.

Ευθεία επίθεση Putin κατά της ενεργειακής πολιτικής των Βρυξελλών

Ιδιαίτερα επικριτικός εναντίον της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ εμφανίστηκε σήμερα (21 Δεκεμβρίου) ο ρώσος πρόεδρος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο «απολίτιστη απόφαση».

Σε μια Σύνοδο που δεν αναμένονται «ουσιαστικά αποτελέσματα», ΕΕ και Ρωσία θα συζητήσουν διάφορα ακανθώδη ζητήματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία, το διμερές εμπόριο καθώς και τις μεταξύ τους ενεργειακές σχέσεις.
Αναφερόμενος στο Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ, που έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια ενιαία αγορά ενέργειας στην ΕΕ ενώ καθιστά υποχρεωτικό τον διαχωρισμό παραγωγής και διανομής του φυσικού αερίου, επιτρέποντας σύμφωνα με τον πρέσβη της Ρωσίας στην ΕΕ, την πρόσβαση τρίτων μερών στους αγωγούς «και ειδικά στον South Stream».
«Φυσικά και η ΕΕ έχει το δικαίωμα να παίρνει οποιαδήποτε απόφαση, ωστόσο όπως ανέφερα… είμαστε έκπληκτοι από το γεγονός ότι αυτή η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ», είπε ο ρώσος πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της σημερινής συνόδου κορυφής ΕΕ-Ρωσίας.
«Είναι μια απόλυτα απολίτιστη απόφαση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Η Gazprom πουλά φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της θυγατρικής εταιρείας Gazpromexport. Η τελευταία κατέχει το 100% της Gazprom Germania GmbH, η οποία κατέχει τα περιουσιακά στοιχεία της Gazprom στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Gazprom Marketing & Trading Limited στη Βρετανία, η Gazprom Schweiz AG στην Ελβετία και μετοχές στις Wingas και Wintershall.
Παράλληλα, αυτή την περίοδο η Κομισιόν διεξάγει έρευνα σχετικά με το εάν η Gazprom έχει προβεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό και «μαγείρεμα» των τιμών φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
«Ειρωνικός» για την βίζα
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συνόδου είναι και η άρση της βίζας. Ο πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ, Chizhov, είχε ξεκαθαρίσει ότι σύμφωνα με την οπτική της Μόσχας, η ΕΕ χρονοτριβεί εις βάρος των ρώσων και ευρωπαίων πολιτών.
 Ένα μικρό βήμα θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα πάντα με το ρώσο διπλωμάτη, η άρση της βίζας για τους κατόχους επίσημων διαβατηρίων, όπως έχει κάνει ήδη η ΕΕ με την Ουκρανία και «εξωτικές χώρες όπως το Πράσινο Ακρωτήρι».
Στην ίδια γραμμή, ο Vladimir Putin όντας ειρωνικός εξέφρασε την δυσαρέσκεια της Μόσχας για την γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
«Έχω έναν μακρύ κατάλογο εδώ μαζί μου, με τα κράτη που έχουν ελεύθερο καθεστώς βίζας με την ΕΕ. Υπάρχει η Βενεζουέλα, η Ονδούρα, ο Μαυρίκιος, το Μεξικό, φαίνεται ότι όλοι οι άλλοι είναι εκεί», τόνισε.

Πηγη: euractiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου