.

Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη - Τόπος να ζεις»: Ανακοίνωση για το σχέδιο "Αθηνά"


Κοζάνη : Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ .. «νυν και αεί» ! 
·        Συν «Αθηνά» και χείρα κίνει
Οι ευθύνες δεν σκεπάζονται με «πολεμικά» ψηφίσματα.
Η φούσκα που δημιουργήθηκε την τελευταία 15ετία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έχει πρωτεργάτες και συνεργούς. Οι ευθύνες βαραίνουν τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά όχι μόνο. Επιμερίζονται επίσης :
·         στις Διοικήσεις ΤΕΙ / Πανεπιστημίων που σχεδίασαν τις αλόγιστες «διευρύνσεις» και δεν ετοίμασαν βιώσιμα σχέδια, όταν διαπιστώθηκε το αδιέξοδο.  
·         στα Δημοτικά – Νομαρχιακά Συμβούλια, τοπικές κοινωνίες και κόμματα που είτε πίεσαν για αθρόες ιδρύσεις Τμημάτων είτε τις αποδέχτηκαν σιωπηλά για να «μην κάνουν τον κακό»
Εν ολίγοις το ΣΥΝΟΛΟ του πολιτικο-κοινωνικού συστήματος είναι συνένοχο, με βασικούς αυτουργούς τους εκάστοτε κυβερνώντες.
Το Πανεπιστήμιο ΔΜ, για παράδειγμα,  ήταν επιλογή άστοχη και ΘΝΗΣΙΓΕΝΗΣ. Την προώθησε ο κ. Κουκουλόπουλος και άλλοι τοπικοί άρχοντες, αλλά με τη συγχορδία ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ και όλων των πολιτικών δυνάμενων που ήταν πίσω τους.
Σήμερα βέβαια αυτά αποτελούν πραγματικότητα και δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε πατώντας απλά ένα «undo» ή ένα «delete» !

Σχέδιο «Αθηνά»
Προωθείται εσπευσμένα λόγω Τρόικας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ένας νέος οδικός χάρτης για την Ανώτατη Εκπαίδευση που να συνοδεύεται από μια ρεαλιστική χωροταξία, από καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων.
Όμως το Σχέδιο δεν έγινε με βάση ακαδημαϊκά και χωροταξικά κριτήρια. Βρίθει από εκτρώματα και  μικροπολιτικά  κόψε–ράψε. Επιπλέον χτυπά περισσότερο τις σχολές Διοίκησης / Οικονομίας και γενικά τα Τμήματα που δεν έχουν ακριβές υποδομές, στρώνοντας το δρόμο στα ιδιωτικά κολλέγια που ενδιαφέρονται να ιδρύσουν τέτοια, χαμηλού κόστους, τμήματα.
Το Σχέδιο «Αθηνά» πλήττει πολύ περισσότερο τα ΤΕΙ από τα Πανεπιστήμια. Μειώνει κατά 76 τα Τμήματα ΤΕΙ και κατά 21 τα Τμήματα Πανεπιστημίων.

«Αθηνά» και Κοζάνη
Από τις δύο σχολές του ΤΕΙ ΔΜ στην Κοζάνη, η ΣΤΕΦ μένει ανέγγιχτη, ενώ η ΣΔΟ ακρωτηριάζεται σοβαρά και η έδρα της μετακομίζει στην Καστοριά.
Όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο ΔΜ μεταφέρεται (επανέρχεται) η Διοίκηση του στο ΑΠΘ, αλλά παραμένουν εδώ τα Τμήματα. Το επόμενο βήμα – που δεν ομολογείται –είναι να μεταφερθούν κι αυτά εκτός της Δυτ. Μακεδονίας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Γενική θεώρηση  
α) Το σύνθημα θέλουμε ΑΕΙ στην Περιφέρεια μας  (και σε κάθε περιφέρεια) είναι λάθος. Το σωστό είναι θέλουμε «βιώσιμο ΑΕΙ», εφόσον υπάρχει «χώρος» στην Ανώτατη Εκπαίδευση και δυνατότητα επαγγελματικής απορρόφησης των αποφοίτων, χωρίς το δεύτερο να είναι ανελαστικό. (Τα ΑΕΙ δεν είναι μόνο για να δίνουν δουλειά).   
β) Στο θέμα συγχωνεύσεων - καταργήσεων Τμημάτων μόνο ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ρόλο μπορεί να έχει ο Δήμος. Τον ΠΡΩΤΟ ρόλο έχουν οι Διοικήσεις των ιδρυμάτων και το βασικό  κριτήριο είναι το ακαδημαϊκό. Αν ένα Τμήμα «δεν τραβάει», δεν μπορεί ένας δήμος να απαιτεί την διατήρησή του με το έτσι θέλω. Είναι ατυχής η δήλωση του κ. Μαλούτα ότι καλά κάνουν οι δήμαρχοι που θέλουν να κρατήσουν τα τμήματα «τους !». Κι αν αυτό αποβαίνει κοροϊδία για τους φοιτητές και τους γονείς τους ;  Δεν μας ενδιαφέρει ; Ως πότε θα κάνουμε πολιτικό εμπόριο με τα όνειρα των νέων ανθρώπων  ;

Επιμέρους προτάσεις - ιδέες:
1) Με τις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να σταθεί Πανεπιστήμιο εδώ. Προτείνουμε ΕΝΑ τριτοβάθμιο Ίδρυμα στην Περιφέρεια, που θα συμπεριλάβει το ΤΕΙ και τα Πανεπιστημιακά Τμήματα. Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να κρατήσει ένα καλό Ανώτατο Ίδρυμα, αλλά όχι δύο.
Πιο αναλυτικά. Το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο ΔΜ να συγχωνευτούν σε ένα Ίδρυμα με τίτλο: «ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας» και δύο διακριτούς τομείς: Τον Πανεπιστημιακό και τον Τεχνολογικό. Ο κάθε τομέας να έχει τη δική του διοίκηση και αυτοτέλεια, με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. 
Συγκριτικά με το Σχέδιο «Αθηνά» η μείωση δαπανών και το δημοσιονομικό όφελος θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Η εξοικονόμηση προκύπτει από τις κοινές εγκαταστάσεις (κατά ένα μέρος) και τις μεγάλες συνέργειες που θα έχουν τα δύο Πολυτεχνικά Τμήματα με αντίστοιχα της Σχολής Τεχνολ. Εφαρμογών του ΤΕΙ.
Κοινά: Βιβλιοθήκη, Σίτιση, Εστία, Δίκτυα, καθώς και ένα μέρος των εργαστηρίων / αιθουσών και του ερευνητικού εξοπλισμού. Υπάρχουν Εργαστήρια του ΤΕΙ που είναι κλειστά ένα εξάμηνο το χρόνο ή λειτουργούν στο 20 % της δυναμικότητάς τους, λόγω μείωσης των εισαγόμενων σπουδαστών τα προηγούμενα έτη.
ΧΙΛΙΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ  ΧΩΡΑΕΙ !
Και βέβαια ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΜΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ των Πανεπιστημιακών Τμημάτων λόγω της συστέγασης. Διακριτά πτυχία, διακριτά  επαγγελματικά δικαιώματα.

2) Συγχωνεύσεις Τμημάτων ΤΕΙ Κοζάνης.
Η  ΣΤΕΦ μένει ανέγγιχτη στο «Αθηνά». Γιατί ; Είναι ιδανικά τα Τμήματά της ; Σήμερα έχει δύο κλασσικές ειδικότητες (ηλ/γοι και μηχ/γοι) που πάνε καλούτσικα  και τρεις που έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια και  έχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας. (Τεχν. Αντιρρύπανσης, ΓΕΩΠΕ και Βιομ. Σχεδιασμού). 
Υπάρχουν προτάσεις καθηγητών για συγχώνευση  των δύο τουλάχιστον νεότερων τμημάτων της ΣΤΕΦ. Αν γίνουν δεκτές «θα χάσουμε» ένα  Τμήμα, αλλά αν δε γίνουν θα «χάσουμε» σε επόμενη φάση και τα δύο !   
ΣΔΟ. Σε «αντιστάθμισμα», αλλά και με βάση την ακαδημαϊκή λογική, να ακυρωθεί ο  ακρωτηριασμός της ΣΔΟ και να παραμείνει η έδρα της και τα Τμήματά της στην Κοζάνη, με μια συγχώνευση : Το Τμήμα Χρηματοοικονομικών να απορροφηθεί  από το Τμήμα  Λογιστικής (όπως λέει και το Υπουργείο και το Συμβούλιο του ΤΕΙ). Η παραμονή της ΣΔΟ εδώ δεν απορρέει από κανέναν τοπικισμό, αλλά από την ψυχρή λογική που λέει ότι η Σχολή αυτή έχει 35 χρόνια στην Κοζάνη και διαθέτει επαρκείς υποδομές που θα πάνε χαμένες. Επιπλέον μαζί με τη ΣΤΕΦ μειώνουν το κόστος ανά σπουδαστή, δημιουργώντας παράλληλα θετικές «οσμώσεις» μεταξύ τους  
Εν ολίγοις: Μπορούν να γίνουν πιο ορθολογικές συγχωνεύσεις, κατανεμημένες ισόρροπα και στις ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΣ του ΤΕΙ, ώστε να κατέβουμε από τα 8 τμήματα (τα μισά προβληματικά) σε 6 βιώσιμα τμήματα και με παραμονή και των δύο Σχολών στην Κοζάνη. 

Να το πούμε κι αλλιώς: Αν συνεχίσουμε να πλειοδοτούμε σε «μολών λαβέ» και να ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, θα βρούμε μπροστά μας τα χειρότερα. Ακόμη και να πείσουμε τα Υπουργεία ή τις Διοικήσεις των ΑΕΙ να μην κλείσουν ένα προβληματικό Τμήμα, θα το κλείσει η αγορά εργασίας. Και τότε οι όποιες επενδύσεις έκανε το κράτος, αλλά και η τοπική κοινωνία θα πάνε στράφι. Κι όσοι ονειρεύονται ότι έτσι θα νοικιάσουν τις άδειες γκαρσονιέρες θα μείνουν και πάλι με τα κλειδιά στο χέρι.
11-2-2013

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου