.

Φωτοβολταϊκά: Πίεση τιμών στο «χρηματιστήριο» αδειών

Τη στιγμή που ο χώρος των φωτοβολταϊκών έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα όσον αφορά την πίεση που ασκείται για μείωση στις «ταρίφες», η έλλειψη χρηματοδότησης οδηγεί σε επενδυτική «άπνοια» και συνεπώς αλλάζουν τα δεδομένα που αφορούν το εμπόριο αδειών.

Ήδη αρκετά Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών, για τα οποία η 18μηνη προθεσμία υλοποίησης της επένδυσης τελειώνει στις 31 Ιουλίου, βρίσκονται ένα βήμα πριν την απομείωση της αξίας τους. Πρόκειται για την προθεσμία που έχουν οι επενδυτές από τη στιγμή που υπογράφουν σύμβαση με τον ΛΑΓΗΕ προκειμένου να υλοποιήσουν την επένδυσή τους. Εάν δεν προλάβουν να «ηλεκτρίσουν» την εγκατάστασή τους μέσα στο 18μηνο, η σύμβαση παύει να υφίσταται και συνεπώς η επένδυση μπορεί να γίνει μόνον με τις τρέχουσες κάθε φορά «ταρίφες».

Οι τρέχουσες «ταρίφες», μετά τη μείωση που είχε επιφέρει η απόφαση Παπακωνσταντίνου, είναι πλέον πολύ χαμηλότερες από εκείνες που είχαν εξασφαλίσει οι παλαιότεροι επενδυτές. Έτσι, κατά κανόνα, εκείνοι που επιθυμούν τώρα να επενδύσουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών προτιμούν να αγοράσουν παλιές άδειες που έχουν «κλειδώσει» υψηλές ταρίφες.

Μικρή ζήτηση

Ωστόσο, ενώ μέχρι πρότινος υπήρχε μεγάλη ζήτηση για άδειες, τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, καθώς οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια και το country risk είναι υψηλό, με αποτέλεσμα η επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο να είναι μειωμένη. Αυτό επιτείνεται εξαιτίας της πολιτικής ρευστότητας όσο και των καθυστερήσεων στις πληρωμές του «πράσινου» ρεύματος. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους κατασκευάστηκαν κυρίως εκείνα τα έργα που είχαν ξεκινήσει ή είχαν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το 2011. Οι τράπεζες έχουν στην πραγματικότητα κλείσει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, τη στιγμή που τα ονομαστικά επιτόκια (εκείνα δηλαδή που «δίνουν» οι τράπεζες, ανεξάρτητα αν τελικά κινηθεί ένα δάνειο) έχουν φτάσει ακόμα και στο 11%. Στην πραγματικότητα, στα φωτοβολταϊκά επενδύονται σήμερα ίδια ιδιωτικά κεφάλαια που «τοποθετούνται» για να επωφεληθούν τις υψηλές αποδόσεις, και κάποια τραπεζικά κεφάλαια από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, ειδικά για μεγάλα έργα.

Η μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα έχει οδηγήσει όπως είναι φυσικό σε μείωση της ζήτησης για άδειες και ως εκ τούτου πιέζονται οι τιμές στο άτυπο «χρηματιστήριο» των αδειών.

Πίεση στις τιμές

Η πίεση που δέχεται ο χώρος των φωτοβολταϊκών επιτείνεται από το γεγονός ότι λήγουν την περίοδο αυτή πολλά «18μηνα» και συνεπώς οι επενδυτικές ευκαιρίες λιγοστεύουν. Δηλαδή οι έχοντες τις συμβάσεις που δεν μπορούν να βρούν χρηματοδότηση και βλέπουν ότι κινδυνεύουν να μείνουν με «τα χαρτιά στα χέρια», σπεύδουν να πουλήσουν τις άδειές τους (στην πραγματικότητα όχι άδειες αλλά εταιρείες που έχουν συμβόλαια με το ΔΕΣΜΗΕ). Οι δε αγοραστές πιέζουν για όλο και χαμηλότερο αντίτιμο. Ειδικά για άδειες μεγάλων έργων, ξένα επενδυτικά κεφάλαια συνεχίζουν να αγοράζουν, καθώς οι τιμές έχουν πιεστεί πολύ. «Μπορείς να πάρεις άδεια έργου 500 KW στην τιμή που μέχρι πριν λίγο καιρό έπαιρνες άδεια για 100άρι» δηλώνει στο energypress νομικός που δραστηριοποιείται στο χώρο. Η εξήγηση είναι ότι το χρονικό περιθώριο στενεύει και τα κεφάλαια που απαιτούνται για μεγάλες επενδύσεις είναι πολλά και δυσεύρετα.

Γενικά η αξία των αδειών έχει πέσει, ακόμα και όταν πρόκειται για «καλά συμβόλαια» δηλαδή για υψηλές συμβολαιοποιημένες «ταρίφες». Οι «τρέχουσες» τιμές για τα 100άρια έχουν κατέβει στις 30.000 έως 40.000 ευρώ τη στιγμή που πριν λίγους μήνες «έπιαναν» τα 50.000 ευρώ.

Ελκυστική αγορά

Αγοραστές, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι, είτε μεγάλες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα δανεισμού είτε ιδιώτες που έχουν ρευστό (πολλές φορές «μαύρα» από άλλες δραστηριότητες) και συνεπώς τη δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ξένες εταιρείες με τις οποίες συνομίλησε το energypress, δίνουν θετικό σήμα για την ελληνική αγορά εφόσον αλλάξει το περιβάλλον και υπάρξει σταθερότητα. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, η ελληνική αγορά παραμένει ελκυστική και ως προς τις «ταρίφες» απορρόφησης του «πράσινου» ρεύματος αλλά κυρίως ως προς την ηλιοφάνεια και την απόδοση των επενδύσεων.

Πηγη: energypress.gr...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου