.

«Μνημόνιο κατανόησης» για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ελλάδας να ενταχθεί στον ενεργειακό χάρτη, ο υπ. Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και οι ομόλογοί του της Ιταλίας και της Αλβανίας υπέγραψαν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, «μνημόνιο κατανόησης» με το οποίο οι τρεις χώρες εκφράζουν την πρόθεσή τους να συνεργασθούν για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) που θα συνδέει τη βορειοανατολική Ελλάδα με τη νότια Ιταλία μέσω Αλβανίας.

«Ο αγωγός ΤΑΡ θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, στη διαφοροποίηση των διόδων μεταφοράς του αερίου και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για τις οικονομίες μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», τόνισε ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος μίλησε για σημαντικό βήμα σε μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση ενός «ενεργειακού ζωτικού έργου, όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά».
Την εξέλιξη χαιρέτισε ο αρμόδιος επίτροπος της Ε. Ε. για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, τονίζοντας ότι το Mνημόνιο συνιστά «άλλο ένα σημαντικό στάδιο προς τον στόχο μας για την απευθείας παροχή φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας».
Μιλώντας λίγο αργότερα ενώπιον της γεν. συνέλευσης ο υπ. Εξωτερικών μίλησε για κεντρικό σταθεροποιητικό ρόλο και γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων μίλησε για ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς, όπως σημείωσε, η Μακεδονία είναι μια περιοχή που καλύπτει εδάφη τριών χωρών, με το μεγαλύτερο μέρος στην Ελλάδα, και η ονομασία αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται έναντι όλων. Κατήγγειλε, δε, διαστρέβλωση της πραγματικότητας στην ομιλία του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ, τον οποίο κατηγόρησε ότι εμφανίσθηκε με ρητορική του 19ου αιώνα.
Για το Κυπριακό, επανέλαβε την ανάγκη επανένωσης της νήσου σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή της χώρας στην Ε. Ε., ενώ απέδωσε την αποτυχία των μεσολαβητικών προσπαθειών των τελευταίων 38 ετών στην τουρκοκυπριακή αδιαλλαξία. Τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά ζήτησε από τη γειτονική χώρα να δώσει απτά σημάδια του πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και να εγκαταλείψει την απειλή του «casus belli» κατά της Ελλάδας.
Με ΝταβούτογλουΣτο περιθώριο της γεν. συνέλευσης ο κ. Αβραμόπουλος είχε ημίωρη συνάντηση με τον Tούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίο επιβεβαίωσαν την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα στις 10 Οκτωβρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί έναντι της επόμενης συνάντησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα συγκληθεί στην Τουρκία στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ συζήτησαν επίσης την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Πηγη: Καθημερινη

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου