.

Αναπτύχθηκε νέο υπερπορώδες υλικό

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο ένα νέο συνθετικό υπερπορώδες υλικό. Συγκεκριμένα, ένα γρμμάριο αυτού του υλικού έχει συνολική ελεύθερη επιφάνεια 7.000 τετραγωνικών μέτρων, γεγονός που το καθιστά στην πρώτη θέση στα πορώδη υλικά όσον αφορά την ελεύθερη επίφάνειά του.


Πρόκειται για το υλικό NU-110, το οποίο χάρη στην δομή του και την τεράστια ελεύθερη επιφάνειά του πρόκειται να εφαρμοστεί στην ασφαλή αποθήκευση φυσικού αερίου ή και υδρογόνου ως καύσιμα για τα αυτοκίνητα.


Όλα τα πορώδη υλικά όπως τα μεταλλικά υδρίδια που μελετώνται τα τελευταία χρόνια για την αποθήκευση υδρογόνου γίνεται απορρόφηση με χημική διεργασία σε αυστηρά καθορισμένες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης, δεσμεύοντας το μοριακό υδρογόνο σε ατομικό επίπεδο. Έτσι, επιτυγχάνεται ουσιαστικά μια ασφαλής αποθήκευση με τη δυνατότητα χρήσης του υδρογόνου ή άλλου υλικού ως καύσιμο σε αυτοκίνητα και άλλους κινητήρες.

Το πρόβλημα σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι η απόδοση της διαδικασίας αποθήκευσης και το ποσοστό αποθήκευσης του καύσιμου στο πορώδες, παράγοντες που εξαρτώνται άμεσα από το πόσο πορώδες είναι το υλικό - φορέας.

Αυτό το πρόβλημα προσπαθούν να λύσουν επιστήμονες ανά τον κόσμο, με το NU-110 να έρχεται σαν ένα στοιχείο αισιοδοξίας στον κλάδο της ανάπτυξης από τη μια των υλικών με πορώδες και από την άλλη την επένδυσης στην εξέλιξη της τεχνολογίας στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τo NU-110, όπως και το παρόμοιο υλικό NU-109, ανήκουν σε μια κατηγορία κρυσταλλικών νανοδομών που ονομάζονται μεταλλο-οργανικά πλέγματα. Στα υλικά αυτά, οργανικά μόρια συνδέονται μεταξύ τους μέσω ατόμων μετάλλων.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα δημοσιεύεται στο "Journal of the American Chemical Society".

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου