.

Νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Πρέπει η Ευρώπη να ψηφίσει εθνικά καθεστώτα στήριξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να ενταθεί το εμπόριο της αιολικής και ηλιακής ενέργειας μεταξύ των κρατών-μελών. Αυτό ζητά ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Günter Oettinger, ο οποίος επιμένει στο θέμα να καθοριστούν «το ταχύτερο δυνατόν» τα καινούρια πλάνα μέχρι το 2030.

Η ΕΕ επιθυμεί να αυξήσει τη συμμετοχή της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020. Αλλά αυτό θα ισχύσει μόνο με έναν οικονομικά αποδοτικά τρόπο, αν δηλαδή τα κράτη-μέλη ψηφίσουν ευρωπαϊκά τα εθνικά τους καθεστώτα στήριξης και εντείνουν το εμπόριο με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεταξύ τους.

Προσοχή επί του θέματος συμβούλευσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο δελτίο τύπου της «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Ένας σημαντικός παράγοντας για την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά».

Επειδή οι επενδυτές χρειάζονται ασφάλεια απονομής δικαιοσύνης, πρέπει τώρα να συζητηθούν οπωσδήποτε περαιτέρω μέτρα, και να κατασκευαστεί ένα πιο σταθερό πλαίσιο για το χρονικό διάστημα μετά το 2020, ζητά ο ευρωπαϊκός Επίτροπος Günter Oettinger.

«Θα πρέπει να δουλέψουμε κι άλλο στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να προωθήσουμε καινοτόμες λύσεις. Παράλληλα η οικονομική αποδοτικότητα παίζει ένα μεγάλο ρόλο. Αυτό σημαίνει, να παράγουμε αιολική και ηλιακή ενέργεια εκεί που είναι οικονομικά σκόπιμο και με αυτό να εμπορευόμαστε σε όλη την Ευρώπη, όπως κάνουμε με άλλα προϊόντα και παροχές υπηρεσιών», είπε ο Oettinger.

Στο χτεσινό (6/6) δελτίο τύπου κατονομάζονται τέσσερις τομείς, σους οποίους τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενεργήσουν δραστικότερα, ώστε να πετύχουν τις προσωπικές τους δεσμεύσεις μέχρι το 2020:
Ενεργειακή αγορά: Η εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να κλείσει, ενώ είναι αναγκαία νέα επενδυτικά ερεθίσματα της αγοράς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε οι ανανεώσιμες ενέργειες να μπορούν να ενσωματωθούν στην αγορά χωρίς προβλήματα.
Καθεστώτα στήριξης: Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να βρουν ρυθμίσεις που να ενισχύουν την εξοικονόμηση κόστους και να αποφεύγουν την υπεραντιστάθμιση. Τα συστήματα στήριξης θα πρέπει επιπλέον να είναι συναφή σε όλα τα κράτη-μέλη, για να αποφευχθούν περιττά εμπόδια.
Μηχανισμοί συνεργασίας: Για να πετύχουν τους εθνικούς δεσμευτικούς τους στόχους, τα κράτη μέλη θα πρέπει να δράσουν από κοινού μαζί με τις ανανεώσιμες ενέργειες. Έτσι θα μπορούσε ένα κράτος-μέλος να αγοράσει αιολική ή ηλιακή ενέργεια από ένα άλλο ομόλογο κράτος ή από μια τρίτη χώρα εκτός ΕΕ. Κάτι τέτοιο πιθανόν να στοίχιζε λιγότερα από το να παράγει η ίδια η χώρα αιολική ή ηλιακή ενέργεια.
Συνεργασία ενεργειακής πολιτικής στη Μεσόγειο: Η Κομισιόν θέλει να καλυτερεύσει τις νομικές προϋποθέσεις. Μια ολοκληρωμένη περιφερειακή αγορά στις χώρες του Maghreb θα διευκόλυνε μεγάλες επενδύσεις στο χώρο και θα καθιστούσε δυνατές τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, προερχόμενες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην Ευρώπη.

Νέα ορόσημα μέχρι το 2030

Στη γνωστοποίηση προβλέπεται ότι η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα καταρρεύσει στο διάστημα μετά το 2020, αν εκλείψει ένα κατάλληλο πλαίσιο.

«Ένα τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει να είναι φιλικό προς τις καινοτομίες και να μειώνει τα κόστη, ώστε να γίνουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ένας πολλά υποσχόμενος τομέας για προσανατολισμένες στην ανάπτυξη επενδύσεις», αναφέρεται στο δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για αυτό το λόγο, οι αρχές των Βρυξελλών προτείνουν «να ξεκινήσει τώρα η εκπόνηση μελλοντικών επιλογών και οροσήμων μέχρι το 2030». Αυτά τα νέα ορόσημα μέχρι το 2030 θα πρέπει να καθοριστούν «όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Η Κομισιόν παρουσίασε στο δελτίο τύπου τρεις επιλογές που ξεπερνούν το status quo:
Νέοι στόχοι για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, κανένα στόχο ωστόσο για τις ανανεώσιμες ενέργειες. Το σημαντικότερο όργανο στη μείωση των εκπομπών CO2 θα ήταν το Σύστημα Εμπορίας των Δικαιωμάτων εκπομπής αερίων.
Τρεις εθνικοί στόχοι: για ανανεώσιμες ενέργειες, ενεργειακή απόδοση και αέρια του θερμοκηπίου.
Στόχοι σε επίπεδο ΕΕ: για ανανεώσιμες ενέργειες, ενεργειακή απόδοση και αέρια του θερμοκηπίου.

Πηγή: euractiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου