.

Βουλγαρία: Αιφνιδιαστική νέα μείωση των επιδοτούμενων τιμών στις ΑΠΕ

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, 14 Σεπτεμβρίου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων της Βουλγαρίας εξέδωσε απόφαση με την οποία μειώνονται αναδρομικά όλες οι επιδοτούμενες τιμές των ΑΠΕ. Η απόφαση ελήφθη σε κλειστή συνεδρίαση και απροειδοποίητα, ενώ η ισχύς της αρχίζει από αύριο, Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά, η απόφαση 33/14.09.2012 της Αρχής προβλέπει μείωση των feed-in tariffs:

- Κατά 10% σε όλα τα αιολικά πάρκα

- Κατά 20% στα φωτοβολταϊκά πάρκα που είχαν ολοκληρωθεί ως τις 31/12/2011

- Κατά 39% στα φωτοβολταϊκά που είχαν ολοκληρωθεί ως τις 30 Ιουνίου 2012

- Κατά 1% για τα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα

Οι μειώσεις θα λάβουν την μορφή προσωρινών τελών (μέχρι να προσδιοριστούν πιο ακριβείς τιμές) για πρόσβαση στο δίκτυο μεταφοράς και διανομής και τα οποία θα παρακρατούνται από τους διαχειριστές του δικτύου ηλεκτρισμού. Όπως αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή, το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι διαχειριστές των δικτύων στην εξισορρόπηση των διακυμάνσεων στην παραγωγή ηλεκτρισμού από τα έργα ΑΠΕ.

Ωστόσο, παράγοντες της βουλγαρικής αγοράς αντιτείνουν ότι το επιχείρημα αυτό της βουλγαρικής Ρυθμιστικής Αρχής δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι, με τις ρυθμίσεις αυτές, τεχνολογικά πανομοιότυπα έργα ΑΠΕ επιβαρύνονται με ως και 100 φορές υψηλότερα τέλη πρόσβασης μόνο και μόνο βάσει της ημερομηνίας κατασκευής τους. Έτσι, φωτοβολταϊκό ισχύος 100 kW θα επιβαρυνθεί με 232,64 Λεβ Βουλγαρίας ανά MWh, αν είχε ολοκληρωθεί την περίοδο από 01/01/2012 ως 30/06/2012, ενώ αν ολοκληρωνόταν σήμερα θα πλήρωνες μόλις 2,27 Λεβ Βουλγαρίας ανά MWh. Θεωρούν, μάλιστα, πως οι ρυθμίσεις αυτές απειλούν την εμπορική βιωσιμότητα εγχώριων και ξένων επενδύσεων στην χώρα αξίας άνω του ενός δις ευρώ, ενώ αναμένεται να στοιχίσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Αναλυτικός Πίνακας με τις Νέες Μειώσεις των Feed-in Tariffs στη Βουλγαρία

Πηγη: iene.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου