.

Υπογράφεται η σύμβαση για το έργο μαμούθ των 1,4 δις ευρώ Πτολεμαϊδα 5

Μετά από ενάμιση χρόνο το μεγάλο αυτό έργο παίρνει το δρόμο της κατασκευής
Το «πράσινο φως» για την υπογραφή με την Τέρνα Α.Ε. της σύμβασης για τη μονάδα Πτολεμαΐδα V έδωσε εχθές στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Συγκεκριμένα, έδωσε εντολή στον κ. Ζερβό να υπογράψει με την εταιρεία Τέρνα Α.Ε. τη Σύμβαση για την εκτέλεση του Έργου «ΑΗΣ Πτολεμαϊδας - Μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Ατμοηλεκτρικής Μονάδας V μικτής ισχύος 550 έως 660 MWel, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη και με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση».

Η μονάδα προϋπολογισμού 1,394 δισ. ευρώ, έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ, με υπεργολάβους τις Hitachi Power, Hitachi Ltd και την Hamon Environmental GmbH, θα εγκατασταθεί σε απόσταση περίπου 4 χιλιόμετρα από τον υφιστάμενο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, δηλαδή 8 χιλιόμετρα από την πόλη της Πτολεμαΐδας και 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης. Ο αρχικός προϋπολογισμός για την μονάδα θα έχει συνολική εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ 550 - 660 ΜWel και δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση.

Η Πτολεμαϊδα V θα αποτελείται από μια ατμοηλεκτρική Μονάδα, απαρτιζόμενη από έναν ατμολέβητα και μία στροβιλογεννήτρια, υπερκρίσιμων χαρακτηριστικών ατμού, εξοπλισμένη με τα απαιτούμενα αντιρρυπαντικά συστήματα, λοιπό εξοπλισμό και με πρόβλεψη χώρων για τη μελλοντική εγκατάσταση συστημάτων δέσμευσης CO2 καθώς και απονίτρωσης, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη.

Το έργο έχει μεγάλη σημασία για την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, που καταγράφει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα αφού θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Πηγη: ypodomes.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου