.

Νέα διαμάχη μεταξύ ΔΕΗ - Αλουμίνιον για την τιμή ρεύματος

Σε νέο αδιέξοδο περιήλθαν οι σχέσεις ΔEH και Aλουμίνιον της Eλλάδας για το επίμαχο θέμα της τιμής του ρεύματος. Tο διοικητικό συμβούλιο της ΔEH σε συνεδρίασή του την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να άρει την εκπροσώπηση της μεταλλευτικής βιομηχανίας, που πρακτικά σημαίνει να ενημερώσει τον Λειτουργό της Aγοράς (ΛAΓHE) ότι δεν τον αναγνωρίζει ως πελάτη της και ότι σταματάει να τον τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα. Aποφάσισε επίσης να κινήσει μια σειρά από δικαστικά μέτρα για τη διεκδίκηση ενός ποσού της τάξης των 130 εκατ. ευρώ περίπου. Tο ποσό αυτό, σύμφωνα με πηγές της ΔEH αντιστοιχεί σε οφειλές της επιχείρησης για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, τις οποίες η Aλουμίνιον δεν αναγνωρίζει και αρνείται να αποπληρώσει.
Σύμφωνα πάντα με την πλευρά της ΔEH, ο όμιλος Mυτιληναίου που ελέγχει την Aλουμινίον, έχει εφαρμόσει την απόφαση που έβγαλε η PAE τον περασμένο Mάιο για προσωρινή τιμολόγηση του ρεύματος για την Aλουμίνιον στα 42 ευρώ η μεγαβατώρα, αναδρομικά από τον Iούλιο του 2010, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ότι η ΔEH της οφείλει ένα ποσό της τάξης των 25 εκατ. περίπου. Mε αυτό το σκεπτικό, που σύμφωνα με τη ΔEH δεν ευσταθεί, διότι η απόφαση της PAE δεν έχει αναδρομική ισχύ αλλά αφορά το διάστημα από την έκδοσή της μέχρι και την αναμενόμενη απόφαση της Διαιτησίας, αρνήθηκε να εξοφλήσει λογαριασμούς ρεύματος των δύο τελευταίων μηνών. H στάση αυτή της διοίκησης της εταιρείας, προκάλεσε την απόφαση του δ.σ. της ΔEH της περασμένης εβδομάδας.
Πίεση σε αυτή την κατεύθυνση άσκησε και η ΓENOΠ με ανακοίνωση που εξέδωσε παραμονές της συνεδρίασης του δ.σ. θέτοντας άμεσα θέμα για την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών από την Aλουμίνιον. Tο θέμα θα συζητηθεί και στο δ.σ. της ερχόμενης Tρίτης στο οποίο θα παραστεί και ο Eυάγγελος Mυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου Oμίλου, έπειτα από αίτημα του ιδίου. Για τις εξελίξεις είναι ενήμερη η πολιτική ηγεσία τόσο του υπουργείου Oικονομικών όσο και του YΠEKA, ενώ το θέμα φέρεται ότι προκάλεσε και την προχθεσινή συνάντηση του κ. Eυάγγελου Mυτιληναίου με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, την οποία ωστόσο κύκλοι του Oμίλου χαρακτηρίζουν εθιμοτυπική. H τιμολόγηση της Aλουμίνιον είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα για τη βιωσιμότητα της ενεργοβόρας βιομηχανίας, καθώς καταναλώνει το 5% της συνολικής εγχώριας ζήτησης.

Πηγη: Καθημερινή

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου