.

Ζερβός: Ορατός ο κίνδυνος black out - Διευκρινίσεις από ΔΕΗ

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος διακοπών ρεύματος φέτος σε περίπτωση που οι διεθνείς δανειστές δεν επιτρέψουν την «ένεση ρευστότητας» στους παραγωγούς ηλεκτρισμού για να μπορέσουν να αγοράσουν καύσιμα, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζερβός, αυτή τη στιγμή ο ΛΑΓΗΕ έχει έλλειμμα που φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο εάν δεν αντιμετωπιστεί, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ενέργειας θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους, καθώς ο Λειτουργός της Αγοράς, λόγω των χρεών του, δεν είναι σε θέση να τους αποπληρώσει για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν.

«Αυτή είναι μια επείγουσα κατάσταση και πρέπει να διευθετηθεί άμεσα», δήλωσε ο κ. Ζερβός. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος διακοπών», προειδοποίησε.

Η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να αυξήσει τη δική της υδροηλεκτρική παραγωγή και παραγωγή από άνθρακα προκειμένου να καλύψει τα άμεσα κενά ενέργειας. Μακροπρόθεσμα, όμως, δεν θα μπορεί να καλύψει το έλλειμμα και θα πρέπει να καταφύγει στη λύση των εκ περιτροπής διακοπών παροχής ηλεκτρισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ώστε να αποφευχθεί ένα γενικό μπλακ άουτ. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ καλύπτει περίπου τα δύο τρίτα της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, μια ένεση ρευστότητας περίπου 300-400 εκατ. ευρώ μέσω δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα εξάλειφε τον κίνδυνο έλλειψης ενέργειας.

Όμως, οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι πρόθυμοι να επιτρέψουν τη σύναψη ενός τέτοιου δανείου και χρησιμοποιούν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ως μοχλό πίεσης για να αναγκάσουν τη χώρα να ανατρέψει τους ανεπαρκείς κανόνες της αγοράς.

«Βλέπουν την κατάσταση πολύ δογματικά», σχολίασε ο κ. Ζερβός. «Είναι αλήθεια ότι οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν. Το σύστημα βρίσκεται σε σημείο καμπής. Όμως, αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει κάτι τέτοιο», τόνισε.

Κατά τον επικεφαλής της ΔΕΗ, η κρίση στον τομέα ενέργειας αποτελεί πρόγευση του τι μπορεί να συμβεί στη χώρα στην περίπτωση όπου φύγει από το ευρώ. Αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να πληρώσει για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που εισάγει, θα αναγκαστεί να εξαρτηθεί από τον άνθρακα, την υδροηλεκτρική παραγωγή και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες όμως καλύπτουν μόλις το ήμισυ της ζήτησης ηλεκτρισμού στη χώρα.

«Αν η κατάσταση φτάσει μέχρι εκεί, τότε σίγουρα θα υπάρξουν ελλείψεις ηλεκτρισμού», σημείωσε.

Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, έχει τακτοποιήσει όλες τις οφειλές της προς τον ΛΑΓΗΕ τον Απρίλιο, με τη βοήθεια προσωρινής ένεσης ρευστότητας ύψους 260 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση, επισήμανε ο κ. Ζερβός.

Όμως, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει επιφέρει ιδιαίτερο πλήγμα στην Επιχείρηση. Η πτώση στη ζήτηση ενέργειας, ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων, έχει οδηγήσει στην ανακοίνωση ζημιών για τρία συνεχόμενα τρίμηνα.

Η μη εξόφληση λογαριασμών έχει επίσης αυξηθεί, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για να επιβάλει το τέλος ακινήτων. Με την ανεργία σε επίπεδα-ρεκόρ, 300.000 πελάτες έχουν ήδη κάνει αίτηση για μειωμένο τιμολόγιο, ενώ στα ύψη έχει φτάσει και η κλοπή ηλεκτρισμού. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ηκλοπή καλωδίων και εξοπλισμού της Επιχείρησης, με στόχο να πωληθεί στη μαύρη αγορά. «Η κλοπή δεν είναι σημαντική από μόνη της, όμως εντείνει το πρόβλημα», είπε ο κ. Ζερβός.

Η ΔΕΗ έχει στη διάθεσή της περίπου 170 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν αρκεί για να απόπληρωθεί χρέος ύψους 525 εκατ. ευρώ που λήγει στο τέλος του μήνα.

Όμως, ο κ. Ζερβός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα μπορέσει να πείσει τις ελληνικές τράπεζες να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τις επόμενες ημέρες. «Καμία ελληνική τράπεζα δεν θα έχει συμφέρον να κατεβάσει τον διακόπτη», σημείωσε. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα κλείσει το θέμα τις επόμενες ημέρες».

ΔΕΗ: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος διακοπών

Σε ανακοίνωση πάντως που εξέδωσε η ΔΕΗ επισημαίνει ότι αναφορές που κάνουν λόγο για άμεσο κίνδυνο διακοπών ρεύματος δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της επιχείρησης, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ερωτώμενος σχετικά με τις οφειλές τρίτων προς τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ ΑΕ), επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Χώρας. Επίσης ανέφερε πως η ΔΕΗ έχει εξοφλήσει το σύνολο των οφειλών της προς τον ΛΑΓΗΕ.

"Η Διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού δηλώνει ότι υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ όλων των αρμοδίων φορέων, κάτι που θα συμβάλει το ταχύτερο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος", καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου