.

Φθηνή θέρμανση και ηλεκτρικό απο γεωθερμία!

Η χώρα επένδυσε, όχι στο ΔΝΤ, αλλά στις ανανεώσιμες πηγές. Ολόκληρο το Ρέυκιαβικ, θερμαίνεται και παράγει ηλεκτρικό ρεύμα από γεωθερμικές γεωτρήσεις που βρίσκονται ακόμα και μέσα στην πόλη.
Ο επισκέπτης δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, τέσσερεις μοντέρνες κατασκευές, παράγουν ηλεκτρικό και θέρμανση για τους κατοίκους.

Ο ερευνητής του ΙΓΜΕ, κ. Απόστολος Αρβανίτης που βρέθηκε πρόσφατα στην Ισλανδία, μας έστειλε τις σχετική φωτογραφία που με κόκκινα βέλη απεικονίζει τις γεωτρήσεις.

«Στο εσωτερικό ενός μεταλλικού κατασκευάσματος, που για να πω την αλήθεια δεν σε προϊδεάζει καθόλου, περί τίνος πρόκειται, βρίσκονται γεωτρήσεις, βάθους 764 m με ρευστά θερμοκρασίας περίπου 120ο C» μας είπε χαρακτηριστικά.

Η Ισλανδία, μπορεί να πέρασε μια βαθύτατη οικονομική κρίση, ωστόσο ενέτεινε τις προσπάθειες να εκμεταλλευτεί τα πλούσια γεωθερμικά πεδία που διαθέτει.

Φθηνή ενέργεια και θέρμανση βοήθησαν σημαντικά να απαλλαγεί από το υψηλό κόστος εισαγωγής καυσίμων.

Μάλιστα, οι Ισλανδοί δουλεύουν εντατικά πάνω στην χρήση των ΑΠΕ, εντάσσοντας αρμονικά στην καθημερινή τους ζωή τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και τα έργα που τους δίνουν 100% απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, συμμετέχει ενεργά στην απόκτηση τεχνογνωσίας στον τομέα των γεωθερμικών ερευνών, εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα THERMOMAR.
Από kozanilife.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου