.

Οφειλή 1,1 δισ. ευρώ για «πράσινη» ενέργεια

Από την Ημερησία, της Μανταλένας Πίου...

Στο 1,1 δισ. ευρώ θα φθάσει το 2013 το ύψος των πληρωμών προς τους παραγωγούς Ανανεώσιμης Ενέργειας σύμφωνα με μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία εκτιμά ότι για να μπορέσει το ηλεκτρικό σύστημα να εξοφλήσει τους παραγωγούς «πράσινης» ενέργειας το τέλος υπέρ ΑΠΕ, που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει να αυξηθεί από τα 5,4 ευρώ/Mwh στα 12-15 ευρώ/MWh. Aπό το συνολικό ποσό του 1,1 δισ. ευρώ, τα 660 εκατ. ευρώ προορίζονται για την πληρωμή της ενέργειας από φωτοβολταϊκά και τα 320 εκατ. ευρώ για τα αιολικά πάρκα.

Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται σε μία στιγμή που ο ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ο φορέας που είναι αρμόδιος για την πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ και το διακανονισμό/εκκαθάριση των συναλλαγών στην αγορά ηλεκτρισμού, κοντεύει να βουλιάξει από τα χρέη, παρασύροντας το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Μία από τις αιτίες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Λειτουργός είναι και η αθρόα αύξηση των ΑΠΕ και κυρίως των φωτοβολταϊκών που εισέρχονται στο σύστημα με αποτέλεσμα την κατακόρυφη άνοδο των ποσών που πρέπει να καταβάλλονται για την πληρωμή τους με βάση τις εγγυημένες τιμές (Feed in Tariffs).

Ηδη παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην εξόφληση. Ο ΛΑΓΗΕ αδυνατεί να πληρώσει εγκαίρως και αρκετοί ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταϊκά ετοιμάζονται να προσφύγουν κατά του Λειτουργού, όπως ανακοίνωσε προχθές ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά.

φωτοβολταΪκα << Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 ήταν μία χρονιά-ρεκόρ στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, παρά την κρίση. Σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσιοποίησε χθες ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, το 2011 η Ελλάδα, με κριτήριο τη φωτοβολταϊκή ισχύ ανά κάτοικο, είχε τον τέταρτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης παγκοσμίως με 39,5 watt ανά κάτοικο.

Σε απόλυτα μεγέθη η ελληνική αγορά κατατάσσεται στη δέκατη θέση στον κόσμο ως προς την ανάπτυξη και στην 8η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. ως προς τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ, που φθάνει τα 631 MW. Στην πρώτη θέση, βάσει της ισχύος ανά κάτοικο, βρίσκεται η Ιταλία με 160 watt και ακολουθούν η Γερμανία και η Σλοβακία με 91 και 58 watt αντίστοιχα.Οι έντονοι ρυθμοί ανάπτυξης άρχισαν να περιορίζονται το 2012, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας που εμποδίζει τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων. Τα περισσότερα από τα έργα που υλοποιούνται είναι εκείνα που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση σε προηγούμενους, καλύτερους καιρούς. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΛΑΓΗΕ, η νέα φωτοβολταϊκή ισχύς που προστέθηκε τον Απρίλιο στο διασυνδεδεμένο σύστημα έφθασε τα 39 MW, ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών στα 574 MW.

Εγγυημένη τιμή
Στις διαρκώς αυξανόμενες επισφάλειες στον κλάδο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) την καθημερινή όξυνση των προβλημάτων ρευστότητας της αγοράς. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος τονίζει ότι το έλλειμμα που έχει συσσωρευτεί στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ οφείλεται στον τρόπο υπολογισμού του ειδικού τέλους που χρηματοδοτεί το λογαριασμό αυτό και όχι στις ΑΠΕ. Ζητά να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και υποστηρίζει ότι οι ΑΠΕ μακροπρόθεσμα μειώνουν το κόστος του ρεύματος.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου