.

Scalenano: Ερευνητικό πρόγραμμα ανάπτυξης φθηνότερων και αποδοτικότερων φωτοβολταϊκών

πηγή: TechNews... the e-Magazine

Το νέο ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Scalenano" θα συμβάλει τόσο στην απομάκρυνση από της μη ανανεώσιμες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας, όσο και στην κατασκευή αποδοτικότερων και φθηνότερων συστημάτων παραγωγής ενέργειας προσιτών από το ευρύ κοινό.


Το πρόγραμμα που ονομάζεται "Scalenano" (δηλαδή "κλίμακα νανομέτρων") επιχορηγεί 14 εταίρους, ξεκίνησε φέτος και προγραμματίστηκε να ολοκληρωθεί το 2015. Η επιχορήγηση της έρευνας τέτοιων φωτοβολταϊκών αγγίζει το ύψος των 10 εκ. ευρώ και εντάσσεται στα αναπτυξιακά ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα υλοποιείται στα πλαίσια της πολιτικής απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια.

Στόχος του "Scalenano" είναι η ανάπτυξη υλικών βασισμένα σε δομές της κλίμακας των νανομέτρων (το νανόμετρο είναι το ένα τρις-εκατομμυριοστό του μέτρου) και διαδικασίες για την παραγωγή φθηνών και αποδοτικών φωτοβολταϊκών στοιχείων με βάση τον Χαλκό.

Ο επικεφαλής του προγράμματος ο Δρ. Φίλιπ Ντέηλ του Electrodeposition Group δηλώνει: "Κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών τεχνολογιών χαμηλού κόστους και υψηλής αποδοτικότητας. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τεχνολογίας θα μειώσει το κόστος για όλους και θα καταστήσει τα φωτοβολταϊκά προσιτά στο ευρύ κοινό".

Οι εταίροι του προγράμματος Scalenano
Catalonia Institute for Energy Research
EMPA- Swiss Federal Laboratories Materials Science and Technology
Istituto Italiano di Tecnologia
Commissariat àl’Energie Atomique et aux Energies Alternatives
Helmholtz Zentrum Berlin
University of Nottingham
University of Luxembourg
Scuola Universitaria Professionale della Svizzera Italiana
Free University Berlin
Merck KGaA
Nexcis Photovoltaic Technology
Innovative Materials Processing Technologies Ltd.
Semilab

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου