.

Αυξήσεις 5% στα τιμολόγια ρεύματος ζητά η ΔΕΗ

Αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης του 5% επιδιώκει η ΔΕΗ για να καλύψει το άνοιγμά της, καθώς η μαύρη τρύπα από τις ανείσπρακτες οφειλές το Μάιο έφθασε στο 1,1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, έως το τέλος της εβδομάδας χρειάζεται συνολικά κεφάλαια ύψους 800 εκατ. ευρώ για δάνεια 525 εκατ. ευρώ και την επιστροφή στο υπουργείο Οικονομικών των 266 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν ως τέλος ακινήτων και παρακρατήθηκαν τους προηγούμενους μήνες από τη ΔΕΗ για λόγους ρευστότητας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι η επιχείρηση θα συνεργαστεί με call center για τους ανείσπρακτους λογαριασμούς και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η αναχρηματοδότηση των δανείων θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Τιμολόγια
Οσον αφορά στα τιμολόγια ρεύματος, απέφυγε να διευκρινίσει αν ο ίδιος θα εισηγηθεί νέα αύξηση, είπε, όμως, ότι σκοπεύει να παρουσιάσει αναλυτικά την κατάσταση στον υπουργό Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο. Τόνισε ότι η αύξηση των τιμολογίων είναι η προφανής λύση για το πρόβλημα στην αγορά ενέργειας και πρόσθεσε ότι με ένα 5% πάνω δεν θα ετίθετο ζήτημα στην αγορά, αφού είναι ανάλογο με το ποσοστό αύξησης του κόστους στο σκέλος της ενέργειας.

Οι αποφάσεις για την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος της ΔΕΗ λαμβάνονται από τον εκάστοτε υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας, ύστερα από εισήγηση της ΡΑΕ, στην οποια υποβάλει το σχετικό αίτημα η ΔΕΗ.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο μέσα στον Ιούνιο θα έπρεπε να αρχίσει η αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ ενόψει της πλήρους απελευθέρωσής τους το 2013, με στόχο οι τιμές λιανικής να αντανακλούν το κόστος της χονδρικής αγοράς, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει σε όλες τις κατηγορίες των τιμολογίων.

Οσον αφορά στα δάνεια, η διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τέσσερις ελληνικές τράπεζες για την αναχρηματοδότησή τους. Πρόκειται για δάνεια που έληγαν το Μάρτιο και παρατάθηκαν για τρεις μήνες.

Η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, που ήταν προγραμματισμένη για χθες, αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα του εκπροσώπου του Δημοσίου, επειδή δεν είχε διοριστεί υπουργός Οικονομικών. Η αναβολή προκάλεσε έντονες φήμες περί επικείμενης αλλαγής της διοίκησης της ΔΕΗ από τη νέα κυβέρνηση. Αλλες πληροφορίες έθεταν ως πρόβλημα το θέμα που είχε συμπεριληφθεί στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης σχετικά με την αναθεώρηση των απολαβών της διοίκησης και των στελεχών της ΔΕΗ μέχρι το επίπεδο του γενικού διευθυντή. Η γενική συνέλευση τελικώς θα πραγματοποιηθεί την 12η Ιουλίου.

Οφειλές
Τέλος, ο κ. Ζερβός σχετικά με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, που έχουν πέσει στο 1,1 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ στις αρχές του χρόνου, δήλωσε ότι θα υπάρξει συνεργασία με call centers, που θα ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις οφειλές και τις δυνατότητες διακανονισμού που υπάρχουν. Προς το παρόν, δεν τίθεται ζήτημα συνεργασίας με εισπρακτικές εταιρείες. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση χειροτέρευσε μετά την επιβολή του τέλους ακινήτων και εξέφρασε την ελπίδα το τέλος να μην περιληφθεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού για το 2012.

Πηγη: Ημερησία

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου