.

«Ηλεκτροσόκ» στη ΔΕΗ προκαλεί η σύγκρουση Φώλια - Οικονόμου για «λαμόγια» και «χρηματισμούς»!

Μείζον πολιτικό και νομικό ζήτημα αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση μετά τις καταγγελίες του νομικού συμβούλου της ΔΕΗ. Ο κ. Αργύρης Οικονόμουυποστηρίζει ότι "ο Χρήστος Φώληας χρηματίστηκε προκειμένου να καταθέσει υπέρ μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας και εις βάρος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού».

 κλικ για πλήρη ανάγνωση απο το newpost.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

«Μνημόνιο κατανόησης» για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ελλάδας να ενταχθεί στον ενεργειακό χάρτη, ο υπ. Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και οι ομόλογοί του της Ιταλίας και της Αλβανίας υπέγραψαν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, «μνημόνιο κατανόησης» με το οποίο οι τρεις χώρες εκφράζουν την πρόθεσή τους να συνεργασθούν για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) που θα συνδέει τη βορειοανατολική Ελλάδα με τη νότια Ιταλία μέσω Αλβανίας.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Νέος Κανονισμός Κτιρίων για τα εσωτερικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σταύρος Καλογιάννης και ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, συνυπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές για τα εσωτερικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών των κτιρίων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αγγελίες θέσεων εργασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό από το ERGON blog

Ενημερωθείτε μέσω της στήλης ΑΓΓΕΛΙΕΣ του ERGON blog για νέες θέσεις εργασίας που ανοίγουν σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κάντε κλικ στον σύνδεσμο που σας ενδιαφέρει: 

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δήμος Κοζάνης: Σύμβαση για παραγωγή βιοκαυσίμου-biodiesel από συλλεγόμενα τηγανέλαια




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προγραμματική σύμβαση ενός χρόνου, για την παραγωγή βιοκαυσίμου-biodiesel από συλλεγόμενα τηγανέλαια, υπέγραψε ο Δήμος Κοζάνης με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΤΕΕ: Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των αυξήσεων στο ΕΤΑΑ και την κάλυψη των άνεργων Μηχανικών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΕΕ [ΑΘΗΝΑ]

Προσφυγή του ΤΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των αυξήσεων στο ΕΤΑΑ και την κάλυψη των άνεργων Μηχανικών

Δημοσιονομικά μέτρα για τη διάσωση της Χώρας. Άρθρο Μόνο: «εκτελέστε τους Μηχανικούς και όλους τους Επιστήμονες,τις παραγωγικές δυνάμεις, το Κράτος Δικαίου, τους Θεσμούς, την Ελλάδα»

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Προς πλήρη νομιμοποίηση οι μικρές αυθαιρεσίες

«Οριστική» λύση, δηλαδή δυνατότητα πλήρους νομιμοποίησης, για ορισμένες κατηγορίες αυθαιρεσιών, όπως για μικρές πολεοδομικές παρανομίες σε κτίρια με οικοδομική άδεια, επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σπεύδει, ωστόσο, να διευκρινίσει, για να προλάβει την ανέγερση μιας ακόμα γενιάς αυθαιρέτων, ότι η ρύθμιση θα έχει την ίδια χρονική «αφετηρία» με τις ρυθμίσεις για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα, δηλαδή δεν θα αφορά κτίρια που ανεγέρθησαν μετά τις 28 Ιουλίου 2011.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΥΠΕΚΑ: Απαντήσεις για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και την Πτολεμαϊδα 5

Συζήτηση έγινε την Πέμπτη στη Βουλή με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Ραχήλ Μακρή προς το ΥΠΕΚΑ σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε. Στην απάντησή του, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Παπαγεωργίου, τόνισε ότι η διαδικασία αποκρατικοποίησης θα γίνει με προσοχή και σχέδιο, ενώ θα έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τον τελικό καταναλωτή, όσο και για την ίδια την Επιχείρηση.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ζωντανό αλλά… «κουτσουρεμένο» το σχέδιο Ήλιος

Στη συρρίκνωση του από ένα έργο 10.000 MW, σε ένα πολύ μικρότερης και πιο ρεαλιστικής ωστόσο κλίμακας, κάτω των 500 MW, μοιάζει να οδηγείται το μεγαλεπήβολο σχέδιο «Ήλιος» για την εξαγωγή ελληνικής ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία και άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Το μεγαλόπνοο σχέδιο, που ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου θεωρούσε ως «παιδί» του, αφού ήταν δικής του εμπνεύσεως, και που είχε φτάσει να διαφημιστεί ως έργο που θα μπορούσε να συμβάλει ακόμη και στη μείωση του δημοσίου χρέους, «υποβιβάζεται» όπως όλα δείχνουν σε ένα… πιλοτικό πρόγραμμα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μάθετε ποιες θέσεις εργασίας "άνοιξαν" και σήμερα

Ενημερωθείτε μέσω της στήλης ΑΓΓΕΛΙΕΣ του ERGON blog για νέες θέσεις εργασίας που ανοίγουν σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κάντε κλικ στον σύνδεσμο που σας ενδιαφέρει: 

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ραχήλ Μακρή: Η κυβέρνηση προχωρά χωρίς σχεδιασμό στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ, ΑΣΗΜΑΚΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΕΚΑ, ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ελάχιστα αξιοποιούνται τα βιομηχανικά "σκουπίδια"

Ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά παρουσιάζει η αξιοποίηση βιομηχανικών παραπροϊόντων στην Ελλάδα τη στιγμή που θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην προστασία και αειφορία του περιβάλλοντος. Υλικά όπως ιπτάμενες τέφρες και λοιπά παραπροϊόντα των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ, σκωρίες χαλυβουργείων, ερυθρά ίλυς από την επεξεργασία βωξίτη για την παραγωγή αλουμινίου, μπάζα βιομηχανίας μαρμάρου, οικοδομικά -ασφαλτικά απορρίμματα, τέφρα ρυζιού, ελαστικά, θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν και να αποτελέσουν μία εναλλακτική οικονομική και οικολογική πρόταση στη δόμηση.

«Ωστόσο, απουσιάζει η πολιτική βούληση για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των βιομηχανικών παραπροϊόντων» αναφέρει στο ΑΜΠΕ η Ιωάννα Παπαγιάννη, καθηγήτρια ΑΠΘ και διευθύντρια του Εργαστηρίου Δομικών Υλικών στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, με αφορμή το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Aξιοποίηση Βιομηχανικών Παραπροϊόντων στη Δόμηση» που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Το συνέδριο διοργανώνεται από τη Μη Κερδοσκοπική Επιστημονική Εταιρεία Έρευνας & Ανάπτυξης Εφαρμογών Βιομηχανικών Παραπροϊόντων (ΕΒΙΠΑΡ) σε συνεργασία με το ΤΕΕ / Τμήμα Δ. Μακεδονίας και την ΑΝΚΟ Αναπτυξιακή Δ. Μακεδονίας Α.Ε. , με στόχο την παρουσίαση της έρευνας και των δυνατών εφαρμογών σχετικά με τα βιομηχανικά παραπροϊόντα στη δόμηση, υπό το πρίσμα της οικονομικής ύφεσης και των περιβαλλοντικών απαιτήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 10 εκατομμύρια τόνους τέφρας ετησίως που παράγουν η ΔΕΗ Μεγαλόπολης και Πτολεμαΐδας, αξιοποιείται μόλις το 10% ενώ η ερυθρά ιλύς από την «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ» που φτάνει τους 600.000 τόνους ετησίως επαναχρησιμοποιείται σε ποσοστό 5-10 %.

Μηδενική είναι η αξιοποίηση των 400.000 τόνων από τις τέφρες πυθμένα της ΔΕΗ και η ίδια ποσότητα παραπροϊόντων γύψου. Μεγαλύτερο ποσοστό αξιοποίησης έχουν οι σκωρίες των χαλυβουργείων στη Λάρυμνα και τον Ασπρόπυργο που ετησίως φτάνουν τους 1,4 εκατομμύρια τόνους και αξιοποιούνται κατά 70%. Όπως εξήγησε η κ.Παπαγιάννη, τα συγκεκριμένα παραπροϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή δρόμων, σε πλάκες διάστρωσης, ως υλικό για σταθεροποίηση εδαφών, ακόμη και σε φράγματα με συγκριτικά πλεονεκτήματα. «Εκτός από το γεγονός ότι μειώνεται με την αξιοποίησή τους το κόστος των έργων, σε ορισμένες κατασκευές η χρήση των παραπροϊόντων συντελεί στο καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά την ανθεκτικότητα» διευκρινίζει.

«Η ιπτάμενη τέφρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο τσιμέντου, οι σκωρίες ως αντιολισθητικό στην κατασκευή δρόμων και η ερυθρά ιλύς σαν συστατικό για την παραγωγή τσιμέντου και πυρίμαχων υλικών» θέτει ως παραδείγματα η κ.Παπαγιάννη. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η Ε.ΒΙ.ΠΑΡ. (Εταιρεία Έρευνας και Ανάπτυξης Εφαρμογών Βιομηχανικών Παραπροϊόντων) που διοργανώνει κάθε τρία χρόνια συνέδριο με θέμα την προώθηση χρήσης βιομηχανικών παραπροϊόντων και αποσκοπεί στην προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ φυσικών προσώπων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην έρευνα βιομηχανικών παραπροϊόντων και βιομηχανιών και εταιρειών που είτε τα παράγουν είτε ενδιαφέρονται να τα ενσωματώσουν στην παραγωγική τους διαδικασία.

Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Βιβλιοθήκη Κοζάνης: ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, 1912 – 2012

«ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, 1912 – 2012» «Στιγμές -Πρόσωπα -Γεγονότα -Εικόνες.»


Το 2012 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της ευρύτερης περιοχής μας, της Δυτικής Μακεδονίας, από τον τουρκικό ζυγό και γιορτάζουμε την ένταξη και  την ένωσή της με τη μητέρα Ελλάδα.

Με αφορμή την εκατονταετηρίδα οι Βιβλιοθήκες και τα Γενικά Αρχεία των τεσσάρων νομών της, Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας, αποφάσισαν την, από κοινού, δημιουργία και λειτουργία κινητής έκθεσης με υλικό των συλλογών τους. 

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δήμος Κοζάνης: Επιστημονικό συνέδριο για την ιστορία της Κοζάνης

Επιστημονικό συνέδριο για την ιστορία της Κοζάνης


27-30 Σεπτεμβρίου, Κοβεντάρειο

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Εκατοντάδες θέσεις εργασίας "τρέχουν" σε Ελλάδα και Κύπρο

Περισσότερες από 150 νέες θέσεις εργασίας "τρέχουν" στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπως μαθαίνουμε από την στήλη ΑΓΓΕΛΙΕΣ του ERGON blog. Δείτε αναλυτικά παρακάτω: 


κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αποφασισμένη η Κομισιόν να «λειτουργήσει» η αγορά ενέργειας

«Προτεραιότητα» είναι για την Κομισιόν, η προώθηση της νομοθεσίας που αφορά την ενιαία αγορά ενέργειας, σύμφωνα με ανακοινωθέν που υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να δημιουργήσει μια αγορά χωρίς εμπόδια, και το οποίο προκάλεσε την οργή της Ρωσίας.
Γύρω στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι άνοιξε έρευνα αναφορικά με φερόμενες πρακτικές αντιντάμπινγκ από τη ρωσική Gazprom.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

2η Διεθνής Έκθεση Α.Π.Ε "RENEXPO 2012"

Στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας "RENEXPO 2012", που πραγματοποιείται στην Βαρσοβία 17-18 Οκτωβρίου 2012 στους χώρους της EXPO XXI Center, διοργανώνεται από το Enterprise Europe Network* εκδήλωση μεσιτείας (Brokerage Event) που θα πραγματοποιηθεί μόνο την πρώτη ημέρα της έκθεσης.


Η RENEXPO αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά γεγονότα της Πολωνίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ παράλληλα δημιουργεί μια "πλατφόρμα ενέργειας" στη χώρα.

Η εκδήλωση εστιάζει σε μερικές από τις σημαντικότερες Πηγές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της χώρας όπως:
  • Φωτοβολταϊκά
  • Βιοαέριο
  • Υδροηλεκτρική ενέργεια
  • Αντλίες θερμότητας και ενέργειας από ξύλο
Δεν αποτελεί απλά ένα σημείο συνάντησης για τους ειδικούς που παρουσιάζουν τα τρέχοντα ζητήματα της ενέργειας, αλλά πολύ εστιάζεται σε κυρίαραχα θέματα, σε προβλήματα αλλά και στις εξελίξεις της ενέργειας του αύριο.

Η είσοδος στην Έκθεση είναι ελεύθερη και οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και στην εκδήλωση μεσιτείας (Brokerage Event) μπορούν να εξασφαλίσουν δωρεάν εισιτήριο από εδώ.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Πηγή: ERGON blog

* Το Enterprise Europe Network - Hellas είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στην Ελλάδα αποτελούμενο από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στο χώρο της καινοτομίας και των ΜΜΕ. Παρέχει υπηρεσίες διεθνούς επιχειρηματικής συνεργασίας, ενημέρωσης για Ευρωπαϊκές πολιτικές, υπηρεσίες για την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας καθώς και υπηρεσίες για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα Ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Εξώδικο στη ΔΕΗ για ακύρωση περικοπών στη μισθοδοσία

ΕΝΩΠΙΟΝ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

"Κινδυνεύει" και το φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ στην Κοζάνη

Λήγει εντός των ημερών η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για την εξεύρεση στρατηγικού εταίρου με τον οποίο θα αναπτυχθεί από κοινού το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο 200MW στην Κοζάνη.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας capital.gr, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη δοθεί από τη ΔΕΗ δύο παρατάσεις τα μηνύματα για την εξέλιξη της διαδικασίας δεν είναι ενθαρρυντικά.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες πρέπει να έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το 100% της επένδυσης.

Έτσι παρά το γεγονός ότι είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 21 κοινοπραξίες, εκ των οποίων οι 15 προκρίθηκαν στην επόμενη φάση, εκφράζονται φόβοι ότι τελικά οι δεσμευτικές προσφορές θα είναι περιορισμένες λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης της επένδυσης.

Σημειώνεται ότι για το φωτοβολταϊκό ισχύος 200ΜW, το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου λοιπόν ότι υπάρχει κίνδυνος ο διαγωνισμός να οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αποφασίστηκε η διαδικασία να σπάσει στα δύο, και να δοθεί νέα έμμεση ολιγόμηνη αναβολή με την ελπίδα ότι εν τω μεταξύ θα βελτιωθεί το περιβάλλον της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 50MW, στη Μεγαλόπολη, λόγω της αδυναμίας εξασφάλισης χρηματοδότησης.

πηγή: ERGON blog

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περισσότερες από 700 νέες θέσεις εργασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό

Περισσότερες από 700 νέες θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν χθες (24/9/2012) από την στήλη ΑΓΓΕΛΙΕΣ του ERGON blog. Δείτε αναλυτικά παρακάτω:


κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πρόσληψη 8μηνων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δ. Μακεδονίας [Υποβολή αιτήσεων έως 06.10.2012]

Η ΔΕΗ ανακοινώνει ην πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου,  συνολικά   Τριακοσίων είκοσι (320) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, για το Νομό Κοζάνης, που εδρεύει στο 7 χιλ. Πτολ. -  Κοζάνης:

κλικ για περισσότερα από το kozan.gr...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Με τη συναίνεση των "παιχτών" η αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρισμού

Με τη στήριξη των βασικών παραγόντων της ηλεκτρικής αγοράς, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη φιλοσοφία και τις αδρές γραμμές, φαίνεται ότι θα προχωρήσουν οι αλλαγές που προωθεί η ΡΑΕ για την αναμόρφωση του συστήματος.
Τόσο οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί του ΕΣΑΗ όσο και η ΔΕΗ διατυπώνουν – σε ανεπίσημες τοποθετήσεις τους – την συγκατάθεσή τους στις βασικές προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να λάβουν τη μορφή ολοκληρωμένου και εξειδικευμένου σχεδίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις ορυχείων εξόρυξης λιγνίτη καθώς και των θερμοηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ

Η εμμονή της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με μοχλό την υφεσιακή πολιτική σκόνταψε στη πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία ακυρώνει τις αποφάσεις για άμεση, αναγκαστική πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Η απόφαση αυτή ενισχύει τον αγώνα του εργατικού κινήματος και της αριστεράς, για να αποτραπεί μια από τις προωθούμενες μορφές ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

EEA: Many Europeans still exposed to harmful air pollutants

Almost a third of Europe's city dwellers are exposed to excessive concentrations of airborne particulate matter (PM), one of the most important pollutants in terms of harm to human health as it penetrates sensitive parts of the respiratory system. The EU has made progress over the past decades to reduce the air pollutants which cause acidification, but a new report published today by the European Environment Agency (EEA) shows that many parts of Europe have persistent problems with outdoor concentrations of PM and ground level ozone.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ραχήλ Μακρή: Παρέμβαση στη Γενική Συνέλευση του Σπάρτακου για τη ΔΕΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ 13ο ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας: Έναρξη Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ενεργειακής Επιθεώρησης Κτιρίων, Λεβήτων εγκαταστάσεων Θέρ­μανσης και εγκαταστάσεων Κλιματισμού



Το ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, ανακοινώνει την έναρξη Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ενεργειακής  Επιθεώρησης Κτιρίων,  Λεβήτων  εγκαταστάσεων  Θέρ­μανσης και εγκαταστάσεων Κλιματισμού. Σύμφωνα με τα πρόσφατα ψηφισθέντα  Προεδρικά Διάταγμα 100 (6 Οκτωβρίου 2010) και Αριθμ.οικ.192 (31 Οκτωβρίου 2011)

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Επικρατέστερο το σενάριο της «Mικρής ΔEH»

Tης Xρυσας Λιαγγου από την Καθημερινή,

Σε νέα βάση τίθεται ο σχεδιασμός για την αποκρατικοποίηση της ΔEH, μετά την ανατρεπτική απόφαση του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου σε ό,τι αφορά την υποχρέωση της χώρας να διαθέσει το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της σε ιδιώτες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ: Η απόσυρση του λιγνίτη πλήτει την τοπική οικονομία

Η απόσυρση 300 MW λιγνιτικής ισχύος της Δυτικής Μακεδονίας, θα στερήσει από την τοπική οικονομία 83 εκατ. ευρώ ετησίως και θα προκαλέσει απώλεια 1559 θέσεων εργασίας και μάλιστα, κυρίως εκτός ΔΕΗ ΑΕ. Αν αποσυρθούν 2400 MW, χωρίς ισοδύναμα μέτρα στήριξης της τοπικής οικονομίας, τα μεγέθη είναι δυνατόν να αποδειχθούν εφιαλτικά και μη αναστρέψιμα για την περιοχή. Αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης που εκπόνησε το τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ με θέμα «Εκτίμηση του κόστους μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής παραγωγής » και παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος του κ. Δημήτρης Μαυροματίδης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Αναστέλλεται η κατασκευή των Φ/Β στη Μεγαλόπολη λόγω κρίσης

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοίνωσε την αναστολή κατασκευής του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στη Μεγαλόπολη μέχρι νεοτέρας. Ο λόγος που δεν επιτρέπει τη δεδομένη χρονική περίοδο την κατασκευή αυτού του έργου είναι αδυναμία εξασφάλισης χρηματοδότης του έργου καθώς και η έλειψη ρευστότητας.

Η ονομαστική ισχύ που προβλεπόταν να εγκατασταθεί στην Μεγαλόπολη άγγιζε τα 50 MW με δυο σταθμούς (49 και 11 MW αντίστοιχα) και η σύμβαση που "ναυάγισε" περιελάμβανε την μελέτη, την προμήθεια, τη μεταφορα και την εγκατάσταση των δυο σταθμών.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις η ΔΕΗ Ανανεώσιμες τονίζει με συμπληρωματική ανακοίνωσή της ότι θα διερευνήσει πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης του έργου. Μειοδότητης του έργου είχε αναδειχθεί έπειτα από διεθνή διαγωνισμό η ετιρία J&P ΑΒΑΞ.

Πηγή: ERGON blog

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας: Πρόσκληση σε συνεδρίαση


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Σας καλούμε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 14: 00 στα γραφεία της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας στην οδό Φον Καραγιάννη 1-3
(3ος Όροφος ΑΝΚΟ Α.Ε.) στην Κοζάνη, με θέματα:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ένωση: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ

Το Σωματείο Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. ΔΕΗ η «ΕΝΩΣΗ» χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που απέρριψε τις κατάφορα άδικες για την Επιχείρηση αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη μεταβίβαση λιγνιτικών της μονάδων.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα (21-09-2012)

Μέσω της στήλης ΑΓΓΕΛΙΕΣ του ERGON blog σας ενημερώνουμε για νέες θέσεις εργασίας που αφορούν Μηχανικούς διάφορων ειδικοτήτων. Για αναλυτικότερα στοιχεία για την θέση που σας ενδιαφέρει, δείτε τα παρακάτω link: 

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ιπτάμενες ανεμογεννήτριες λύση για το παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα

Μετά από έρευνα του Ινστιτούτου Κάρνεγκι των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι το αιολικό δυναμικό της Γης είναι ικανό να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρου του Κόσμου.


Η NASA είχε ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια να μελετά ιπτάμενες ανεμογεννήτριες για την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού σε μεγάλα υψόμετρα όπου δεν υπάρχουν ορεινοί όγκοι για την τοποθέτηση συμβατικών αιολικών συστημάτων.



Επιστήμονες του εργαστηρίου Lawrence Livermore National Laboratory με επικεφαλής την ερευνήτρια Κέητ Μάρβελ που έχουν αφοσιωθεί επίσης στην έρευνα ιπτάμενων αιολικών συστημάτων εκτιμούν ότι με την αξιοποίηση των αιολικών δυναμικών σε μεγάλα υψόμετρα η παραγωγή ενέργειας θα μπορούσε να είναι υπερπολλαπλάσια αυτής που παράγεται από τα επίγεια ή υπεράκτια Αιολικά πάρκα.

Ο λόγος που κάνει τα αιολικά δυναμικά σε μεγάλα υψόμετρα τόσο "αποδοτικά και άρα "ελκυστικά" για έρευνα και ανάπτυξη είναι η μεγάλες ταχύτητες του ανέμου σε συνδυασμό με την σταθερότητα της κατεύθυνσης των ανέμων, της ταχύτητας και άλλων ιδιοτήτων.

Υπολογίζοντας το συνολικό αιολικό δυναμικό της Γης, τα ιπτάμενα συστήματα έχουν τη δυνατότητα να παράξουν έως και 1.800 Τεραβάτ (TW) (1 TW είναι 1 εκ. MW) έναντι 400 TW που μπορούν να παράξουν τα επίγεια Αιολικά εκμεταλλευόμενα τους επιφανειακούς ανέμους.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι "Είναι πιθανότερο οικονομικοί, τεχνολογικοί ή πολιτικοί παράγοντες να καθορίσουν την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας παρά γεωφυσικοί περιορισμοί".

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

"Μικρό καλάθι" κρατούν στη ΔΕΗ για το φωτοβολταικό της Κοζάνης…

Μικρό καλάθι κρατά η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ως προς τις προσδοκίες της για την εκδήλωση δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό του μεγα-φωτοβολταικού της Κοζάνης, η προθεσμία για την οποία, έπειτα από... εννέα μήνες παράταση, λήγει οριστικά στις 30 Σεπτεμβρίου.
Εννέα ημέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, και κύκλοι της επιχείρησης δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους ως προς το μέγεθος του ενδιαφέροντος που θα εκδηλωθεί μεταξύ των 15 κοινοπραξιών που είχαν περάσει στη β’ φάση του διαγωνισμού (εκ των 21 αρχικά σχημάτων), καθώς τα μηνύματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΓΕΝΟΠ: Η αρπαγή των λιγνιτικών μονάδων απέτυχε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΕΣ Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΕΤΥΧΕ Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ χαιρετίζουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που απέρριψε τις κατάφορα άδικες για την Επιχείρηση, αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη μεταβίβαση λιγνιτικών της μονάδων. Αξίζουν συγχαρητήρια στη Διοίκηση της Επιχείρησης και τα υπηρεσιακά στελέχη που διαχειρίστηκαν αυτές τις υποθέσεις με σοβαρότητα και μεθοδικότητα. Είναι προφανές ότι οι αποφάσεις αυτές ματαιώνουν τις ανομολόγητες σκέψεις κάποιων να αρπάξουν περιουσία του Ελληνικού λαού για ένα κομμάτι ψωμί και δικαιώνεται η στάση μας να καταγγείλουμε όλες αυτές τις προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια. Να ξέρουν οι νταβατζήδες στην αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας και οι σύμμαχοι τους ότι θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι. Περιμένουμε από την Kυβέρνηση να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που μπορεί και οφείλει να αναλάβει για την προστασία της επιχείρησης του Ελληνικού λαού από τις λυσσαλέες επιθέσεις που εκδηλώνονται σε βάρος της. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αισιοδοξία ΤΑΙΠΕΔ για προσέλκυση επενδύσεων

«Οι συνεργάτες μου κι εγώ πιστεύουμε ότι στο ΤΑΙΠΕΔ μπορούμε να συγκεντρώσουμε σημαντικούς πόρους για να συμβάλουμε στη διαχείριση του δημοσίου χρέους της χώρας μας, μπορούμε να προσελκύσουμε ενδιαφέρουσες επενδυτικές προτάσεις και ιδιωτικά κεφάλαια στην Ελληνική Οικονομία, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το έργο του ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού σε βασικούς τομείς της οικονομικής μας δραστηριότητας». Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κ. Τάκης Αθανασόπουλος από το βήμα εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ και το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως είπε ο ίδιος, «μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχετε πολλά να ακούσετε από το Ταμείο μας». Ήδη ανακοινώθηκε η διαδικασία για την πώληση του 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ. Αμέσως μετά θα δοθούν προς εκμετάλλευση 28 κτίρια του Δημοσίου με τη μέθοδο του sale & lease back. Στον τομέα των υποδομών θα ανακοινωθούν, όπως ανέφερε, η έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Εταιρεία Ύδρευσης στην Θεσσαλονίκη, την εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού, την πώληση της ΛΑΡΚΟ, του Οργανισμού Ιπποδρομιών, των Ελληνικών Ταχυδρομείων, του Αστέρα Βουλιαγμένης καθώς και της αξιοποίησης περιφερειακών αεροδρομίων και μαρινών. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη έξι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση (μετά από 10 ολόκληρα χρόνια) του Ελληνικού, την πώληση του δικαιώματος έκδοσης Κρατικών Λαχείων, την πώληση της ΔΕΠΑ και σημαντικού ποσοστού του ΔΕΣΦΑ, την εκμετάλλευση του κτιρίου του Διεθνούς Κέντρου Τύπου με τον περιβάλλοντα χώρο και την τουριστική αναβάθμιση περιοχών στην Κασιώπη της Κέρκυρας και την Αφάντου Ρόδου. Ο κ. Αθανασόπουλος, απηύθυνε πρόσκληση σε επενδυτές από την Κίνα να επενδύσουν στην χώρα μας. «Η Κίνα τα τελευταία 30 χρόνια προσφέρει ένα λαμπρό παράδειγμα θεαματικής οικονομικής μεταμόρφωσης. Η Ελλάδα απευθύνεται στην Κίνα αναζητώντας επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δέσμευση στις ιδέες τους, επενδυτές που πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να προσφέρει σημαντικές υπεραποδόσεις σε συγκεκριμένους τομείς», τόνισε. Ο ίδιος επεσήμανε ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν πολλές αυθεντικές ευκαιρίες για νέου τύπου τουριστική ανάπτυξη και μέσα από απλές και συντονισμένες κινήσεις από την Κυβέρνηση και το Ταμείο, μπορούν να αναβαθμίσουν το προσφερόμενο προϊόν. Για να σημειώσει «είναι προφανές ότι οι επενδύσεις αυτές απαιτούν σημαντικό χρόνο υλοποίησης και θα στηριχθούν εξαρχής από την Κυβέρνηση. Μόλις υπάρξει η σχετική επιχειρηματική συμφωνία για μια επένδυση το Ταμείο θα φροντίσει για την ταχεία απόκτηση των αδειών, ανάπτυξης και λειτουργίας αυτών των υποδομών». «Το ΤΑΙΠΕΔ προσφέρει φιλική επιχειρηματική προσέγγιση και μερικά πραγματικά εξαιρετικά, υπό κανονικές συνθήκες, περιουσιακά στοιχεία. Οι επενδυτές εξυπηρετούνται με ξεκάθαρες, στοχευμένες ιδέες αξιοποίησης, με διαφανείς διαδικασίες που αποκλείουν παιχνίδια συμφερόντων και με ταχύτατη εκτέλεση. Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι το πετυχημένο παράδειγμα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας που ξεκίνησε η Cosco στον Πειραιά δεν θα είναι το μοναδικό», ανέφερε ο κ.Αθανασόπουλος www.xrimatistirio.gr

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αγγελίες νέων θέσεων εργασίας σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό

Μέσω του  ERGON blog  σας ενημερώνουμε για νέες θέσεις εργασίας που αφορούν Μηχανικούς διάφορων ειδικοτήτων. Για αναλυτικότερα στοιχεία για την θέση που σας ενδιαφέρει, δείτε τα παρακάτω link:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος: Ικανοποίηση για τη δικαίωση της ΔΕΗ για τους λιγνίτες


ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ



κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Η επίσημη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην προσφυγή της ΔΕΗ κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους λιγνίτες (Υπόθεση T-421/09)

Η επίσημη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην προσφυγή της ΔΕΗ κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους λιγνίτες (Υπόθεση T-421/09) που εκδόθηκε σήμερα δίνεται παρακάτω:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο "αδειάζει" την Κομισιόν και δικαιώνει τη ΔΕΗ για τους λιγνίτες !!!

Στην ακύρωση των δύο αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην εξόρυξη λιγνίτη, προχώρησε σήμερα ο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιώνοντας τη ΔΕΗ.
Όπως εξηγεί, μπορεί μεν να υπάρχει αδυναμία των υπόλοιπων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή να έχουν πρόσβαση στο λιγνίτη, ωστόσο για αυτή την κατάσταση ευθύνεται όχι η ΔΕΗ αλλά η Ελληνική Δημοκρατία, που δεν προχώρησε στη χορήγηση αδειών εκμεταλλεύσεως.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας: Ανοικτή επιστολή προς Πρωθυπουργό και πολιτικούς αρχηγούς


Ανοιχτή Επιστολή του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας προς τον Πρωθυπουργό και τους Πολιτικούς Αρχηγούς 
 Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης απευθύνει Ανοιχτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα και τους πολιτικούς αρχηγούς Ε. Βενιζέλο, Π. Καμμένο Φ. Κουβέλη και Α. Παπαρήγα. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Γιώργος Δακής: Άρθρο για τους λιγνίτες

ΟΙ ΛΙΓΝΙΤΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Πριν από ακριβώς πενήντα έξι χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 1956, η ΛΙΠΤΟΛ ΑΕ υπογράφει σύμβαση με τη γερμανική εταιρεία KHD Industrieanlagen AG με αντικείμενο την κατασκευή του πρώτου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία, ισχύος μόλις 10 MW. Η ημερομηνία αυτή αποτελεί τη γενέθλια επέτειο της λιγνιτικής βιομηχανίας στη Δυτική Μακεδονία. Στη συνέχεια, οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί μεγάλης ισχύος πολλαπλασιάζονται με γοργό ρυθμό, ενώ νέα ορυχεία ανοίγονται συνεχώς στον άξονα Φλώρινας-Αμυνταίου - Πτολεμαΐδας - Κοζάνης. Δύο δεκαετίες μετά ο λιγνίτης κατέχει δεσπόζουσα θέση στο εθνικό ενεργειακό μας σύστημα. Συμβάλλει καθοριστικά στον εξηλεκτρισμό της Χώρας μας, διαμορφώνοντας καταλυτικά τον αναπτυξιακό, οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα της Δυτικής Μακεδονίας. Σήμερα, στον ενεργειακό άξονα του λεκανοπεδίου Δυτικής Μακεδονίας εξορύσσονται ετησίως περίπου πενήντα εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη, οι οποίοι τροφοδοτούν τους πέντε ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της περιοχής, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 4.270 MW. Περισσότεροι από 9.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στον παραγωγικό κύκλο της λιγνιτικής βιομηχανίας ενώ σε ποσοστό 25% το περιφερειακό μας ΑΕΠ διαμορφώνεται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ ΑΕ. Κυρίαρχα, λόγω της έκτασης και του μεγέθους της λιγνιτικής βιομηχανίας, πρακτικά της ΔΕΗ ΑΕ, οι επιπτώσεις στην αναπτυξιακή πορεία της Δυτικής Μακεδονίας είναι διαχρονικά πολυδιάστατες και μελλοντικά ιδιαίτερα απαιτητικές. Η χρόνια μονοειδίκευση, γύρω από την καθετοποιημένη χρήση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, διαμόρφωσε μια τοπική αγορά εργασίας ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιχειρηματικές επιλογές της ΔΕΗ ΑΕ. Κατά συνέπεια, η σημερινή οικονομική δυστοκία της ΔΕΗ ΑΕ να επενδύσει σε νέες, σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες, μεταφράζεται ευθέως σε αναπτυξιακή υστέρηση για το σύνολο της Περιφερειακής μας οικονομίας. Επιπλέον, οι αναδυόμενες προκλήσεις, που σχετίζονται με την πώληση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, δεν θα μεταβάλλουν απλά τον επιχειρησιακό χαρακτήρα μιας Ανώνυμης Εταιρείας όπως η ΔΕΗ, αλλά θα έχουν άμεσες, έμμεσες και επαγωγικές συνέπειες στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η πώληση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων ουδεμία σχέση έχει με άλλες αποκρατικοποιήσεις ή την πώληση δημοσίων εκτάσεων προς αξιοποίηση. Η λιγνιτική βιομηχανία της Δυτικής Μακεδονίας σχετίζεται με την αποκατάσταση των εξαντλημένων ορυχείων, την επαναπόδοση των εδαφών στην τοπική κοινωνία, το ανταποδοτικό τέλος λιγνίτη, την περιβαλλοντική προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, την αναγκαστική μετεγκατάσταση ανθρώπων και οικισμών εν καιρώ ειρήνης. Σχετίζεται μεσο-μακροπρόθεσμα με την υιοθέτηση των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών αναφορικά με την απόσυρση των υπέργηρων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και τις σημαντικές οικονομικές απαιτήσεις και διαδικασίες που αυτές προϋποθέτουν για το μέλλον. Ο προβληματισμός αυτός, μέσω προσωπικής μου επιστολής και εξ’ ονόματος βεβαίως των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας, μεταφέρθηκε προς τον αρμόδιο Κοινοτικό Επίτροπο και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Αλμούνια. Ο κ. Αλμούνια απάντησε στην επιστολή μας και εξέφρασε τις θέσεις και τις απόψεις της Commission. Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί μας δεν έχουν αποδέκτες μόνο τους Κοινοτικούς Επιτρόπους, αλλά σαφέστατα και την Ελληνική Κυβέρνηση, όσον αφορά τη θέση του λιγνίτη στο εθνικό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο. Δυστυχώς, απουσιάζει μια συνεκτική, ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη εθνική πολιτική για τους εγχώριους λιγνίτες, με γνώμονα τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που βιώνει η Χώρα μας. Οι εγχώριοι λιγνίτες αποτελούν εθνικό κεφάλαιο και προσφέρουν τα μέγιστα στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της πατρίδας μας, αλλά κυρίως στην επιτακτική αναγκαιότητα δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος και επανεκκίνησης της οικονομίας μας. Αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη Δυτική Μακεδονία η στήριξη και η διεύρυνση του ενεργειακού χαρακτήρα της περιοχής μας. Στηρίζουμε την αξιοποίηση των τοπικών αποθεμάτων λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, με σεβασμό στο περιβάλλον και στις προσδοκίες των επόμενων γενεών. Υποστηρίζουμε την είσοδο των ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας στο Περιφερειακό ενεργειακό μίγμα. Δρομολογούμε συνεργασίες με εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά ινστιτούτα στην κατεύθυνση της αξιοποίησης του διοξειδίου του άνθρακα, της αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας και στην αξιοποίηση του λιγνίτη σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Επιμένουμε για την έλευση του αγωγού φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία. Πέραν αυτών, η Δυτική Μακεδονία διαθέτει το 65% των υδάτινων αποθεμάτων της Χώρας, μεγάλο μέρος των οποίων χρησιμοποιείται στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στην παραγωγική διαδικασία των λιγνιτικών μονάδων. Παράλληλα, η αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, καθιστά επιτακτική ανάγκη την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας, με πλέον υποσχόμενη την πρακτική της αντλησιοταμίευσης. Όλα τα παραπάνω, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη τις σημαντικότατες υποδομές της περιοχής μας σε δίκτυα υψηλής τάσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την κομβική της θέση στα Νότια-Δυτικά Βαλκάνια, καθιστούν τη Δυτική Μακεδονία σημαντικό ενεργειακό πόλο όχι μόνο εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής κλίμακας. Δυστυχώς όμως, λόγω ακριβώς της υψηλής εντάσεως κεφαλαίου των επενδύσεων που σχετίζονται με την παραγωγή και διαχείριση ενέργειας και οι οποίες ωφελούν και προσφέρουν τα μέγιστα στο σύνολο της εθνικής οικονομίας και κοινωνίας, η Δυτική Μακεδονία προσμετρήθηκε στις Περιφέρειες στατιστικής σύγκλισης. Παρότι η Περιφέρειά μας καταλαμβάνει σταθερά την πρώτη θέση στα ποσοστά ανεργίας, που σήμερα ξεπερνούν το 30% και επωμίζεται διαχρονικά και μονομερώς το κόστος της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, συγκαταλέγεται στις «πλούσιες» Περιφέρειες. Αυτό έχει ως συνέπεια τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων με χαμηλότερα ποσοστά συγκριτικά με άλλες Ελληνικές Περιφέρειες, αλλά και την πολύ χαμηλή χρηματοδότηση της Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εξέλιξη αυτή συνιστά κατάφωρη αδικία για τους Δυτικομακεδόνες και τροχοπέδη στην κατεύθυνση αναζήτησης εναλλακτικής αναπτυξιακής κατεύθυνσης, πέραν και συμπληρωτικά της ηλεκτροπαραγωγής. Αναδεικνύει μείζονα ζητήματα περιφερειακής συνοχής, δίκαιης μεταχείρισης και ισότιμης αντιμετώπισης. Διαθέτουμε ως Περιφέρεια σημαντικότατες ενεργειακές υποδομές αξίας δεκάδων δις ευρώ αναφορικά με την παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Συσσωρευμένη τεχνογνωσία δεκαετιών και μια διαχρονική κουλτούρα συμβίωσης και συνύπαρξης με ενεργειακά συστήματα μεγάλης κλίμακας. Πληρώσαμε και πληρώνουμε το τίμημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της ισχυρής εξάρτησης από τις επιλογές της λιγνιτικής βιομηχανίας. Δεν είναι στις προθέσεις μας να απεμπολήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, αλλά ούτε βεβαίως να παρακολουθούμε αμέτοχοι την περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής μας. Αξιοποίηση του λιγνίτη με σεβασμό στην αειφορία του τόπου μας, αποκατάσταση και αναβάθμιση του πληγέντος περιβάλλοντος, διεύρυνση του τοπικού ενεργειακού μίγματος, στροφή σε αναδυόμενες ενεργειακές τεχνολογίες και πρακτικές, επένδυση στη Γνώση και την Καινοτομία, προετοιμασία εισόδου σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής παραγωγής με βιώσιμο και κοινωνικά αποδεκτό τρόπο. Αυτά αποτελούν τις βασικές προκλήσεις σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας και σε αυτά στοχεύουμε να απαντήσουμε με ρεαλιστικό και αποτελεσματικό τρόπο. Από το 1956 μέχρι σήμερα, οι λιγνίτες της Δυτικής Μακεδονίας τροφοδοτούν την ελληνική οικονομία με εφοδιαστικά ασφαλή και οικονομικά άκρως ανταγωνιστική ηλεκτρική ενέργεια. Στα πενηνταέξι αυτά χρόνια, περισσότερα από πενήντα δις δολάρια αποτιμάται η συνεισφορά τους στο ενεργειακό ισοζύγιο της Χώρα μας. Οι τρέχουσες πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, τα εφιαλτικά ποσοστά ανεργίας και η πιεστική ανάγκη ανασυγκρότησης της εθνικής μας οικονομίας, επιβάλουν μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική στην κατεύθυνση της αξιοποίησης και όχι απλά της χρήσης των ελληνικών λιγνιτών. Κυρίαρχα όμως, πέραν των ποσοτικών αποτελεσμάτων και των οικονομικών μεγεθών, οι λιγνίτες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας των Δυτικομακεδόνων και ιδιαίτερα των χιλιάδων λιγνιτωρύχων συμπατριωτών μας, οι οποίοι καταθέτουν καθημερινά την ψυχή τους για το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας. Πηγη: Ημερησία

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Φορολογούν το ρεύμα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ

Από δω και στο εξής οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ θα φορολογούνται για το ρεύμα στα σπίτια τους, όπως προβλέπεται τουλάχιστον από τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης στα πλαίσια της δημοσιονομικής εξυγίανσης.


Πλέον οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού θα πληρώνουν την παροχή φθηνού ρεύματος, καθώς υπολογίζεται ως τεκμήριο. Σχετική ανακοίνωση έγινε σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνοντας παλαιότερες πληροφορίες του ERGON blog.


Η απόφαση λήφθηκε έπειτα από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους που έκρινε ότι η παροχή φθηνότερου ηλεκτρικού ρεύματος θεωρείται εισόδημα που πρέπει να υπόκειται στις διατάξεις φορολόγησης εισοδήματος.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα έχουμε τις αμέσως επόμενες μέρες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Τουρκία: Ανακάλυψη Φυσικού Αερίου στη Μαύρη Θάλασσα

Μετά από έρευνες που διεξήγαγε τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία, ανακάλυψε ποσότητα Φυσικού Αερίου σε κοίτασμα στην Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη σε σε βάθος 3.650 μέτρων στο υπέδαφος.


Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, κ. Γιλντίζ στην σχετική του ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι "Πιθανώς υπάρχουν και άλλες ποσότητες στον άξονα προς τη Ρουμανία και την Ουκρανία".

Το τουρκικό κράτος έχει επενδύσει περισσότερα από 6 δισ. δολάρια την τελευταία δεκαετία με σκοπό τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Τουρκία. Όπως σημειώνει ο κ. Γιλντίζ "Θέλουμε να διατηρήσουμε τις επενδύσεις, οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί 13 φορές την τελευταία δεκαετία".

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πρακτικό της Τεχνικής Επιτροπής παρακολούθησης των μετακινήσεων των πρανών του ορυχείου Μαυροπηγής

Δόθηκε στη δημοσιότητα από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το 4ο Πρακτικό της Τεχνικής Επιτροπής παρακολούθησης των μετακινήσεων των Ν-ΝΔ πρανών του ορυχείου Μαυροπηγής (Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ – ΔΕΗ – Α.Π.Θ. – ΙΓΜΕ – ΑΝΚΟ) που συνήλθε στην Κοζάνη στις 13-9-2012, μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Σόκουτη. Το έγγραφο παρατίθεται παρακάτω:4ο Πρακτικό της Τεχνικής Επιτροπής παρακολούθησης των μετακινήσεων των Ν-ΝΔ πρανών του ορυχείου Μαυροπηγής ...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου 25.9.2011

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2012, ημέρα Τρίτη και ώρα 18:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (περιοχή ΖΕΠ Κοζάνης), με θέματα:
Θέμα 1ο: Ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου, κ. Αδαμίδη Γεωργίου, με
θέμα: «Ασφαλής διέλευση οχημάτων από την διασταύρωση του
Επαρχιακού δρόμου Κοζάνης – Καρυδίτσας με το τμήμα του κάθετου
άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνης – Ρυμνίου».

Θέμα 2ο: Έγκριση προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ της Αποκεντρωμένης
Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας
Δυτικής – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, για την: «Μελέτη και
εκτέλεση δημοσίων δασοτεχνικών έργων δασικής αναψυχής και
προστασίας σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις στην περιοχή των
Δήμων Βοΐου και Εορδαίας της Π.Ε. Κοζάνης, της Περιφέρειας
Δυτικής Μακεδονίας».

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης, κ. Ιωάννης Σόκουτης.

Θέμα 3ο: Έγκριση προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας
& Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Περιφέρειας
Δυτικής – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, περί εκτελέσεως
του έργου: «Ανασκαφικές έρευνες και εργασίες αποκατάστασης
σε χώρους και μνημεία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης».

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης, κ. Ιωάννης Σόκουτης.

Θέμα 4ο: Έγκριση προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής
Μακεδονίας (Π.Ε. Κοζάνης) και του Δήμου Σερβίων - Βελβεντού,
για την «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και εξωτερικά δίκτυα
ακαθάρτων οικισμών Βαθυλάκου, Μεσιανής και Ροδίτη Ν. Κοζάνης».

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης, κ. Ιωάννης Σόκουτης.

Θέμα 5ο: Μεταφορά μαθητών σχολικού έτους 2012 – 2013, κατόπιν δημοσίευσης
σχετικής πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Εισηγητής: ο Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, κ. Βασίλειος Πάτρας.

Θέμα 6ο: Λήψη απόφασης σχετικά με αίτημα των Σωματείων Λαϊκών Αγορών.

Εισηγητής: ο Πρόεδρος του Π.Σ., κ. Παναγιώτης Πλακεντάς.

Θέμα 7ο: Έγκριση 2ης τροποποίησης του προγράμματος Κεντρικών Αυτοτελών
Πόρων «ΚΑΠ 2012», της Π.Ε. Φλώρινας.

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας, κ. Δημήτριος Ηλιάδης.

Θέμα 8ο: Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας
Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και της Αστικής
Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Εταιρείας με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ» (ΕΠΤΑΚ), για την υλοποίηση του
έργου: «Υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα, κοινωνικής
πρόνοιας, πολιτισμού, τουρισμού και αθλητισμού στην Περιφερειακή
Ενότητα Κοζάνης».

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης, κ. Ιωάννης Σόκουτης.

Θέμα 9ο: Μεταβίβαση Άδειας Λαϊκών Αγορών (Άρθρο 2 περίπτωση Ε. παρ.1 (α)
του Π.Δ. 51/2006).

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης, κ. Ιωάννης Σόκουτης.

Θέμα 10ο: Έγκριση ανοίγματος Τραπεζικού Λογαριασμού για την
Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Εισηγητής: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς, κ. Δημήτριος Σαββόπουλος.

Θέμα 11ο: Χαρακτηρισμός Δήμου Αμυνταίου ως αστική περιοχή,
για συγκοινωνιακούς λόγους.

Εισηγητής: ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Νικόλαος Γιώσκος.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Θέσεις εργασίας στην Ελλάδα για Μηχανικούς, Τηλεπικοινωνίες, Πληροφορική κ.ά.

Ενημερωθείτε μέσω της στήλης ΑΓΓΕΛΙΕΣ του ERGON blog για νέες θέσεις εργασίας που ανοίγουν σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κάντε κλικ στον σύνδεσμο που σας ενδιαφέρει:

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Eπίσκεψη ΤΕΕ/τμήμα Δυτικής Μακεδονίας στον ΥΗΣ και φράγμα Ιλαρίωνα

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε./τμήμα Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε τη μίσθωση λε-ωφορείων για την επίσκεψη την προσεχή Παρασκευή 21/9 (ώρες 9.30-12.30), όσων συναδέλφων επιθυμούν να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του υδροηλεκτρικού εργοστα-σίου και του φράγματος του Ιλαρίωνα*.

Παρακαλούμε όσοι από τους συναδέλφους επιθυμούν να συμμετέχουν στην επίσκεψη, να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του ΤΕΕ/ΤΔΜ (στο tee_koz@tee.gr ή στο 2461028030) μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι δηλώνοντας καταρχήν συμμετοχή και πόλη μετακίνησης ώστε να προσδιοριστεί η αναγκαιότητα μίσθωσης των αναγκαίων μεταφορικών μέσων. Ο τρόπος μετακίνησης εφόσον υπάρξει ικανοποιητικό ενδιαφέρον, θα αναρτηθεί στην ιστο-σελίδα του τμήματος (www.tdm.tee.gr) έως το προηγούμενο βράδυ της μετακίνησης.

* Το φράγμα του Ιλαρίωνα κατασκευάστηκε από αμμοχάλικο ποταμού και έχει αργιλικό πυρήνα. Έχει μέγιστο ύψος από τη θεμελίωση 130 μέτρα και το μήκος στη στέψη του είναι 540 μ. Έχει όγκο 8,8 εκατομμύρια κυβικά, με τη λεκάνη απορροής του έργου στα περίπου 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ ο συνολικός όγκος της λίμνης που θα δημιουργηθεί εντός των νομών Κοζάνης και Γρεβενών α-νέρχεται σε 520 κυβικά μέτρα νερού, με ωφέλιμο όγκο 412 εκ. κ.μ. νερού. Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός περιλαμβάνει δύο μονάδες ισχύος 78,5 μεγαβάτ και συνολικής ισχύς 157 MW. Το εργοστάσιο θα πα-ράγει 410 γιγαβατώρες ετησίως. Τα νερά της τεχνητής λίμνης θα καλύψουν όλο το φαράγγι της Ζά-βορδας. Το φράγμα του Ιλαρίωνα εκτός από την παραγωγή ενέργειας θα υδρεύσει τη Θεσσαλονίκη και θα ρυθμίσει τον ταμιευτήρια Πολυφύτου, σταθεροποιώντας τις διακυμάνσεις της λίμνης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πόσο κοστίζει πραγματικά το ρεύμα;

Νέες γερμανικές έρευνες που βάζουν στο μικροσκόπιο το συνολικό κόστος των διαφορετικών τεχνολογιών που υπάρχουν σήμερα για την παραγωγή ρεύματος, καταλήγουν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Fraunhofer η αιολική ενέργεια συγκαταλέγεται στις πιο φθηνές πηγές παγκοσμίως. Κατά μέσο όρο μια κιλοβατώρα κοστίζει 7 σεντ. Αισθητή μείωση παρουσιάζει στο μεταξύ και η ηλιακή ενέργεια λόγω της πτώσης στις τιμές των συλλεκτών.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Βουλγαρία: Αιφνιδιαστική νέα μείωση των επιδοτούμενων τιμών στις ΑΠΕ

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, 14 Σεπτεμβρίου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων της Βουλγαρίας εξέδωσε απόφαση με την οποία μειώνονται αναδρομικά όλες οι επιδοτούμενες τιμές των ΑΠΕ. Η απόφαση ελήφθη σε κλειστή συνεδρίαση και απροειδοποίητα, ενώ η ισχύς της αρχίζει από αύριο, Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά, η απόφαση 33/14.09.2012 της Αρχής προβλέπει μείωση των feed-in tariffs:

- Κατά 10% σε όλα τα αιολικά πάρκα

- Κατά 20% στα φωτοβολταϊκά πάρκα που είχαν ολοκληρωθεί ως τις 31/12/2011

- Κατά 39% στα φωτοβολταϊκά που είχαν ολοκληρωθεί ως τις 30 Ιουνίου 2012

- Κατά 1% για τα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα

Οι μειώσεις θα λάβουν την μορφή προσωρινών τελών (μέχρι να προσδιοριστούν πιο ακριβείς τιμές) για πρόσβαση στο δίκτυο μεταφοράς και διανομής και τα οποία θα παρακρατούνται από τους διαχειριστές του δικτύου ηλεκτρισμού. Όπως αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή, το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι διαχειριστές των δικτύων στην εξισορρόπηση των διακυμάνσεων στην παραγωγή ηλεκτρισμού από τα έργα ΑΠΕ.

Ωστόσο, παράγοντες της βουλγαρικής αγοράς αντιτείνουν ότι το επιχείρημα αυτό της βουλγαρικής Ρυθμιστικής Αρχής δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι, με τις ρυθμίσεις αυτές, τεχνολογικά πανομοιότυπα έργα ΑΠΕ επιβαρύνονται με ως και 100 φορές υψηλότερα τέλη πρόσβασης μόνο και μόνο βάσει της ημερομηνίας κατασκευής τους. Έτσι, φωτοβολταϊκό ισχύος 100 kW θα επιβαρυνθεί με 232,64 Λεβ Βουλγαρίας ανά MWh, αν είχε ολοκληρωθεί την περίοδο από 01/01/2012 ως 30/06/2012, ενώ αν ολοκληρωνόταν σήμερα θα πλήρωνες μόλις 2,27 Λεβ Βουλγαρίας ανά MWh. Θεωρούν, μάλιστα, πως οι ρυθμίσεις αυτές απειλούν την εμπορική βιωσιμότητα εγχώριων και ξένων επενδύσεων στην χώρα αξίας άνω του ενός δις ευρώ, ενώ αναμένεται να στοιχίσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Αναλυτικός Πίνακας με τις Νέες Μειώσεις των Feed-in Tariffs στη Βουλγαρία

Πηγη: iene.gr

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...