.

Η Βουλγαρία ανοίγει τις πόρτες της στον South Stream

Το Νοέμβριο θα ληφθεί η τελική απόφαση για τον αγωγό South Stream, συμφώνησαν Ρωσία και Βουλγαρία. Η Μόσχα επιταχύνει την κατασκευή του αγωγού, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία και στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Η τελική απόφαση για την κατασκευή του South Stream θα ληφθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Η ανακοίνωση έγινε μετά τη συνάντηση του βούλγαρου υπουργού ενέργειας Delian Dobrev και του επικεφαλής της Gazprom, Alexey Miller, στη Μόσχα (30 Μαρτίου).
Ο Dobrev εξασφάλισε μείωση 11% της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου, για 9μηνη περίοδο, και θα λήξει τον Δεκέμβριο του 2012.
Η Βουλγαρία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 89% του πετρελαίου της, 100% του φυσικού της αερίου και για όλα τα πυρηνικά καύσιμα που χρειάζεται για τον πυρηνικό σταθμό της Kozloduy, ο οποίος έχει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Ερωτηθείς να σχολιάσει την «έκπτωση» που πέτυχε η Σόφια, ο βούλγαρος πρωθυπουργός Boyko Borissov τόνισε ότι η μόνη προϋπόθεση ήταν να υπάρχουν «ειλικρινείς και ανοιχτές σχέσεις» μεταξύ των δύο πλευρών και να είναι έτοιμη η Βουλγαρία να παράσχει «πλήρη συνεργασία» για το έργο του South Stream.
«Φέρνετε τους αγωγούς, τους θάβετe στο υπέδαφος, παίρνετε τους διαμετακομιστικούς φόρους, για πολλά χρόνια, αυτά είναι έσοδα του προϋπολογισμoύ. Εν ολίγοις, πλήρης συνεργασία στο έργο», είπε ο Darik στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Παρακάμπτοντας τους κανόνες της ΕΕ
Ωστόσο υπάρχουν και κριτικές που λένε ότι η Βουλγαρία ουσιαστικά βοηθά τη Ρωσία να αποφύγει τους κανόνες παιχνιδιού της ΕΕ, επιταχύνοντας την ολοκλήρωση της συμφωνίας Ρωσίας- Βουλγαρίας για τον South Stream, πριν τις 3 Μαρτίου του 2013, όταν και τίθεται σε ισχύ το Τρίτο ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ για τις χώρες εκτός ΕΕ, όπως είναι η Ρωσία. Αυτή η κίνηση θα επιτρέψει στη Ρωσία να μην ανοίξει τον αγωγό South Stream και σε άλλους διαχειριστές.
Ο Borissov τόνισε ότι εφόσον η Γερμανία ήταν ελεύθερη να ανοίξει τις πόρτες στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, που επίσης είναι της Gazprom, πρέπει να ισχύσει το ίδιο και για τη χώρα του.
«Είναι καλό που η Γερμανία φτιάχνει αγωγούς, φέρνει φυσικό αέριο και λειτουργεί η οικονομία της. Ωστόσο όταν η Βουλγαρία θέλει να έχει τους ίδιους όρους, αυτό είναι κακό, αυτό εννοείτε;», απάντησε στον δημοσιογράφο.
Ο βούλγαρος τόνισε ότι μίλησε με «όλους τους ευρωπαίους ηγέτες», συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Κομισιόν José Manuel Barroso και του επιτρόπου για θέματα ενέργειας Günther Oettinger, και ότι κανείς δεν του είπε το «παραμικρό εναντίον του South Stream».

Αναδημοσίευση: euractiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου