.

Κινούνται τα ενεργειακά δάνεια παρά την κρίση...

Κι όμως, υπάρχει μια κατηγορία δανείων, τα ενεργειακά, που ενόψει και του δύσκολου από πλευράς κόστους φετινού χειμώνα, κινείται αρκετά ικανοποιητικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις τράπεζες, οι αιτήσεις για παρεμβάσεις σε κατοικίες στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» ξεπερνούν τις 1.000 - 1.500 κάθε εβδομάδα, ωστόσο το σημαντικότερο είναι ότι ένα σημαντικό μέρος των δανείων που αντιστοιχούν σε αυτές εγκρίνεται.

Τι κρύβεται πίσω από την ξαφνική αυτή αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα; Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές, μετά και την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, συνειδητοποιούν πως ο μόνος τρόπος για να θωρακίσουν μόνιμα το σπίτι τους, είναι να το αναβαθμίσουν ενεργειακά, και πως κάθε άλλη επιλογή, είναι ημίμετρο.

Ετσι, ενάμισι χρόνο μετά την έναρξή του (Φεβρουάριος 2011) και είναι η πρώτη φορά που το πρόγραμμα παρουσιάζει τόσο μεγάλη ζήτηση.

Όπως σας είχαμε παρουσιάσει στο ERGON blog, μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου είχαν υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», 79.126 σχετικά αιτήματα, ενώ πλέον υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τις 90.000. Από αυτά (τα 79.126), περίπου τα μισά είχαν λάβει προέγκριση δανείου, ενώ για 13.687 αιτήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 126,4 εκατ. ευρώ, είχαν εκδοθεί και οι αποφάσεις ένταξης.

Όσο για τις εκταμιεύσεις των αιτήσεων που έχουν ήδη υπαχθεί στο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», σε ένα ποσοστό γύρω στο 50%, οι ενδιαφερόμενοι έχουν λάβει προκαταβολή του δανείου, ενώ σε πάνω από το 50% έχει γίνει ολική εκταμίευση.

Τι απαιτείται
Υπενθυμίζουμε ότι στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης μικρότερη ή ίση των 2.100 ευρώ/ τ.μ, αρκεί να χρησιμοποιούνται ως κατοικία και να ανήκουν σε χαμηλή ενεργειακή κατηγορία. Επίσης για να γίνει δεκτή η αίτηση, θα πρέπει η εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί να αντιστοιχεί σε αναβάθμιση μιας ενεργειακής κατηγορίας ή στο 30% της κατανάλωσης του κτιρίου αναφοράς.

Τρεις κατηγορίες
Τρεις είναι οι εισοδηματικές κατηγορίες ένταξης στο πρόγραμμα.

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται όσοι πολίτες έχουν ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, ή οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Λαμβάνουν 70% επιχορήγηση, 30% άτοκο δάνειο.

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται οι πολίτες που έχουν ατομικό εισόδημα από 12.000 και έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα από 20.000 έως 60.000 ευρώ. Λαμβάνουν 35% επιχορήγηση, 65% άτοκο δάνειο.

Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται οι πολίτες με ατομικό εισόδημα από 40.000 έως 60.000 ευρώ, ή οικογενειακό εισόδημα από 60.000 έως 80.000 ευρώ. Λαμβάνουν 15% επιχορήγηση 85% άτοκο δάνειο.

Πηγή: ERGON blog

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου