.

Ξεκινά η συζήτηση για τις επιδοτήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ είναι έτοιμοι να ζητήσουν μια «μη δεσμευτική» άποψη της Κομισιόν, σχετικά με τη μεταρρύθμιση των πράσινων επιδοτήσεων για τα καύσιμα, ως μέρος των συζητήσεων για τους νέους πολιτικούς στόχους μετά το 2020, σύμφωνα με ένα προσχέδιο.

Το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διχάζει, ενώ πολιτικοί στη Γερμανία, για παράδειγμα, έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις υψηλές τιμές που μπορεί να υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ευνοηθεί από το φθηνό και άφθονο φυσικό αέριο που προέρχεται από σχιστόλιθο.
Άλλα κράτη, όπως η Δανία, η οποία φορολογεί την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα σε υψηλά ποσοστά, έχει επιλέξει να επικεντρωθεί στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας για τη μείωση της κατανάλωσης και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Μία έκθεση που θα συζητηθεί σήμερα (3 Δεκεμβρίου) από τους υπουργούς ενέργειας των «27», ζητά από την Κομισιόν να παρουσιάσει μία «μη δεσμευτική κατευθυντήρια γραμμή για την περαιτέρω βελτίωση των εθνικών συστημάτων υποστήριξης».
«Μπορεί να χρειαστεί μία αποτελεσματική, με καλή στοχοθέτηση και από πλευράς κόστους, αποδοτική υποστήριξη μετά το 2020, η οποία να μη δημιουργεί αναποτελεσματικότητα στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε επίσης το προσχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
«Υπάρχει επίσης ανάγκη για τον εξορθολογισμό και τη σταδιακή κατάργηση των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιζήμιων επιδοτήσεων,  συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών καυσίμων», είπε.
Οι τρεις βασικοί στόχοι για την πράσινη ενέργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%, την αύξηση του ποσοστού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύνολο των ενεργειακών μορφών κατά 20% και  την αύξηση εξοικονόμησης ενέργειας κατά 20% λήγουν το 2020.
Συζητήσεις για τους στόχους του 2030 είναι σε εξέλιξη, με τους επιτρόπους να ρίχνουν το βάρος σε νέους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα επί της αρχής, χωρίς να λένε πόσο φιλόδοξοι μπορεί να είναι αυτοί οι στόχοι.
Μέχρι στιγμής, υπήρξε πολύ μικρή δημόσια αναφορά από τους πολιτικούς για το στόχο εξοικονόμησης ενέργειας για το 2030, έπειτα από την παρατεταμένη προσπάθεια να εφαρμοστεί ο στόχος της απόδοσης του 2020.
Οι υποστηρικτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχυρίζονται ότι είναι ανακουφισμένοι που ξεκίνησε η συζήτηση για τους στόχους μετά το 2020 και ότι χρειάζονται σύντομα αποφάσεις για να βοηθήσουν την παροχή ασφάλειας στους επενδυτές.
Οι ακτιβιστές επιδιώκουν υψηλά επίπεδα φιλοδοξίας, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται και οι μη δεσμευτικοί ενεργειακοί χάρτες της ΕΕ, θέτουν την ανάγκη για μείωση μεταξύ 80% και 95% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050, προκειμένου να περιορισθεί η άνοδος της θερμοκρασίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οργάνωση - ομπρέλα για την ευρωπαϊκή πράσινη ενέργεια, ζήτησε ένα στόχο επίτευξης του 45% της παραγωγής ενέργειας της ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές, μέχρι το 2030.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου