.

Η έκθεση της Deutsche Bank και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα...

Γιατί ένα κορυφαίος τραπεζικός οίκος, που ακούει στο όνομα Deutsche Bank, να «υιοθετεί», έστω και με επιφυλάξεις, τις υπερβολικές εκτιμήσεις μιας ομάδας ελλήνων επιστημόνων που εδώ και μήνες «σπεκουλάρουν» με τα πιθανά κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου στην Ελλάδα;

Διότι, όπως εκτιμούν ακόμη και κυβερνητικοί κύκλοι, είναι πολύ πιθανό η συγκεκριμένη έκθεση να θέλει να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα στους γερμανούς φορολογούμενους και γενικότερα τις χώρες του Βορρά σε σχέση με την πεποίθηση ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη. Ένα μήνυμα ότι δεν θα πάνε χαμένα τα χρήματα που καταβάλλετε για τη διάσωσή της, γιατί η Ελλάδα έχει μεγάλο αναξιοποίητο ορυκτό πλούτο, επομένως αξίζει να τη βοηθήσουμε για να τον αξιοποιήσει, με την έννοια ότι όφελος θα έχουν και γερμανικές επιχειρήσεις.
Πιθανότατα έτσι να εξηγείται, όπως λένε οι ίδιες πηγές, το γιατί μια έκθεση από το κορυφαίο γερμανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, να στηρίζεται σε στοιχεία μιας «αμφισβητούμενης» μελέτης (που φέρει τις υπογραφές των Αντώνη Φώσκολου, Ηλία Κονοφάγου και του Γάλλου γεωφυσικού Alain Bruneton), η οποία έχει γίνει σήμερα σημαία όλων όσων θέλουν να ελπίζουν ότι η Ελλάδα θα σωθεί επειδή είναι προικισμένη με αμύθητο φυσικό πλούτο.
«Τεράστια αποθέματα παγιδευμένα στο βυθό»
Πάντως ο ίδιος ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος συνεχίζει να υποστηρίζει με κάθε ευκαιρία ότι η Κρήτη μπορεί να σώσει την Ελλάδα.
Σε σχετικά πρόσφατη επιστολή του προς δημοσιογράφο της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo» παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία δικαιολογούν τις ιδιαίτερα αισιόδοξες εκτιμήσεις του, τόσο όσον αφορά τις ποσότητες υδρογονανθράκων στη χώρα όσο και αναφορικά με τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει η αξιοποίησή τους για το Δημόσιο. Κατά τον ίδιο, οι συνθήκες που επικρατούν στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης προδιαθέτουν για «ύπαρξη τεράστιων παγιδευμένων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων». «Οι ιδανικές αυτές συνθήκες»- όπως λέει- «είναι αποτέλεσμα της σύγκλισης της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας με αυτή του Αιγαίου».
Μάλιστα, επιχειρηματολογώντας υπέρ της εκτίμησής του για την ύπαρξη 3,5 τρισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην εν λόγω περιοχή, ο κ. Φώσκολος παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα περιοχών με παρόμοια θαλάσσια γεωλογικά χαρακτηριστικά (πχ Μπαρμπάντος, Δυτικό Τιμόρ, Μιανμάρ) στις οποίες έχουν εντοπιστεί αντίστοιχες ποσότητες. Με αυτό το σκεπτικό, «η περιοχή νότια της Κρήτης δεν μπορεί να είναι εξαίρεση», τονίζει ο κ. Φώσκολος.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής, η συγκεκριμένη περιοχή είναι ένα μέρος μόνο της λεγόμενης Μεσογειακής Ράχης - το ελληνικό τμήμα της οποίας ξεκινά από τη Δυτική Πελοπόννησο και καταλήγει στη Λεμεσό της Κύπρου- και στην οποία, λόγω της γεωφυσικής της διαμόρφωσης, εκτιμάται ότι περικλείονται τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων. Σημειώνεται ότι μιλάμε για μία περιοχή η οποία έχει έκταση ίση με αυτή της μισής ηπειρωτικής Ελλάδας.
Με γυμνό μάτι…
Το ενδιαφέρον ωστόσο της ιστορίας είναι ότι, σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, υπάρχουν απτές αποδείξεις δια γυμνού οφθαλμού σχετικά με την ύπαρξη του τεράστιου αυτού πλούτου αερίου και πετρελαίου.
Ειδικότερα,  όπως σημειώνεται στην επιστολή του, «στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή έχει διαπιστωθεί εκτεταμένη έκλυση φυσαλίδων μεθανίου, οι οποίες μετά από γεωχημικές αναλύσεις που έχουν υποστεί, έχει αποδειχθεί ότι προέρχονται από σχηματισμούς παγιδευμένων υδρογονανθράκων».
Μάλιστα, η έκλυση είναι τόσο εκτεταμένη που οι φυσαλίδες, όπως σημειώνει ο κ. Φώσκολος, είναι ορατές ακόμη και από ψαράδες

Πηγή: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου