.

Παιγνίδια εντυπώσεων με υδρογονάνθρακες

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


Ως κενή περιεχομένου και ως ένα παιγνίδι εντυπώσεων της Άγκυρας χαρακτήρισε η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, την κίνηση της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος να προχωρήσουν σε έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων σε περιοχές των κατεχομένων, και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Σύγκραση.
Μιλώντας στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι», η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής τόνισε ότι η Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου, που έχει αναλάβει τις γεωτρήσεις στα κατεχόμενα,
δεν έχει ούτε την τεχνογνωσία, αλλά ούτε τα μέσα για να προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση στη θάλασσα.
Για να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, πρόσθεσε η υπουργός, θα πρέπει να έλθουν σε συμφωνία με ξένες εταιρείες, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, καμία ξένη χώρα ή εταιρεία δεν θα προχωρούσε σε ερευνητική γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, γιατί μια τέτοια ενέργεια είναι παράνομη.
Ως εκ τούτου, κατέληξε η κ. Μαρκουλλή, η μόνη κίνηση στην οποία μπορεί να προβεί η Τουρκία, είναι μια γεώτρηση στο έδαφος, με στόχο αφενός να κερδίσει ένα παιγνίδι εντυπώσεων και αφετέρου να ικανοποιήσει τα αισθήματα της κοινής γνώμης στην Τουρκία και στο ψευδοκράτος.
Παραστάσεις και διαβήματα
Η ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το Υπουργείο Εξωτερικών για να καταγγείλει τη στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι από τον περασμένο Νοέμβριο, που υπογράφηκε η συμφωνία του ψευδοκράτους και της ανώνυμης εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας, το ΥΠΕΞ έχει προβεί σε όλα τα ενδεδειγμένα διαβήματα, τόσο προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσο και προς τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. «Όλα τα διαβήματα έχουν γίνει τρόπος για να παρέμβει η διεθνής κοινότητα και να αποτρέψει τις τουρκικές έρευνες στα κατεχόμενα δεν υπάρχει, ωστόσο εμείς θα συνεχίσουμε τα διαβήματα», κατέληξε η κ. Μαρκουλλή.
Κραυγαλέα παρανομία 
Στο θέμα της έναρξης ερευνών από τις κατοχικές «Αρχές» για εντοπισμό υδρογονανθράκων στη Σύγκραση αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ακόμη μια κραυγαλέα παρανομία των τουρκικών δυνάμεων κατοχής, η οποία πρέπει να καταγγελθεί σε όλα τα διεθνή σώματα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι «πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους, για παραβίαση Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποφάσεων ευρωπαϊκών συλλογικών οργάνων. Νομίζω ότι, για ακόμη μια φορά, αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας στην Κύπρο. Αυτό που είπε η Τουρκία το 1974, ότι δήθεν διενήργησε ειρηνευτική επιχείρηση για να σώσει τους Τουρκοκύπριους, καταρρίπτεται χρόνο με τον χρόνο, μήνα με τον μήνα, μέρα με τη μέρα και ώρα με την ώρα από τις πράξεις του τουρκικού επεκτατικού κράτους».
«Τι είναι αυτή η ενέργεια, εάν δεν είναι ενέργεια σφετερισμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας; Πρόκειται για μια επιδρομική ενέργεια. Περί αυτού πρόκειται», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Επιχειρούν ένταση
Την έναρξη των γεωτρήσεων από τους Τούρκους στην κατεχόμενη περιοχή της Αμμοχώστου κατήγγειλε και το Κίνημα Οικολόγων, τονίζοντας πως πρόκειται για μια παράνομη ενέργεια που διενεργείται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Τουρκίας να προκαλέσει ένταση, σε μια εποχή που η Κύπρος αναλαμβάνει καθηκόντως την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε δηλώσεις της η Γ.Γ. του Κινήματος Ιωάννα Παναγιώτου επισήμανε παράλληλα ότι η διαμαρτυρία των Οικολόγων για την ενέργεια αυτή του κατοχικού καθεστώτος θα μεταφερθεί και σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρασίνων κομμάτων, τα οποία θα ενημερωθούν ενδελεχώς ότι η περιοχή στην οποία διενεργούνται οι γεωτρήσεις θεωρείται περιοχή με εξαιρετικό περιβαλλοντικό χαρακτήρα και προτείνεται η προστασία της με το σχέδιο Natura.
Μετά το Πάσχα οι γεωτρήσεις
Εν τω μεταξύ, μετά τις 24 Απριλίου θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις του ψευδοκράτους για ανεύρεση υδρογονανθράκων στο κατεχόμενο χωριό Σύγκραση. Σύμφωνα με ΜΜΕ των κατεχομένων, ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και ενέργειας του κατοχικού καθεστώτος, Σουνάτ Ατούν, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου συνεχίζει να φέρνει στα κατεχόμενα τον αναγκαίο εξοπλισμό για τη γεώτρηση. Πρόσθεσε ότι η έναρξη των γεωτρήσεων θα γίνει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετά τις 24 Απριλίου, με ειδική τελετή στην οποία θα παρευρεθούν ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ και ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου Μεχμέτ Ουισάλ.

Ernst & Young: Αέριο, Νορβηγία, Ισραήλ και Κύπρος

Εξάλλου, σε ανάλυσή της η έκδοση Φοροοδηγός της Ernst & Young αναφέρεται σε συγκεκριμένα παραδείγματα φορολόγησης του φυσικού αερίου χωρών όπως η Νορβηγία και το Ισραήλ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στην Κύπρο. Σε ειδικό θέμα στην έκδοση, η ανώτερη φορολογική λειτουργός Olga Chervinskaya αναλύει πώς γίνεται η φορολόγηση των υδρογονανθράκων στη Νορβηγία αλλά και στο Ισραήλ.
Στη Νορβηγία η φορολόγηση καλύπτεται από την Πράξη Φορολόγησης Πετρελαιοειδών και περιλαμβάνει ενέργειες όπως εξερεύνηση και έρευνα υδρογονανθράκων, μεταφορά μέσω αγωγών και σχετικές δραστηριότητες.
Φορολογικοί και μη φορολογικοί κάτοικοι Νορβηγίας, επισημαίνεται, που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες, υπόκεινται σε εταιρικό φόρο 28% και σε φόρο πετρελαίου επί αυτών των δραστηριοτήτων (50% σε ειδικά υπολογισμένη βάση). Για σκοπούς φορολόγησης πετρελαίου, τα κέρδη μίας εταιρείας περιχαρακώνονται από τα συνηθισμένα κέρδη της.
Ισραήλ με έκτακτο φόρο
Στο Ισραήλ, φορολογία για υδρογονάνθρακες τέθηκε σε ισχύ μόλις τον Απρίλιο του 2011. Ουσιαστικά, αναφέρεται στην ανάλυση τής Ο. Cherviskaya, οι υδρογονάνθρακες καλύπτονται από τον νόμο Περί Φορολογίας Εκτάκτων Κερδών. Ο συγκεκριμένος νόμος θα επιβάλλεται μόνο μετά την πλήρη απόδοση των επενδύσεων στην εξερεύνηση, ανάπτυξη και κατασκευή, συν την απόδοση που αντανακλά, ανάμεσα σ’ άλλα, τους κινδύνους του αναδόχου τού έργου και τα απαιτούμενα χρηματοοικονομικά έξοδα.
Η συγκεκριμένη φορολογία γίνεται βαθμιαία και θα είναι σε σχετικά χαμηλότερο συντελεστή όταν εισπράττεται για πρώτη φορά και θα αυξάνεται καθώς αυξάνονται τα περιθώρια κέρδους του έργου. Στο Ισραήλ ο κανονικός εταιρικός φόρος είναι στο 25%. Η Κύπρος, όπως αναφέρεται στο άρθρο, είναι πιο πίσω ακόμα και από την Πολωνία, η οποία ανακοίνωσε πως εντός του 2012 θα δημιουργήσει νομοθεσία για τη ρύθμιση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.
«Η κυπριακή κυβέρνηση χρειάζεται ακόμα να διευκρινίσει επίσημα τον τρόπο φορολόγησης αυτών των δραστηριοτήτων», καταλήγει το άρθρο της κ. Chervinskaya.

Ασπίδα προστασίας γύρω από την ΑΟΖ

Σε άλλο άρθρο, ο επικεφαλής φορολογικών υπηρεσιών της Ernst & Young, Νεόφυτος Νεοφύτου, τονίζει πως στην κατανομή των υπόλοιπων οικοπέδων πρέπει να ληφθούν υπόψη και ζητήματα εθνικής ασφάλειας, έτσι που να δημιουργηθεί γύρω από την ΑΟΖ ασπίδα προστασίας κατά οποιουδήποτε επιθυμεί να προσβάλει τα νόμιμα δικαιώματα της Κύπρου.
«Οι επιτυχείς προσφοροδότες μπορεί να προέρχονται από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Στο άρθρο του, ο κ. Νεοφύτου τονίζει πως πρέπει στην όλη διαδικασία να υπάρχει διαφάνεια και να διασφαλιστεί ότι θα επωφεληθούν και οι επόμενες γενιές. Ο Ν. Νεοφύτου, σε άλλο σημείο, τονίζει ότι αριθμός κυπριακών επιχειρήσεων έχει ενδιαφερθεί να συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή σε συνεργασία με ξένους οργανισμούς.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου