.

Μένουν από... ρεύμα ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΡΑΕ

Με το κραχ στον τομέα της ενέργειας προ των πυλών, όλοι οι φορείς του κλάδου, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΡΑΕ και άλλοι προσπαθούν με ημίμετρα να αντιμετωπίσουν όπως όπως την κατάσταση, με την ελπίδα να κερδίσουν χρόνο, μήπως και μετά τις εκλογές υπάρξει λύση.

Η ΔΕΗ κατάφερε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο να μετατραπεί σε «επί ζημία μονοπώλιο», που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ η ΔΕΠΑ αναζητά επειγόντως μετρητά για να μπορέσει να πληρώσει μέσα στον Ιούνιο τους ξένους προμηθευτές φυσικού αερίου. Η εταιρεία ξέμεινε από ρευστότητα, γιατί οι πελάτες της και κυρίως οι μεγάλοι ανεξάρτητοι ηλεκτροπραγωγοί, δεν την πληρώνουν, επειδή οι ίδιοι με τη σειρά τους δεν πληρώνονται από το Λειτουργό του Συστήματος (ΛΑΓΗΕ), την εταιρεία που είναι αρμόδια για τους διακανονισμους και την εκκαθάριση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Αν τις αμέσως επόμενες ημέρες, δεν εισρεύσουν στα ταμεία της ΔΕΠΑ μετρητά, είτε από το δάνειο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, είτε από άλλα δάνεια που επιδικώκει να βρει από τις ελληνικές τράπεζες, τότε είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει το... ντόμινο μπλακ ουτ, αφού δεν θα υπάρχει αέριο να τροφοδοτήσει τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής... και βέβαια ούτε τη βιομηχανία, τα σπίτια ή τις επιχειρησεις... Ο διεθνής οίκος Standard & Poor's δίνει αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας για τη ΔΕΗ εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, καθώς η ρευστότητα της επιχείρησης έχει πέσει στο ναδίρ και την ίδια στιγμή πρέπει να εξοφλήσει δάνεια της τάξης των 650 εκατ. ευρώ που λήγουν στο τέλος Ιουνίου. Πρόκειται για δάνεια προς ελληνικές κυρίως τράπεζες, των οποίων η λήξη έχει ήδη μετατεθεί μία φορά, από το τέλος Μαρτίου, που έληγαν αρχικά. Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις της ΔΕΗ για το 2012 υπολογίζονται στο 1 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της εταιρείας αισιοδοξεί ότι μετά την ανακαιφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει τα δάνεια αυτά. Σε διαφορετική περίπτωση η χρεοκοπία θα είναι γεγονός.

Αποθέματα λιγνίτη
Σε λειτουργικό επίπεδο πάντως η εταιρεία έχει συγκεντρώσει αποθέματα λιγνίτη για τις μονάδες της νερού στα μεγάλα υδροηλεκτρικά, και παράλληλα έχει περιορίσει στο ελάχιστο τη λειτουργία μονάδων φυσικού αερίου και έχει φροντίσει για την αποθεματοποίηση πετρελαίου στα εργοστάσια των νησιών, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε περίπτωση. Αλλωστε, η συρρίκνωση της ζήτησης ηλεκτρισμού βοηθά σήμερα τη ΔΕΗ να χρησιμοποιεί φθηνότερα καύσιμα και να εξοικονομεί πόρους από τις μονάδες φυσικού αερίου.

Η ρευστότητα της ΔΕΗ επιδεινώθηκε ραγδαία εξαιτίας του ειδικού τέλους ακινήτων. Οι ανείσπρακτοι λογαριασμοί εκτοξεύτηκαν στα ύψη, ιδιαίτερα από τις αρχές του 2012 όταν η κυβέρνηση χαλάρωσε το μέτρο της διακοπής ρεύματος για τους απλήρωτους λογαριασμούς. Το πρώτο τρίμηνο οι απλήρωτοι λογαριασμοί έφθασαν στο 1,1 δισ. ευρώ.

Από τον Απρίλιο η ρευστότητα άρχισε να βελτιώνεται. Η ΔΕΗ επανέφερε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης για τους απλήρωτους λογαριασμούς και το Μάιο σταμάτησε να εισπράττει τη δόση του τέλους ακινήτων για το 2012. Επίσης, μετά το κλείσιμο των εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρισμού αύξησε το πελατολόγιό της, ενώ, έστω και καθυστερημένα, στα ταμεία της άρχισαν να φαίνονται οι θετικές επιπτώσεις από την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού, που μπορεί να ισχύει από 1/1/2012 αλλά επειδή οι λογαριασμοί εκδίδονται ανά δίμηνο, το αποτέλεσμα αργεί να καταγραφεί.

Η μεγάλη... ένεση ρευστότητας προήλθε από την κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να αφήσει στα ταμεία της ΔΕΗ έως τις 30 Ιουνίου το ποσό των 250 εκατ. ευρώ, από έσοδα του τέλους ακινήτων και να επισπεύσει καθυστερούμενες οφειλές. Παράπλευρο «θύμα» ήταν και ο ΛΑΓΗΕ, καθώς μειώθηκαν οι ειπράξεις του ειδικού τέλους ΑΠΕ που πληρώνεται μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Σε συνδυασμό με ήδη μεγάλο άνοιγμα, της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, που είχε ο φορέας από τις αρχές του χρόνου εξαιτίας των εγυημένων τιμών που καταβάλλει στους παραγωγούς πράσινης ενέργειας, το μείγμα έγινε εκρηκτικό.

Νέα ελλείμματα
Τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων του ΛΑΓΗΕ καθυστέρησαν να εφαρμοστούν και τα ταμεία του άδειασαν, πιεζόμενα εκτός των άλλων από τη συνεχή ένταξη νέων ΑΠΕ στο σύστημα. Κάθε μήνα υπολογίζεται ότι το έλλειμμα των ΑΠΕ αυξάνεται κατά 25-30 εκατ. ευρώ.

Το τελειωτικό κτύπημα ήλθε από τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρισμού και την κάθετη υποχώρηση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ), δηλαδή των τιμών χονδρικής, καθώς το τέλος ΑΠΕ προορίζεται ουσιαστικά για την κάλυψη της διαφοράς ανάμεσα στην ΟΤΣ και την εγγυημένη τιμή. Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες. Η αναχρηματοδότηση της ΔΕΗ από τις τράπεζες και η εκταμίευση του δανείου των 250-300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προς το ΛΑΓΗΕ θα δώσουν ανάσα επιβίωσης στο σύστημα, μεσομακροπρόθεσμα, όμως, δεν λύνουν το πρόβλημα.

Πηγή: Της Μανταλένας Πίου από την Ημερησία

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου