώ οι Motor Oil και Μυτιληναίος θα συμμετάσχουν με ποσοστό 33% εκάστη. Η διορία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ λήγει αύριο και από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) εκτιμούν ότι θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον από το εσωτερικό και από το εξωτερικό για τη ΔΕΠΑ.
Η ανακοίνωση του Μυτιληναίου συνέπεσε και με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του ομίλου για το 2011, τα οποία ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες των αναλυτών.
Η αύξηση των εξαγωγών – κυρίως από τις επιδόσεις της ΜΕΤΚΑ – και η συνεισφορά του κλάδου της ενέργειας τόσο στον τζίρο όσο και στα λειτουργικά κέρδη συνέβαλαν στην άνοδο των πωλήσεων του ομίλου Μυτιληναίου κατά 62% το 2011 και κατά 30% στα EBITDA, παρά το γεγονός ότι ο όμιλος εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρήσης ζημιές 3,4 εκατ. ευρώ λόγω των ισχνών μεγεθών του Αλουμινίου της Ελλάδος.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2011 διαμορφώθηκε στα 1,57 δισ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 208,7 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας ήταν 42,6 εκατ. ευρώ έναντι 46,2 εκατ. ευρώ το 2010. Σημειώνεται ότι σε αυτά τα μεγέθη για λόγους ορθής σύγκρισης δεν συμπεριλαμβάνονται στον κύκλο εργασιών και στα EBITDA του 2010 μη επαναλαμβανόμενα έσοδα ύψους 32,4 εκατ. ευρώ.
Οι εξαγωγές ξεπέρασαν το 1,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 80% σε ετήσια αύξηση. Ο τομέας ενεργειακών έργων EPC της ΜΕΤΚΑ κατέγραψε ιστορικό υψηλό πωλήσεων και κερδοφορίας. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1 δισ. ευρώ έναντι 581,3 εκατ. ευρώ το 2010, αύξηση που αποδίδεται στη σημαντική επιτάχυνση εκτέλεσης των υπογεγραμμένων συμβάσεων στο εξωτερικό. Τα EBITDA ανήλθαν σε 161,6 εκατ. ευρώ από 101,3 εκατ. το 2010 και τα καθαρά κέρδη σε 115 εκατ. ευρώ έναντι 60,7 εκατ. το 2010. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΜΕΤΚΑ προσεγγίζει τα 1,7 δισ. ευρώ.
Ο τομέας της μεταλλουργίας και των μεταλλείων του ομίλου (Αλουμίνιον της Ελλάδος) παρουσίασε αύξηση 4% του κύκλου εργασιών, που ανήλθε σε 521 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής αλουμινίου. Η λειτουργική κερδοφορία όμως εμφανίζεται μειωμένη καθώς, όπως αναφέρει η εταιρεία, η καθυστέρηση εξεύρεσης τελικής συμφωνίας με τη ΔΕΗ για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, η επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου και το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος επιβάρυναν σημαντικά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Ο τομέας της ενέργειας κατέγραψε για πρώτη φορά κύκλο εργασιών που ξεπέρασε τα 130 εκατ. ευρώ, ενώ η συνεισφορά του αντιστοιχεί στο 14,4% της συνολικής λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου το 2011. Η επίδοση αυτή προήλθε κατά κύριο λόγο από τη μονάδα του Αγίου Νικολάου που ξεκίνησε την εμπορική της λειτουργία τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι εντός του Απριλίου αναμένεται να εισέλθει σε εμπορική λειτουργία η θερμική μονάδα ισχύος 437 MW της Korinthos Power.
Από express.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου