.

ΥΠΕΚΑ: Εισήγηση στη Βουλή κατά την ενημέρωση για τον Διαγωνισμό "ΑΗΣ Πτολεμαΐδας-Ατμοηλεκτρικής Μονάδας V"

Εισήγηση Υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στην ενημέρωση σχετικά με τον Διαγωνισμό ΔΜΚΘ - 11 09 5052 «ΑΗΣ Πτολεμαΐδας – Μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Ατμοηλεκτρικής Μονάδας V μικτής ισχύος 550 έως και 660 MWel, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη και με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση»

Η κατασκευή της νέας μονάδας από τη ΔΕΗ αποτελεί ένα μεγάλο επενδυτικό έργο. Συμβάλλει σημαντικά στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αλλά και της ίδιας της επιχείρησης.

Η μονάδα θα έχει στρατηγική συνεισφορά στην Ελληνική οικονομία. Συμβάλλει στην ασφάλεια εφοδιασμού παρέχοντας πρόσβαση σε άφθονο, φθηνό και εγχώριο καύσιμο και συνεπώς μειώνει σημαντικά την εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγωγές καυσίμου από τρίτες χώρες. Επιπλέον, κάτω από τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η κατασκευή και η λειτουργία της μονάδας θα συνεισφέρει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας μέσα από τις δυνατότητες απασχόλησης (κρίσιμη παράμετρος αν ληφθεί υπόψη το σχέδιο απόσυρσης μονάδων της περιοχής) τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη λειτουργία (περίπου 250 θέσεις εργασίας). Παράλληλα θα πρέπει να υπογραμμίσουμε τη στήριξη Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής, που θα συμβάλλουν στην παροχή πρώτων υλών και υπηρεσιών.

Το έργο αφορά στη νέα Ατμοηλεκτρική μονάδα μεικτής ισχύος 660MW, με καύσιμο εγχώριο λιγνίτη και με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140MW για τηλεθέρμανση. Η μονάδα θα καταναλώνει καύσιμο από τα ορυχεία των οποίων την παραχώρηση έχει η ΔΕΗ, με εκτιμώμενα αποθέματα για περισσότερο από 60 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος καυσίμου, συνυπολογίζοντας το κόστος από τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου, είναι μειωμένο κατά 33% σε σχέση με τις υφιστάμενες μονάδες (42,5ευρώ/ΜWh έναντι 63,1 ευρώ/ΜWh).

Η Πτολεμαϊδα 5, θα αποτελεί μία νέα μονάδα βάσης για το ενεργειακό μας ισοζύγιο και θα κατασκευασθεί στην περιοχή του εξαντλημένου κοιτάσματος στα ορυχεία Κομάνου, σε απόσταση περίπου 4km από τον υφιστάμενο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και περίπου 8km από την πόλη της Πτολεμαΐδας.

Η σπουδαιότητα του έργου για την ΔΕΗ έγκειται: στο γεγονός ότι ανανεώνεται ο στόλος των εγκατεστημένων μονάδων (72% μεγαλύτερες των 20 ετών, 46% μεγαλύτερες των 30 ετών), στη σημαντική μείωση της κατανάλωσης λιγνίτη, στο ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τέλος πολύ σημαντικό, στην αυξημένη ευστάθεια δικτύου που οδηγεί εν τέλει στην περαιτέρω προώθηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ.

Τέλος αξίζει να σταθούμε στα περιβαλλοντικά οφέλη της νέας μονάδας και συγκεκριμένα στη μείωση κατανάλωσης καυσίμου κατά 28%, στη μείωση εκπομπών διοξειδίου κατά 30%, στον υψηλό βαθμό απόδοσης 41,5% (έναντι 32% των παλαιών μονάδων), στη χρήση ηλεκτροστατικών φίλτρων και στην εφαρμογή αποθείωσης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η συγκεκριμένη επένδυση θα έχει πολλαπλά αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά οφέλη. Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ θα αναφερθεί στα χρηματοοικονομικά στοιχεία της επένδυσης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου