.

Οικολόγοι Πράσινοι: Η αιθαλομίχλη των πόλεων είναι απόρροια μιας παρωχημένης ενεργειακής πολιτικής

Η αιθαλομίχλη των πόλεων είναι απόρροια μιας παρωχημένης ενεργειακής πολιτικής. Αποτελεί το καπάκι που τινάχτηκε και δεν μπορεί να κρύψει άλλο την ενεργειακή φτώχεια.Η κυβέρνηση φάνηκε απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, η οποία καθιστά -για έναν παραπάνω λόγο- αβίωτες τις πόλεις μας.

Αντίθετα, σε πλήρη .. ετοιμότητα βρέθηκαν διάφοροι κομματικοί σχηματισμοί, που λειτουργώντας λαϊκιστικά συναγωνίζονται ποιος θα ζητήσει τη μεγαλύτερη μείωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης. Δεν αντιλαμβάνονται ότι, ακόμη κι έτσι, τα περισσότερα νοικοκυριά δεν μπορούν να αγοράσουν την απαραίτητη ποσότητα πετρελαίου (όπως άλλωστε είχε συμβεί και πέρσι). Προτείνοντας την επιστροφή «στον παλιό καλό καιρό» τα κόμματα συνηγορούν στη συνεχιζόμενη εξάρτηση των νοικοκυριών από τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, στην επιβάρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών λογω των ακριβών εισαγωγών του «μαύρου χρυσού», (και φυσικά στην επιδείνωση των δημοσιονομικών της χώρας).
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν καταθέσει μια δέσμη προτάσεων για το ενεργειακό πρόβλημα των νοικοκυριών. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:
· κίνητρα για μετατροπή των συμβατικών τζακιών σε ενεργειακά (καταναλώνουν 70% λιγότερα ξύλα για την ίδια ζέστη και μάλιστα με ελάχιστη ρύπανση εσωτερικών χώρων),
· κίνητρα για αντικατάσταση κλιματιστικών (χρησιμοποιούνται και για θέρμανση) με σύγχρονα, υψηλού βαθμού ενεργειακής απόδοσης σε θέρμανση (COP>5,5).
· μαζικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων (μονώσεις, τεχνολογίες εξοικονόμησης κλπ) με υπάρχοντες ευρωπαϊκούς πόρους που λιμνάζουν
· εξέταση για μείωση φόρου στο φυσικό αέριο με επιτάχυνση της σύνδεσης κτιρίων στο δίκτυο
· θέσπιση ορίου εκπομπών μικροσωματιδίων και απαγόρευση καύσης εντός πόλης όταν αναμένεται υπέρβαση ορίων. (Τις μέρες εκείνες οφείλουμε να σκεφτόμαστε το συνάνθρωπο που κινδυνεύει η υγεία του παρά την τσέπη μας)
· αυστηρές προδιαγραφές για καυστήρες – καύσιμα βιομάζας
· πάταξη της παράνομης υλοτομίας
· στήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων για παραγωγή pellets
· καμπάνια για τις πράσινες μορφές θέρμανσης
Θεωρούμε τη σημερινή κρίση ως ευκαιρία για μια ενεργειακή επανάσταση και στον τομέα των κτιρίων, τα οποία στην Ελλάδα αποτελούν «καταβόθρες ενέργειας». Αντί ο Υπουργός Ανάπτυξης να «πανηγυρίζει» για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, ας κοιτάξει μαζί με το ΥΠΕΚΑ να απελευθερώσει προβλεπόμενα κονδύλια για την ενεργειακή θωράκιση των νοικοκυριών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
Η ενεργειακή θωράκιση μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία θα στηριχτεί κυρίως στον εγχώριο κατασκευαστικό τομέα και την τοπική βιοτεχνία κουφωμάτων και μονώσεων.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου