.

Βιβλιοθήκη Κοζάνης: ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, 1912 – 2012

«ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, 1912 – 2012» «Στιγμές -Πρόσωπα -Γεγονότα -Εικόνες.»


Το 2012 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της ευρύτερης περιοχής μας, της Δυτικής Μακεδονίας, από τον τουρκικό ζυγό και γιορτάζουμε την ένταξη και  την ένωσή της με τη μητέρα Ελλάδα.

Με αφορμή την εκατονταετηρίδα οι Βιβλιοθήκες και τα Γενικά Αρχεία των τεσσάρων νομών της, Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας, αποφάσισαν την, από κοινού, δημιουργία και λειτουργία κινητής έκθεσης με υλικό των συλλογών τους. 

Παρουσιάζονται και αναδεικνύονται μέσα από λυτά έγγραφα, κώδικες, εφημερίδες, φωτογραφικό υλικό και αναφορές εντύπων, ιστορικά γεγονότα που αφορούν στην προετοιμασία και διεξαγωγή του αγώνα της απελευθέρωσης, καθώς και στη διοικητική οργάνωση της Δυτικής Μακεδονίας την περίοδο της συγκρότησης του Νεοελληνικού Κράτους.
Η επιλογή των τεκμηρίων έγινε από τον κάθε φορέα με βάση την ιστορική και την αποδεικτική τους αξία αναδεικνύοντας τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στα γεγονότα της απελευθέρωσης του τόπου μας από τον οθωμανικό ζυγό.
Το πρωτοποριακό της έκθεσης έγκειται στη συνεργασία και την από κοινού προβολή του υλικού στο ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα στους μαθητές, παρέχοντας τη δυνατότητα να γίνουν κοινωνοί σημαντικών γεγονότων και να συγκροτήσουν μια ολοκληρωμένη άποψη της πρόσφατης ιστορίας του Νέου Ελληνικού Κράτους  με την καθοριστική συμμετοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Η έκθεση, που θα περιοδεύσει όλη την περιοχή, πραγματοποιείται με την ευγενική συμβολή του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας και θα παραμείνει στην Κοζάνη από 1 έως 12 Οκτωβρίου 2012.  Συνοδεύεται από έντυπο ιστορικό υλικό που εκτίθεται στις προθήκες της βιβλιοθήκης.
Βιβλιοθήκη:  1 έως 10 Οκτωβρίου 2012                                                               Δημαρχείο: 11 & 12 Οκτωβρίου 2012
Ημέρες & Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 8.00-20.00.
Για ομαδικές ξεναγήσεις στο τηλ. 2461350432 κ Ελένη Μαργαρίτη.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου