.

Noble Energy και Ισραήλ συζητούν για τον ρόλο της Κύπρου

Σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Noble Energy και κυβέρνησης του Ισραήλ βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες, με την Noble να προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση του Ισραήλ, αφενός να επιτρέψει εξαγωγές μεγαλύτερων ποσοστών φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα και αφετέρου να συμφωνήσει για τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις αυτές έφτασαν στα
δύσκολα, με αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες να μεταβεί στο Ισραήλ για απευθείας επαφές με τον πρωθυπουργό της χώρας, Βενιαμίν Νετανιάχου, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Noble, Τσιαρλς Ντέιβιτσον.
Ο ίδιος είχε από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας και συναντήσεις με τον υπουργό Υποδομών, Ούζι Λαντάου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την αρχική θέση της κυβέρνησης του Ισραήλ για να παραμείνει για αποκλειστική χρήση από το Ισραήλ το 50% του περιεχομένου των κοιτασμάτων για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να εξάγεται -από τερματικό στο Ισραήλ- το υπόλοιπο φυσικό αέριο, τώρα η συζήτηση γίνεται πλέον για εξαγωγή του 60% και διατήρηση για τις ανάγκες της χώρας του 40%.
Επίσης, η ισραηλινή κυβέρνηση συζητά πλέον και το ενδεχόμενο τερματικού στην Κύπρο. Οι αρχικές θέσεις του Ισραήλ, βασίστηκαν στην έκθεση που ετοίμασε ειδική επιτροπή της χώρας για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Noble Energy, επιμένει ότι η καλύτερη λύση είναι όπως το σύνολο των εξαγωγών από το «Λεβιάθαν» του Ισραήλ, γίνεται μέσω Κύπρου.
Έναντι των υποχωρήσεων αυτών, η κυβέρνηση του Ισραήλ, εξασφάλισε δέσμευση από τον επικεφαλής της Noble Energy, ότι θα γίνουν όλα τα απαραίτητα, ώστε φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Ταμάρ», να φτάσει για εμπορική αξιοποίηση εντός της χώρας, πριν τα μέσα του 2013.
Ταυτόχρονα από το επόμενο καλοκαίρι θα προσφέρονται στη χώρα πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου, από τα κοιτάσματα «Νοα» και «Τίθυς Γιάμ».
Να σημειωθεί ότι στα κοιτάσματα αυτά εργάζονται τώρα ταυτόχρονα τρία γεωτρύπανα για λογαριασμό της Noble.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενημερώθηκαν ανεπίσημα για τις διαπραγματεύσεις στο Ισραήλ, από την αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας που βρίσκονταν τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο.
Ο Τσιαρλς Ντέιβιτσον αν και βρίσκεται στην περιοχή, δεν κρίθηκε σκόπιμο για την ώρα να επισκεφθεί και την Κύπρο.
Στο μεταξύ, σε μιαν άλλη εξέλιξη, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην Κύπρο, συναντήθηκε χθες Πέμπτη με τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της στρατηγικής διαχείρισης του φυσικού αερίου, όπως και θέματα ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και το θέμα του υψηλού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.
Πηγή: "Φιλελεύθερος", 20.04.2012

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου