.

Τεράστιο αιολικό πάρκο 174 ανεμογεννητριών στο Βέρμιο

Πόλος έλξης σημαντικών ενεργειακών επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές έχει καταστεί ο ορεινός όγκος του Βερμίου και ο δήμος Νάουσας, που είναι από τους μεγαλύτερους σε έκταση πανελλαδικά, καθώς προετοιμάζεται μπαράζ επενδυτικών project, στα οποία περιλαμβάνεται και ένα τεράστιο αιολικό πάρκο 174 ανεμογεννητριών, κόστους 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Το τελευταίο, που θα είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έναρξη της υλοποίησης με συνολική ισχύ 614 MW από την εταιρεία «Acciona Ενεργειακή Α.Ε.».

Η τελευταία είναι θυγατρική του ισπανικού ενεργειακού κολοσσού Acciona, που είναι αναπτυγμένος σε 32 χώρες διεθνώς. Φορέας κατασκευής και διαχείρισης του έργου είναι η εταιρεία «Αιολική Βερμίου Ε.Ε.» (θυγατρική της «Acciona Ενεργειακή A.E.») και το εν λόγω αιολικό πάρκο θα κατασκευαστεί σε περιοχές των δήμων Βέροιας, Νάουσας και Εορδαίας των νομών Ημαθίας και Κοζάνης. Οι 174 ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε έκταση 120.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 86.000 στρέμματα έχει εκμισθώσει η εταιρεία από τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Σελίου.

Το έργο έλαβε έγκριση από τη ΡΑΕ, εξασφάλισε τις άδειες παραγωγής και πήρε και το «πράσινο φως» όσον αφορά στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σε τέσσερα χρόνια
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα, με προοπτική ολοκλήρωσης σε τέσσερα χρόνια, ενώ αξιοσημείωτα είναι τα οφέλη για την τοπική κοινωνία, καθώς εκτός από το μίσθωμα προς τον Αναγκαστικό Δασικό Συνεταιρισμό Σελίου (100.000 ευρώ ετησίως), θα προκύψουν έσοδα για τους τρεις εμπλεκόμενους δήμους από την απόδοση του ειδικού τέλους 3% επί των ετησίων εσόδων της επένδυσης. Ενδεικτικά ο δήμος Βέροιας εκτιμάται ότι θα εισπράττει περίπου 500.000 ευρώ ετησίως, τα οποία θα αξιοποιεί σε ανταποδοτικά έργα.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν περίπου 380 προσωρινές θέσεις εργασίας, κατά τη φάση κατασκευής του έργου και 30-40 μόνιμες θέσεις, όταν ξεκινήσει να λειτουργεί το αιολικό πάρκο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Συνεταιρισμός Σελίου (που αριθμεί πάνω από 2.000 μέλη) θα έχει τον πρώτο λόγο στην αξιολόγηση του προσωπικού, ενώ με βάση την 25ετή συμφωνία με την Acciona Ενεργειακή, η τελευταία δεσμεύεται να αγοράσει υλικά από την τοπική αγορά.

Ακόμη εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Νάουσας και συνορεύοντας με την Έδεσσα και την Πτολεμαΐδα, αιολικά πάρκα σχεδιάζουν, τόσο ο όμιλος Ελλάκτωρ (40 MW με φορέα υλοποίησης την «Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος Α.Ε. Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας»), όσο και η εταιρεία «Τέρνα Ενεργειακή» (20 MW).

Επίσης, στον ορεινό όγκο του Βερμίου, προχωρεί και μία ακόμη επένδυση αιολικού πάρκου, από την ελληνική εταιρεία Renex, με ισχύ 170 MW. Τα αιολικά στο Βέρμιο θεωρούνται απόλυτα βιώσιμα, καθώς εκτός από τις μετρήσεις για την ισχύ του ανέμου, που είναι πάνω από τα σχετικά όρια, πλεονέκτημα είναι και η κοντινή απόσταση με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Κοζάνη.

Πηγη: Ημερησία

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου