.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κοζάνης συνεχίζεται. Οι οικονομικές δυσκολίες του Δήμου εντείνονται και παρ’ όλο που το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί με ελάχιστο κόστος, η διοργάνωση προχωράει σε νέες διευθετήσεις για ακόμα μεγαλύτερη περικοπή του κόστους. Μετά τη μεγάλη επιτυχία του μουσικού σεμιναρίου και των συναυλιών τζαζ, το πρόγραμμα συνεχίζεται με την ημερίδα για τα αρχοντικά – η οποία είχε αναβληθεί λόγω των εκλογών του Ιουνίου. Στο τέλος της ημερίδας θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του αρχείου του Αργύρη Κούντουρα.

Τη δεκαετία του 60 τα αρχοντικά της Κοζάνης υπέστησαν την πρώτη επίθεση. Ήταν η εποχή της αντιπαροχής. Η «αποχώρηση» των αρχοντικών ολοκληρώθηκε με αφορμή τον σεισμό στη δεκαετία του 90. Σήμερα, όσα απέμειναν είναι διατηρητέα και μας θυμίζουν την παλιά Κοζάνη.

Στην ημερίδα ο καθηγητής κ. Μουτσόπουλος – ο σημαντικότερος μελετητής των αρχοντικών της Δυτικής Μακεδονίας – θα μας βοηθήσει να περιπλανηθούμε στο παρελθόν και στην αρχιτεκτονική αξία των αρχοντικών. Στη συνέχεια ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού «Ελειμιακά» κ. Ηλιαδέλης θα μας μιλήσει για το αρχείο του Αργύρη Κούντουρα, ο οποίος είχε την πρόνοια να φωτογραφίσει πλήθος αρχοντικών – που τώρα δεν υπάρχουν πια – κι έτσι να τα διατηρήσει στη μνήμη μας. Το αρχείο του Αρ. Κούντουρα συγκεντρώθηκε και προβλήθηκε από τον σύλλογο Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Νικόλαος», που εκδίδει και το περιοδικό «Ελειμιακά».

Η ημερίδα φιλοξενείται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στις 10.30 το πρωί. Το πρόγραμμα έχει ως εξής :

10:30 Προσφωνήσεις
Λάζαρος Μαλούτας, Δήμαρχος Κοζάνης
Μιμή Παπαδέλη - Παπαναστασίου, Πρόεδρος Συλλόγου Κοζανιτών Θεσσαλονίκης
Πολυνείκης Αγγέλης, Πρόεδρος Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης

Εισηγητές
11:00 Νικόλαος Μουτσόπουλος, Ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ.
12:00 Δρ. Στράτος Ηλιαδέλης, Οφθαλμίατρος, διευθυντής σύνταξης περιοδικού «Ελιμειακά»

13:00 Εγκαίνια Έκθεσης



Από το Γραφείο Τύπου

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου