.

Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων: Κατάληψη ΑΗΣ Μεγαλόπολης και Αμυνταίου - Φιλώτα

Σε καταλήψεις των ΑΗΣ Μεγαλόπολης και Αμυνταίου – Φιλώτα προχώρησε το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, δείχνοντας την έντονη αντίθεση των τοπικών κοινωνιών των λιγνιτικών περιοχών στην προσπάθεια ξεπουλήματος των μονάδων παραγωγής ενέργειας.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε η κατάληψη της 3ης μονάδας της Μεγαλόπολης, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης, κ. Παναγιώτη Μπούρα, και τη συμμετοχή εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και πολιτών της Μεγαλόπολης.

Στις 15:00 πραγματοποιήθηκε η κατάληψη του ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών της περιοχής. Την κατάληψη εκτός από τον Δήμαρχο Αμυνταίου και Πρόεδρο του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, κ. Μάκη Ιωσηφίδη, συμμετείχαν η Δήμαρχος Εορδαίας και Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Δυτικής Μακεδονίας, κ. Παρασκευή Βρυζίδου, ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας, ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, ενώ συμπαραστεκόμενος στους ενεργειακούς Δήμους στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Βασίλης Τσέπας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Βουλευτές Φλώρινας, κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης και Κοζάνης κ. Αλέκος Αθανασιάδης και Μιχάλης Παπαδόπουλος, ενώ συμμετείχαν επίσης και ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, κ. Δημήτρης Ηλιάδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Αντωνιάδης. Δυναμικό παρόν στην κατάληψη έδωσαν τα Επιμελητήρια της περιοχής, τα Εργατικά Κέντρα και οι Εμπορικοί Σύλλογοι, όπως και τα σωματεία των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Το ισχυρό μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες και οι φορείς της περιοχής ήταν ότι δεν θα επιτρέψουν την πώληση των μονάδων και ο μόνος ασφαλής δρόμος για να μην υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις που θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στον τομέα της ενέργειας είναι η συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου και Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, κ. Μάκης Ιωσηφίδης δήλωσε ότι «Οι τοπικές κοινωνίες των λιγνιτικών περιοχών πλαισιώνουν αυτό τον αγώνα, που είναι ένας αγώνας για το αύριο του τόπου. Αυτό φαίνεται από την πρωτοφανή κινητοποίηση που έγινε σήμερα. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν να αποφασίζει για μας χωρίς εμάς.

Το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων για μας που ζούμε κάτω από τα φουγάρα, δεν είναι μόνο το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου, αλλά και η ολοκληρωτική καταστροφή των περιοχών μας που ήδη βρίσκονται στα όρια τους με τη συνεχή υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και τα εντονότατα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που έχει επιφέρει η μονομερής ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.

Σήμερα διατρανώνουμε τη θέση ότι οι τοπικές κοινωνίες θέλουν μία εύρωστη και με δημόσιο χαρακτήρα ΔΕΗ, που να έχει συμβολή στην τοπική αναπτυξιακή διαδικασία και όχι μία ιδιωτική επιχείρηση που θα καταστρέψει ολοσχερώς τον τόπο. Οι τοπικές κοινωνίες των λιγνιτικών περιοχών αντιτίθενται και αντιστέκονται στο σχέδιο για ξεπούλημα των παραγωγικών μονάδων ενέργειας».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου