.

Παπακωνσταντίνου: Ο ήλιος θα φέρει έσοδα και θέσεις εργασίας

Σε περίπου 60.000 νέες θέσεις εργασίας και κρατικά έσοδα έως και 15 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμά ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τα οφέλη από το πρόγραμμα ηλιακής ενέργειας "Ήλιος.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρει δημοσίευμα στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, επιδιώκει να πάρει η ίδια στα χέρια της το βιομηχανικό της μέλλον και να σταθεί και πάλι στα πόδια της μετά το τέλος του προγράμματος ευρωπαϊκής βοήθειας, το 2015.

Το πρόγραμμα "Ήλιος", όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του στη Die Welt ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα στηριχθεί σε κρατικά κεφάλαια μόνο στην αρχική φάση της εφαρμογής του, για τα πρώτα 2000 Μεγαβάτ που πρέπει να παραχθούν ως το 2016-2017.

"Μετά η ελληνική ηλιακή ενέργεια θα είναι διαθέσιμη σε τιμές αγοράς υπολογισμένες με μια κανονική αύξηση έναντι των σημερινών τιμών", επισημαίνει.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρεται ακόμη στη "στατιστική εξαγωγή", η οποία προβλέπεται σε διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2009.

"Είναι η πρώτη φορά που κάποιος κάνει χρήση της δυνατότητας εικονικής εξαγωγής. Η ενέργεια θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, αλλά θα υπολογίζεται στον ενεργειακό απολογισμό των χωρών-αγοραστών", εξηγεί.

Αναφέρει μάλιστα ότι αυτό συνάδει με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια από ανανεώσιμες πήγες, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Η Ελλάδα, όπως σημειώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος, βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες δεν μπορούν να πετύχουν τον φιλόδοξο στόχο της Ε.Ε. για αύξηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πήγες στο 20% ως το 2020.

Διαπραγματεύσεις γίνονται και με τη Γερμανία, προσέθεσε, η οποία "αν και πετυχαίνει τον στόχο της, βλέπει τη δυνατότητα να μειώσει το ενεργειακό κόστος της μέσω της εισαγωγής ελληνικού ηλιακού ρεύματος είτε πραγματικά είτε στατιστικά".


Αναδημοσίευση: news247.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου