.

ΔΕΗ: Στεγανοποιούν το ρήγμα Μαυροπηγής

Η ΔΕΗ σκεπάζει με χώμα το ρήγμα της Μαυροπηγής, που αναστατώνει εδώ και δύο χρόνια το ομώνυμο χωριό της Κοζάνης, διώχνοντας τους κατοίκους από τα σπίτια τους. Σκοπός του έργου, που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Αυγούστου, είναι η στεγανοποίηση του ρήγματος με προσδοκία την επιβράδυνση της εξέλιξής του.

«Το φθινόπωρο έρχονται βροχές και έχει διαπιστωθεί πως το νερό λειτουργεί ως λιπαντικό, επιταχύνοντας την κίνηση του ρήγματος», εξηγεί στο «Εθνος» ο Αντ. Τσαλίδης, διευθυντής του Ορυχείου Μαυροπηγής, που εφάπτεται με τον οικισμό.

Ταυτόχρονα με τη στεγανοποίηση, συνεργεία της ΔΕΗ με την επίβλεψη μηχανικών απομακρύνουν εκατομμύρια τόνους χώματος από την περιοχή, με σκοπό να αποφορτιστούν οι πιέσεις.

Ολα τα παραπάνω γίνονται για να κερδηθεί χρόνος, αφού η διαδικασία μετεγκατάστασης του οικισμού έχει μείνει πίσω.

Το γεωλογικό φαινόμενο, που εντοπίστηκε πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2010, εξελίσσεται ραγδαία και σχηματίζει σήμερα ένα τόξο μήκους 2,5 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από το ορυχείο, περνώντας από τα πρώτα σπίτια του οικισμού και καταλήγοντας πίσω στο ορυχείο. Στις δύο αυτοψίες που έκαναν κλιμάκια μηχανικών, με διαφορά μερικών μηνών, τα σπίτια που καταγράφηκαν να έχουν υποστεί ρωγμές αυξήθηκαν από 67 σε 93.

Ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θ. Τσάπανης εκφράζει επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα και αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων εργασιών, σημειώνοντας πως το έδαφος έχει διαφορετική συμπεριφορά από αυτή που είχε πριν από 2 χρόνια, όταν πρωτοεμφανίστηκε το ρήγμα, ενώ διατυπώνει την ανησυχία του υποστηρίζοντας ότι η αναστροφή της εξέλιξης του ρήγματος είναι σχεδόν αδύνατη.

Τον Ιανουάριο του 2011, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός επισκέφθηκε ο ίδιος την περιοχή, είδε με τα μάτια του το ρήγμα και συνομίλησε με τους κατοίκους, στους οποίους πρότεινε έναν φιλικό διακανονισμό: Η ΔΕΗ θα πλήρωνε ως αποζημίωση το 50% του κόστους των σπιτιών που είχαν υποστεί βλάβες, με τον όρο οι κάτοικοί τους να τα εγκαταλείψουν.

Ενάμιση χρόνο μετά, έχουν αποδεχτεί τη συμφωνία 40 οικογένειες.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ από το ΕΘΝΟΣ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου