.

Ένα απόλυτα ολοκληρωμένο ενεργειακά - περιβαλλοντικά σπίτι

Μια ομάδα καθηγητών και φοιτητών από τη Βραζιλία, από ένα μεγάλο φάσμα ερευνητικών πεδίων, συγκεντρώθηκαν για να σχεδιάσουν ένα σπίτι που να έχει τον ήλιο ως τη μόνη πηγή ενέργειας.

Το Ekό House ήταν το project με το οποίο πήραν μέρος οι Βραζιλιάνοι επιστήμονες στο Ευρωπαϊκό Ηλιακό Δέκαθλο 2012 αποτελώντας μια ιδέα για τη ζωή με έναν πιο βιώσιμο και οικολογικό τρόπο.

Το όνομα "Ekό" προέρχεται από τη γλώσσα των γηγενών της Βραζιλίας Τουπί - Γκουαρανί, και σημαίνει "ζωντανό" ή "τρόπος ζωής". Το σπίτι συνδυάζει τις τοπικές και παραδοσιακές λύσεις με τεχνολογίες υψηλής απόδοσης.

Πέρα από την ονομασία, το Ekό House εμπνέεται από τους Τουπί - Γκουαρανί και σε επίπεδο σχεδίασης με βασικό δομικό στοιχείο το ξύλο και πολλούς κοινόχρηστους χώρους που επικοινωνούν με τον εξωτερικό χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον.

Η απαιτούμενη ενέργεια παράγεται από φωτοβολταϊκά στη στέγη, ενώ τα λύματα της κατοικίας επεξεργάζονται από έναν τεχνητό υγρότοπο. Τα λύματα είναι μειωμένα καθώς ένα σύστημα κομποστοποίησης είναι εγκατεστημένο στην τουαλέτα της κατοικίας μην έχοντας ανάγκη από νερό. Ακόμη, η κουζίνα είναι σχεδιασμένη να εκμεταλλέυεται σε μέγιστο βαθμό το νερό που χάνεται κάνοντας ανακύκλωση και είναι συνδεδεμένο επίσης με το σύστημα του τεχνητού υγρότοπου.

Ο τεχνητός υγρότοπος είναι ένα σύστημα επεξεργασίας λυμάτων στο οποίο λύματα, φυτά, ζώα, μικροοργανισμοί και το περιβάλλον (ήλιος, έδαφος και αέρας) αλληλεπιδρούν με στόχο τον καθαρισμό των λυμάτων. Ουσιαστικά είναι μια προσπάθεια αντιγραφής της φυσικής διαδικασίας ενός υγρότοπου με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

ERGON blog

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου