.

ΠΑΣΥΦ: Ο ΛΑΓΗΕ δηλώνει άγνοια για τον χρόνο πληρωμής των παραγωγών ενέργειας από Φωτοβολταϊκά

Τη σφοδρή αντίδραση του Πανελληνίου Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) προκαλεί η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται, εκ μέρους του ΛΑΓΗΕ, στην εξόφληση των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά.


Ο ΠΑΣΥΦ κάνει λόγο για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, ενώ υπογραμμίζει την δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί, αλλά και οι σε ολόκληρη την αγορά.


Τέλος, ο ΠΑΣΥΦ, στην ανακοίνωσή του εκφράζει την απορία του για το ότι τα αρμόδια στελέχη του ΛΑΓΗΕ αδυνατούν να κάνουν πρόβλεψη για τον χρόνο εξόφλησης των οφειλών τους προς τους παραγωγούς, κάτι που, όπως επισημαίνουν, αυξάνει το κλίμα ανασφάλειας και άγχους που επικρατεί τον τελευταίο καιρό.


Ειδικότερα, ο ΠΑΣΥΦ αναφέρει στην ανακοίνωσή του:
«Οι μεγάλες καθυστερήσεις από τον ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ στις πληρωμές των παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β είναι πλέον απροκάλυπτες και εντελώς αδικαιολόγητες, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς αλλά και σε ολόκληρη την αγορά.
Οι καθυστερήσεις αυτές που ξεπερνούν ήδη και τους τρεις μήνες έχουν φέρει τους παραγωγούς σε μεγάλο αδιέξοδο λόγω:


α) καθυστέρησης αποπληρωμής δανείων, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους με την επιβολή τόκων υπερημερίας.
β) μη δυνατότητα πληρωμής του Φ Π Α.
γ) μη δυνατότητα πληρωμής φόρων.
δ) με όλα τα παραπάνω καθίσταται αδύνατη η λήψη φορολογικής ενημερότητας και αν κάποια στιγμή γίνουν πληρωμές ο παραγωγός δεν μπορεί να πληρωθεί.


Επιπλέον οι καθυστερήσεις δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας στην αγορά με αποτέλεσμα την ακύρωση επενδύσεων και απότομο φρενάρισμα στην αγορά των φωτοβολταϊκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του 2012 έχει σταματήσει κάθε χρηματοδότηση έργων για Φ/Β .


Σε κάθε προσπάθεια επικοινωνίας με τους διαχειριστές δηλώνεται άγνοια για την ημερομηνία πληρωμής αυξάνοντας το κλίμα ανασφάλειας και άγχους που επικρατεί τον τελευταίο καιρό.


Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται οφείλονται σε στρεβλώσεις της διαχειρίσεως των πόρων που αφορούν τις ΑΠΕ και στην σπάταλη πόρων των ΑΠΕ για πληρωμές που δεν αφορούν ΑΠΕ.


Θα πρέπει λοιπόν κάθε αρμόδιος φορέας (υπουργείο, υπηρεσίες, ανεξάρτητη αρχή) να ελέγξει και να πιέσει ούτως ώστε οι πληρωμές να μπουν σε κανονικούς ρυθμούς και να αποκτήσει την σοβαρότητα που απαιτεί ο χώρος των ΑΠΕ.


Είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα που κατ’ εξοχήν ενδείκνυται για επενδύσεις στο χώρο των ΑΠΕ λόγω στρεβλώσεων και κακής διαχείρισης να δημιουργείται αρνητικό κλίμα επενδύσεων, απογοήτευση και ανασφάλεια».


energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου