.

Αι Ειδοί του Μαρτίου – Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ θα εξελιχθεί σε τρείς φάσεις 2013, 2014 και 2015

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με επιστολή που απηύθυνε στις 6 Φεβρουαρίου 2013 στα ΑΕΙ της χώρας, ζητά τη διατύπωση γνώμης σχετικά με τα διαλαμβανόμενα στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ, όσον τα αφορά.

Σχετικό έγγραφο έλαβε και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με την κατάργησή του. Τίθεται δε αποκλειστική ημερομηνία 45 ημερών για την απάντηση αυτή (παρότι ο Νόμος 4076/10-8-2012 γνωστός και ως νόμος “Αρβανιτόπουλου”, προβλέπει προθεσμία 60 ημερών).
 Ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο υπουργός προτίθεται να φέρει το τελικό κείμενο του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στη συνεδρίαση της Πέμπτης 28 Φεβρουαρίου 2013, ενώ στις Ειδούς του Μάρτη αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα νέα μηχανογραφικά.
 Τότε θα λήξει και τυπικά κάθε συζήτηση για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ. Τουλάχιστον για φέτος. Οι επόμενες φάσεις του σχεδίου ΑΘΗΝΑ θα παιχτούν τα επόμενα χρόνια.
 Στις 18 Φεβρουαρίου 2013 ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων η “Επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016”, στη σελίδα 8, του οποίου αναφέρεται με κάθε λεπτομέρεια η αναμενόμενη μείωση των λειτουργικών δαπανών των ΑΕΙ-ΤΕΙ μέσω των συγχωνεύσεων.

Τα άμεσα συμπεράσματα είναι τέσσερα:
  1. Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ θα εξελιχθεί σε τρείς φάσεις 2013, 2014 και 2015.
  2. Η παρούσα φάση αναμένεται να οδηγήσει σε μειώσεις δαπανών 24,3 εκατομ. €
  3. Η φάση του 2014 αναμένεται να οδηγήσει σε επιπλέον μειώσεις δαπανών 33,5 εκατομ. €
  4. Ο τακτικός προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας είναι περίπου 1,6 εκατομ. € το χρόνο, και για να προκύψει δημοσιονομικό όφελος για το κράτος θα πρέπει το ποσό αυτό να καλυφθεί από τα δύο Πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο και Μακεδονίας) στα οποία μεταφέρονται τα αντίστοιχα τμήματα, σύμφωνα με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, από τον ίδιο τακτικό προϋπολογισμό τους. Αυτό σημαίνει ότι λ.χ. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα κληθεί από τα περίπου 3,6 εκατομ. € να καλύψει και το επιπλέον κόστος του περίπου 1 εκατομ. € των τμημάτων του ΠΔΜ που απορροφά. Τα άλλα πανεπιστήμια το γνωρίζουν αυτό;
Πέτρος Πατιάς
Καθηγητής Α.Π.Θ.
Αντιπρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου