.

Οι Greenpeace και WWF εναντίον της τράπεζας KfW για τη χρηματοδότηση της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαϊδα 5

Στο στόχαστρο γερμανικών οργανώσεων βρίσκεται, σύμφωνα με την WWF και την Greenpeace, η γερμανική «πράσινη» τράπεζα KfW για τη χρηματοδότηση της μονάδας Πτολεμαΐδας V της ΔΕΗ.

Οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία τονίζουν τα εξής:

«Πώς μπορεί ένας γερμανικός τραπεζικός οργανισμός με πράσινο προφίλ να υποθηκεύσει το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας σε ένα μονοπάτι υπανάπτυξης για πολλές δεκαετίες; Στην περίπτωση της KfW, δανείζοντας τη ΔΕΗ ΑΕ, η οποία έχει ήδη ζητήσει παχυλή χρηματοδότηση από τον συγκεκριμένο όμιλο για την υλοποίηση του έργου Πτολεμαΐδα V. Μιας λιγνιτικής μονάδας που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2018 και θα καίει περίπου 8 εκ. τόνους λιγνίτη ετησίως.

Εκτός από τις σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, η λειτουργία μίας ακόμα λιγνιτικής μονάδας στην Ελλάδα, θα επιβαρύνει τους Έλληνες καταναλωτές και την οικονομία. Εκτός από το κόστος αγοράς των εκπομπών CO2 της μονάδας, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, η εμμονή στον λιγνίτη θα εγκλωβίσει τη χώρα σε κατασκευή υποδομών με χαμηλή απόδοση και προστιθέμενη αξία για την οικονομία. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντίστοιχου μεγέθους επενδύσεις σε εξοικονόμηση ενέργειας και Α.Π.Ε. έχουν πολύ μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό όφελος.

Τα γερμανικά πυρά από τις οργανώσεις Urgewald και Climate Alliance που δέχεται η KfW έχουν φέρει στην επιφάνεια τη διπρόσωπη πολιτική της τράπεζας: Ενώ στη Γερμανία αυτοπροβάλλεται ως πράσινη εταιρία, χρηματοδοτώντας κυρίως έργα Α.Π.Ε. και ενεργειακής αποδοτικότητας (όπως το πρωτοποριακό πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε 100.000 κτιριακές στέγες ή τα προγράμματα χορήγησης δανείων για την οικολογική ανακαίνιση κατοικιών), σε χώρες, όπως η Ινδονησία, η Ινδία και η Νότια Αφρική χρηματοδοτεί την κατασκευή ανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Κάποιες από αυτές τις μονάδες που λειτουργούν έχουν ήδη συνδεθεί με επιδείνωση της ανισότητας αλλά και της κατασπατάλησης των υδάτινων πόρων, προκαλώντας έντονες τριβές στην τοπική κοινωνία για το νερό.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace ενώνουν τις φωνές τους με τις γερμανικές ΜΚΟ, υποστηρίζοντας πως το πράσινο προφίλ της KfW δεν συνάδει με την ενδεχόμενη χρηματοδότηση λιγνιτικής μονάδας στην Ελλάδα. Επαναλαμβάνουν επίσης ότι ο λιγνίτης παγιδεύει το ενεργειακό μέλλον της χώρας και την προσπάθεια απεξάρτησης από τις αντιαναπτυξιακές, μη-βιώσιμες δραστηριότητες που έχουν συνεισφέρει στη δημιουργία της σημερινής οικονομικής κρίσης.

Ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν δυο πιθανά σενάρια για το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας. Είτε θα καταφέρουμε να καλύψουμε πλήρως τις ενεργειακές μας ανάγκες αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έως το 2050, ή θα αφήσουμε στον λιγνίτη ένα σημαντικό ποσοστό στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Το ποιο σενάριο θα πραγματοποιηθεί κρίνεται από τις αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα. Η υλοποίηση της μονάδας Πτολεμαΐδα V θα παρατείνει τις καταστροφικές συνέπειες της καύσης λιγνίτη, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομία, μιας και, κοινωνικοοικονομικά, αποτελεί το πιο ακριβό ορυκτό καύσιμο. Η KfW οφείλει να δεσμευτεί πως δεν θα υποστηρίξει το εν λόγω έργο».

Ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο Ελληνικό γραφείο της Greenpeace, τόνισε: «Εμείς έχουμε ένα διαφορετικό όραμα για το μέλλον της Ελλάδας. Ένα μέλλον με ασφαλείς και καθαρές επενδύσεις που έχουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για το κοινωνικό σύνολο, δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας και προστατεύουν τους καταναλωτές από υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας. Σε αυτήν την πορεία καλούμε την KfW να στηρίξει το μέλλον της Ελλάδας με την προώθηση επενδύσεων σε Α.Π.Ε. και εξοικονόμηση ενέργειας και όχι να παρατείνει το καταστροφικό παρελθόν της.»

Πηγη: energia.gr

1 σχόλια

  • archaeopteryx  
    4/9/12, 9:21 μ.μ.

    H Greenpeace και η WWF είναι πληρωμένα παπαγαλάκια. Η Γερμανία στρέφεται στον λιγνίτη για να διορθώσει την αστάθεια του δικτύου από τις πολλές ΑΠΕ μετά το κλείσιμο των αιολικών. Και επιτέλους, για να μην τρελαθούμε, δείτε το τελευταίο γραφημα στο http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2012/09/lng.html, γιάτί και ο σκοταδισμός έχει τα όριά του. Κάρβουνο και λιγνίτης (και πυρηνικά ηλεκτροδοτούν τους πάντες. Αν οι "οικολόγοι" δεν θέλουν ρεύμα, να κατεβάσουν τους διακόπτες τους. 365/24, για να δούν πως είναι.

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου