.

11% μείωση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα

Σημαντική πτώση που άγγιξε το 11% σημείωσε η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας.


Για την ακρίβεια η συνολική κατανάλωση ηλεκτρισμού μειώθηκε κατά 10,9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011 και αν αναλογιστούμε ότι ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν αρκετά πιο θερμός από αυτόν του 2011 καταλαβαίνουμε ότι τα ελληνικά νοικοκυριά κάνουν τεράστια προσπάθεια εξοικονόμησης.

Το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης αφορά στους πελάτες του δικτύου διανομής, δηλαδή επιχειρήσεις και νοικοκυριά, οι οποίοι περιόρισαν την κατανάλωση ρεύματος κατά 12,30%, μείωση που αποδίδεται στην οικονομική κρίση.

Αντίθετα στην Υψηλή Τάση, δηλαδή τις μεγάλες βιομηχανίες, καταγράφηκε μείωση μόλις 1,6%.

Όσον αφορά στην ηλεκτροπαραγωγή, οι λιγνίτες υποχώρησαν σημαντικά κατά 5,29%, συμπαρασύροντας την κατανάλωση ενέργειας στα ορυχεία όπου καταγράφηκε πτώση 15,03%.

Ομοίως η παραγωγή από φυσικό αέριο συρρικνώθηκε 16,39% και τα υδροηλεκτρικά κατά 24,51%. Πτώση σημειώθηκε και στις ΑΠΕ, μείωση της παραγωγής κατά 6,07%.

Στα θετικά, οι εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκαν και οι εξαγωγές αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του ισοζυγίου εισαγωγών - εξαγωγών ρεύματος να περιοριστεί στις 145.880 Mwh, 24,97% κάτω από τα επίπεδα Σεπτεμβρίου 2011.

Σε επίπεδο εννεαμήνου η συνολική ζήτηση υποχώρησε κατά 1,37% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι μεγάλες βιομηχανίες παρουσιάζουν πτώση 2,78% και οι καταναλωτές δικτύου διανομής μείωσαν τη ζήτηση κατά 1,26%.

Πηγές: ERGON blog & ecoews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου