.

Η ισοπεδωτική εισφορά επί του τζίρου στα φωτοβολταϊκά πρέπει να εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών των παραγωγών


Σύλλογος  Παραγωγών Φωτοβολταικών Δυτικής Μακεδονίας (Υπό ίδρυση)
Προς: Βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας                                                   
Κοιν: Ελληνικό Κοινοβούλιο
Θέμα: Η ισοπεδωτική εισφορά  επί του τζίρου στα φωτοβολταϊκά πρέπει να εκπίπτει από τα  ακαθάριστα έσοδα  των εταιρειών των παραγωγών.

Αξιότιμοι  Κύριοι/ες  Βουλευτές,
 Σε συνέχεια της ψήφισης του ν. 4093/2012 και της πρωτοφανούς για τα ευρωπαϊκά δεδομένα  επιβολής εξοντωτικής,  ισοπεδωτικής και οριζόντιας εισφοράς επί του κύκλου εργασιών των φωτοβολταϊκών μονάδων από 25% – 30%, βρισκόμαστε δυστυχώς μπροστά σε μία νέα οδυνηρή πραγματικότητα.
Σύμφωνα με την παρ. 22 του άρθρου 1 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, η έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης του ν. 4093/2012 για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, δεν αποτελεί εκπιπτόμενη δαπάνη.
Πρόκειται δηλαδή να συμβεί το αδιανόητο, οι παραγωγοί   π.χ. από τα 100 ευρώ θα εισπράττουν τα 70 ευρώ  ( λόγω της παρακράτησης της έκτακτης εισφοράς 25% εως 30%) ενώ θα φορολογούνται για τα 100, δηλαδή για επιπλέον 30 ευρώ που ουδέποτε εισέπραξαν.
Το μέγεθος της εισφοράς (25% – 30%) και το γεγονός ότι επιβλήθηκε οριζόντια στον τζίρο χωρίς καμία επιμέρους παραμετροποίηση, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παραγνώρισης του προβλήματος αυτού αφού ουδείς δύναται να καταβάλει φόρο εισοδήματος σε χρήματα που δεν είσπραξε και μάλιστα στο μέγεθος αυτό. Οτιδήποτε διαφορετικό  είναι άκρως πρωτόγνωρο, προκλητικό, άδικο και παρελκυστικό.
. Αξιότιμοι κύριοι/ες Βουλευτές Η κατάσταση αυτή πλέον έχει γίνει εφιαλτική για τους χιλιάδες μικροπαραγωγούς  Φ/Β,  οι οποίοι επέλεξαν να επενδύσουν τις οποιεσδήποτε οικονομίες είχαν στη χώρα τους, δανείστηκαν από τις τράπεζες υποθηκεύοντας τα σπίτια τους,  ελπίζοντας σε ένα μικρό  εισόδημα για τα επόμενα χρόνια και αντ αυτού  οδηγούνται μονοσήμαντα στην οικονομική καταστροφή  μη έχοντας πλέον καμιά άλλη εναλλακτική λύση. Ταυτόχρονα η διαμορφούμενη πλέον κατάσταση στον κλάδο των Φ/Β οδηγεί  στον μαζικό αφελληνισμό της ηλεκτροπαραγωγής που ως επί το πλείστον κινείται σε μικρομεσαία επίπεδα μεγέθους και αντοχών και φέρει επιπλέον πανάκριβο τραπεζικό δανεισμό.

Ενδεικτικό παράδειγμα του οικονομικού αποτελέσματος  για μια μικρή μονάδα των 20KW με κινητές βάσεις (Trackers) που κατασκευάστηκε μέσα στο 2011.
Κόστος Επένδυσης 100000
Ιδία Συμμετοχή 25% 25000
10 ετές δάνειο 75% 75000
Ετήσια Απόδοση (Τζίρος) 17500
Μείον ετήσια λειτουργικά έξοδα
(Ασφάλεια, Συντήρηση, Φύλαξη, ΤΕΒΕ, τόκοι) 7000
Υπόλοιπο 10500
Μείον Φόρος εισοδήματος 26% 2730
Υπόλοιπο 7770
Ετήσια χρεολύσια 7500
Υπόλοιπο 270
Μείον έκτακτη εισφορά 25% 4375
ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΖΗΜΙΑ -4105


Αυτή είναι πλέον  διαμορφωμένη οδυνηρή πραγματικότητα μετά την  εξοντωτική έκτακτη εισφορά και τον παραλογισμό της φορολογίας στο σύνολο του τζίρου.  Ζημίες που καλείται να καλύψει ο επιχειρηματίας από άλλες πηγές εισοδημάτων, που στην πλειοψηφία των μικροεπενδυτών δεν υπάρχουν.
Ευελπιστώντας πως η λογική, η δημοκρατία και το πνεύμα δικαίου λειτουργούν ακόμη  σ’ αυτόν τον τόπο , παρακαλούμε για τις ενέργειες και την συμπαράστασή σας προς την κατεύθυνση άμεσης διόρθωσης του Φορολογικού Νομοσχεδίου  ώστε η εισφορά που μας επιβλήθηκε με τον ν. 4093/2012 να εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα μας.
Για τον Σύλλογο
Με εκτίμηση,
Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή
Αγνάντος Δημήτριος
Καλεντηριάδης  Κυριάκος
Μπαλτζάκη Θωμαή
Μπιάλας Νικόλαος
Σιαμπανόπουλος Αντώνιος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου