.

Αλλαγές σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και ΔΕΗ προανήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς...

Πηγη: euractiv.gr... Πηγη: euractiv.gr...

Διαφορετική ενεργειακή πολιτική στο θέμα της ΔΕΗ, αλλά πιθανώς και στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, προανήγγειλε από το Ζάππειο όπου και παρουσίασε τις θέσεις του για την οικονομική πολιτική ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Αναφερόμενος στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ και της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, έφερε σαν παράδειγμα τη ΔΕΗ τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να σκοτώνουμε για ένα κομμάτι ψωμί μονάδες της ΔΕΗ, επιλεγμένες μάλιστα με κομματικά ή μικροκομματικά κριτήρια». Για να προσθέσει πως «η ιδιωτικοποίηση ιδιαίτερα της ενέργειας απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό, που θα υπάρξει άμεσα. Xωρίς αυτόν, ότι τώρα δίνουμε, αύριο θα το μετανιώσουμε ή θα το πληρώσουμε πολλαπλάσια».

Σχολιάζοντας την αναφορά Σαμαρά στη ΔΕΗ, κύκλοι της αγοράς δεν απέκλειαν – αναλόγως φυσικά και των ποσοστών που θα προκύψουν για τη ΝΔ από τις εκλογές-  μια αλλαγή πολιτικής της νέας κυβέρνησης στο θέμα της πώλησης των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η νέα αυτή πολιτική μπορεί να προβλέπει είτε προσωρινό πάγωμα, είτε ακόμη και αναθεώρηση των όσων έχει συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση με την Κομισιόν για το σπάσιμο του μονοπωλίου στο λιγνίτη μέσω της πώλησης μονάδων, χωρίς να αποκλείεται να επανέλθει στο τραπέζι το σενάριο να ανοίξουν νέα λιγνιτορυχεία.

Και σενάριο λιθάνθρακα ;

Αναφορικά με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του πρώτου χρόνου που θα ανακοινωθούν μέσα σε ενάμισι μήνα από το σχηματισμό κυβέρνησης, είπε ότι μια εξ αυτών θα αφορά στον προγραμματισμό της ενεργειακής πολιτικής. Στόχος, όπως είπε κ. Σαμαράς, είναι «μέσα σε μια 10ετία το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας να είναι ανταγωνιστικό στην ΕΕ», προσθέτοντας ότι «σήμερα το μόνο που δεν απασχολεί το κράτος είναι η φθηνή ενέργεια. Όμως, έτσι δεν κερδίζεται η μάχη της ανταγωνιστικότητας».

Πρόκειται για αναφορά που σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου υπονοεί αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της χώρας, που επίσης σχετίζεται με τη δυνατότητα να ανοίξουν νέα λιγνιτορυχεία. Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν η ΝΔ να ανοίξει ξανά το κεφάλαιο «λιθάνθρακας», το οποίο υπενθυμίζουμε ότι είχε κλείσει κατηγορηματικά η κυβέρνηση Καραμανλή, μετά και τις αντιδράσεις που είχαν ξεσηκώσει τα σχέδια συνεργασίας ΔΕΗ- RWE, επί θητείας Τάκη Αθανασόπουλου. Οι ίδιοι μάλιστα κύκλοι υπενθυμίζουν τις θέσεις του θεσμικού οργάνου των 15 πιο ενεργοβόρων βιομηχανιών, της ΕΒΙΚΕΝ που κατ’ επανάληψη έχει ταχθεί υπέρ του «εμπλουτισμού του ενεργειακού μίγματος με κατασκευή σύγχρονων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιθάνθρακα, προτείνοντας παράλληλα να ανοίξει ξανά ο διάλογος περί πυρηνικής ενέργειας, και να γίνει αναβάθμιση παλαιών λιγνιτικών μονάδων (repowering)».

Τέλος ακινήτων, ΑΟΖ…

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε ότι θα αντικαταστήσει το τέλος ακινήτων με ένα ενιαίο νόμο για ακίνητη περιουσία όπως το ΕΤΑΚ, ότι θα δοθεί έμφαση στην έρευνα υδρογονανθράκων, και ότι προτεραιότητα της ΝΔ θα είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ, φέρνοντας σαν παράδειγμα την Κύπρο. «Όταν μιλήσαμε για την προτεραιότητα να ανακηρυχθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, η ΑΟΖ, ώστε να αποκαλυφθούν τα ενεργειακά μας αποθέματα, κάποιοι αμφισβήτησαν ότι υπάρχουν τέτοια αποθέματα. Τώρα έρχονται ξένοι οργανισμοί και κάνουν συνέδρια στην Ελλάδα για τον ενεργειακό της πλούτο. Κι όμως, ακόμα ΑΟΖ δεν έχουμε ανακηρύξει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Χρειαζόμαστε»- κατέληξε ο κ. Σαμαράς- «την Ευρώπη περισσότερο παρά ποτέ. Αλλά και η Ευρώπη μας χρειάζεται, γιατί οι μόνες ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας είναι αυτές που ήδη ανακαλύφθηκαν ή πιθανολογούνται στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου και της Ελλάδας». 

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου