.

Ξένοι επενδυτές: Από την άτακτη υποχώρηση στην αναζήτηση ευκαιριών

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, η Ελλάδα «φλέρταρε» με τη χρεοκοπία και το μέλλον της φάνταζε δυσοίωνο. Πολλοί έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν «χαμένη υπόθεση», ενώ κάποιοι θεωρούσαν βέβαιη την αποπομπή της από την Ευρωζώνη. Εγχώριοι και ξένοι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια από τη χώρα μας, «πάγωναν» κάθε επενδυτική δραστηριότητα και αναζητούσαν τρόπους για να περιορίσουν το επιχειρηματικό τους ρίσκο.

Εδώ και μερικούς μήνες όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει, με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να κάνουν στροφή 180 μοιρών και να μιλούν για καλύτερες ημέρες, τα«spreads» των ελληνικών ομολόγων να υποχωρούν κάτω από τις 900 μονάδες και μεγάλες πολυεθνικές να ανακοινώνουν σχέδια για την ενίσχυση της θέσης τους και τη μεταφορά της παραγωγής προϊόντων από το εξωτερικό στη χώρα μας.
Λέγεται μάλιστα, -μεταξύ σοβαρού και αστείου- πως στα μεγάλα διεθνή επενδυτικά γραφεία από τον Σεπτέμβριο του 2012 και μετά θεωρούν «τίτλο τιμής» την κατοχή ελληνικών ομολόγων και γενικότερα τις επενδύσεις σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Τι είναι όμως αυτό που άλλαξε το κλίμα, και κατέστησε την Ελλάδα από «αποδιοπομπαίο τράγο» σε «πόλο έλξης» εγχώριων και ξένων επενδυτών;
Η «ΗτΣ» επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει μέσα από τις επίσημες ανακοινώσεις των εταιρειών αλλά και τις τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών τους σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους του Τύπου τους λόγους που αναθερμαίνεται σταδιακά το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών για την Ελλάδα.
Τέλος στην αβεβαιότητα
Η απόφαση του Eurogroup τον περασμένο Νοέμβριο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση της δόσης μαμούθ έβαλε τέλος στα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μαζί στην αβεβαιότητα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Το μήνυμα στήριξης της χώρα μας που έστειλαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας προς τις διεθνείς αγορές, παρ' ότι κάποιοι επιμένουν να καταστροφολογούν (βλέπε για παράδειγμα Citigroup) ήταν ξεκάθαρο και συνέβαλε καθοριστικά στο να επανέλθει η ηρεμία και να περιθωριοποιηθούν οι Κασσάνδρες που προεξοφλούσαν την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.
Aποκατάσταση της αξιοπιστίας
Με τις καλύτερες εντυπώσεις για τη βούληση της κυβέρνησης να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, φεύγουν από το Μέγαρο Μαξίμου οι επικεφαλής πολυεθνικών ομίλων, ύστερα από τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό. Οι ίδιοι θεωρούν πως η παρούσα κυβέρνηση είναι προσηλωμένη και αποφασισμένη να προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Επίσης, δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πορεία εκτέλεσης των όσων έχει συμφωνήσει η χώρα με τους διεθνείς δανειστές της, καθώς με αυτόν τον τρόπο επανακτά την αξιοπιστία της.
Αγορά εργασίας
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις στα εργασιακά και η μείωση του μισθολογικού κόστους καθιστούν αρκετά ελκυστική την ελληνική αγορά για παραγωγικές επενδύσεις. Το υψηλό εργατικό κόστος, ένας από τους βασικούς λόγους που εγχώριες και ξένες πολυεθνικές εταιρείες έκλεισαν τα εργοστάσιά τους στη χώρας μας και «μετανάστευσαν» σε γειτονικές χώρες δεν υφίσταται πλέον, ενώ οι εργασιακές σχέσεις έχουν γίνει πολύ πιο ευέλικτες.
Την ίδια ώρα, μέσα από τις παραπάνω παρεμβάσεις και διευκολύνσεις γραφειοκρατικής φύσεως αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρήσεων, μειώνοντας το κίνητρο αποχώρησης.
Αποκρατικοποιήσεις
Οι αποκρατικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων που έχουν προοπτικές και υπόσχονται κέρδη, όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ και η ΕΥΑΘ έχουν υποχρεώσει τους επενδυτές να ασχοληθούν σοβαρά και να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Επιπλέον, το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που αφορά ορισμένα ακίνητα-φιλέτα, όπως η έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και το παραλιακό μέτωπο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον επενδυτικών κεφαλαίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ευκαιρίες
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν πως τώρα είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία για επενδύσεις στην Ελλάδα, ειδικά σε τομείς όπως ο τουρισμός, τα τρόφιμα και η ενέργεια. Ύστερα από πέντε χρόνια ύφεσης, όπως υποστηρίζουν, οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων έχουν πέσει σε λογικά επίπεδα και την ίδια ώρα πληθαίνουν οι εγχώριες επιχειρήσεις που αναζητούν «συμμαχίες» και συνεργασίες με ξένους, προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και Τούρκοι επιχειρηματίες, όπως ο Φερίτ Σαχένκ, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος της Τουρκίας επέλεξε να επενδύσει στη διαχείριση μαρινών, παραβλέποντας την καχυποψία και την αρνητική διάθεση των Ελλήνων απέναντί τους.
Στροφή των καταναλωτών
Η τάση των καταναλωτών να επιλέγουν προϊόντα που παράγονται στην ελληνική αγορά, έναντι των εισαγόμενων και να στηρίζουν όσους συμβάλλουν στην προσπάθεια της χώρας να σταθεί και πάλι όρθια, μέσα από επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας έχει υποχρεώσει όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες, κυρίως τις πολυεθνικές, να σκεφτούν σοβαρά την επιστροφή της παραγωγής τους στην Ελλάδα. Ήδη, Unilever και Henkel ανακοίνωσαν πως μεταφέρουν την παραγωγή ορισμένων προϊόντων τους από το εξωτερικό, ενώ πληροφορίες θέλουν και άλλες να πράττουν αναλόγως το επόμενο διάστημα. Το «Made in Greece» πουλάει και κανείς δεν θέλει να χάσει μερίδια αγοράς, ειδικά τώρα που η κατανάλωση υποχωρεί και τα κέρδη εξανεμίζονται.
«Αγκάθια»
Φορολογία και γραφειοκρατία τροχοπέδη για τους επενδυτές
Παρά τις σοβαρές ενδείξεις που υπάρχουν για την αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην ελληνική οικονομία, ο δρόμος για την προσέλκυση μαζικών επενδύσεων παραμένει δύσκολος και μακρύς.
Παράγοντες της αγοράς και κορυφαία στελέχη πολυεθνικών, εκ των οποίων ορισμένα συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό πολύ πρόσφατα, τονίζουν πως μένουν πολλά ακόμη να γίνουν για να θεωρηθεί η Ελλάδα επενδυτικός προορισμός των διεθνών κεφαλαίων.
Καταρχάς, η γραφειοκρατία και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις επιχειρήσεις εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη για τους υποψήφιους επενδυτές παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωσή τους.
Αποτρεπτικά λειτουργούν και η υψηλή φορολογία και η έλλειψη κινήτρων, καθώς επίσης και η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- να χρηματοδοτήσει με ζεστό χρήμα μεγαλεπήβολα επιχειρηματικά σχέδια.
Οι έξι λόγοι που έρχονται οι επενδυτές
1. Το τέλος στην αβεβαιότητα και στα σενάρια καταστροφής.
2. Η βούληση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας.
3. Οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
4. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
5. Η χρονική συγκυρία και οι ευκαιρίες σε τουρισμό, τρόφιμα και ενέργεια.
6. Η στροφή των καταναλωτών σε εταιρείες που στηρίζουν την Ελλάδα.
...Και τα πέντε αγκάθια
1. Μεγάλη γραφειοκρατία
2. Υψηλή φορολογία
3. Ασαφές θεσμικό πλαίσιο
4. Ανυπαρξία κινήτρων για τις επιχειρήσεις
5. Ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας

Πηγη: imerisia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου