.

Αυξάνονται διαρκώς οι ανάγκες για ηλεκτρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ

Η χρήση ηλεκτρικών συσκευών και κλιματιστικών για θέρμανση έχει οδηγήσει φέτος το χειμώνα σε υψηλά επίπεδα την κατανάλωση ηλεκτρισμού στη χώρα μας, με αποτέλεσμα το ηλεκτρικό σύστημα να αντιμετωπίζει αυξημένες απαιτήσεις. Για σήμερα, Τρίτη, η πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ κάνει λόγο για ένα φορτίο το οποίο θα κορυφωθεί κοντά στα 8.400 MW στις ώρες αιχμής, δηλαδή το απόγευμα στις 7-9 η ώρα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ, αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρισμό τις επόμενες ημέρες και ιδίως στις 21,22 και 23 Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή, η ΔΕΠΑ αντιδρά στις εξελίξεις αυτές επισπεύδοντας μια παραγγελία LNG, ώστε να είναι σε θέση στη συνέχεια να τροφοδοτήσει ομαλά τους ηλεκτροπαραγωγούς.
Από την πλευρά της, η ΔΕΗ αποδίδει την αύξηση στην ζήτηση ηλεκτρισμού αποκλειστικά στις ανάγκες για θέρμανση, καθώς τον σχετικά ζεστό φετινό Νοέμβριο παρατηρήθηκε μείωση της ζήτησης πανελλαδικά. Προκειμένου να αντεπεξέλθει η ΔΕΗ στην κατάσταση που διαμορφώνεται, αναγκάστηκε μέχρι στιγμής να χρησιμοποιήσει περισσότερο τα υδροηλεκτρικά της εργοστάσια, ενώ η άποψη που κυριαρχεί στην αγορά ηλεκτρισμού εν γένει είναι ότι θα έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα από ενεργειακής πλευράς.

Οφείλουμε όμως να παρατηρήσουμε για ακόμη μια φορά με βάση τα παραπάνω, τις δυσάρεστες παράπλευρες συνέπειες που έχει για την χώρα μας η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι κυβερνώντες πρέπει επιτέλους να μάθουν να προβλέπουν τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλούνται από τέτοιες κινήσεις. Στην ενέργεια χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός και όχι σπασμωδικές κινήσεις που αποσκοπούν σε κρατικές «αρπαχτές».

Πηγη: energeia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου