.

Στην Κομισιόν θα σταλεί ο φάκελος «μικρή ΔΕΗ» μαζί με το ορυχείο της Βεύης (;)

Στην Κομισιόν ετοιμάζεται να αποστείλει σύμφωνα με τις πληροφορίες το φάκελο της «μικρής ΔΕΗ» το ΥΠΕΚΑ όπου και θα τη ρωτά κατά πόσο πρέπει να συμπεριληφθεί στο χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας και το ορυχείο της Βεύης.

Η επιστολή προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Competition) πρόκειται να φύγει εντός των ημερών και θα δίνει μια πλήρη εικόνα του πακέτου της νέας εταιρείας, σε επίπεδο τόσο μονάδων, όσο και ορυχείων.
Η Κομισιόν καλείται στην ουσία να επιλύσει τη διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ του ΥΠΕΚΑ που επιμένει ότι το ορυχείο της Βεύης δεν πρέπει να συμπεριληφθεί στο πακέτο αφού ο διαγωνισμός βρίσκεται στην τελική ευθεία, και του ΤΑΙΠΕΔ που υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο.
Το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει ότι το συγκεκριμένο ορυχείο πρέπει να συμπεριληφθεί οπωσδήποτε στο πακέτο της μικρής ΔΕΗ, καθώς είναι απαραίτητο για την τροφοδοσία τόσο της μονάδας Μελίτη Ι στη Φλώρινα (330 MW), όσο και της υπό σχεδιασμό μονάδας Μελίτη ΙΙ (480 MW) που έχει συμπεριληφθεί στο χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας.
Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο ορυχείο αποτελείται από ένα τμήμα που ανήκει στη ΔΕΗ (το 40%) και το οποίο βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω προβλημάτων που έχουν προκύψει με τον εργολάβο, και ένα τμήμα (το υπόλοιπο 60%) που βρίσκεται επί χρόνια σε διαδικασία διαγωνισμού για παραχώρηση σε ιδιώτες.
‘Η και τα δύο κοιτάσματα ή κανένα…
«’Η ο ανάδοχος της μικρής ΔΕΗ θα εκμεταλλεύεται και τα δύο κοιτάσματα ή κανένα. Το ορυχείο πρέπει να δοθεί ως ενιαίο σύνολο, διαφορετικά ακυρώνεται η σωστή τροφοδοσία της Μελίτη, τόσο της σημερινής μονάδας όσο και εκείνης που θα γίνει», λένε στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, και εξηγούν ότι εναπόκειται στην Κομισιόν να δώσει τη λύση.
Γίνεται σαφές με βάση τουλάχιστον τα όσα υποστηρίζουν στο ΤΑΙΠΕΔ πως από την απάντηση της Κομισιόν, θα κριθεί το αν θα προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για τη «μικρή ΔΕΗ». Αν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών συναινέσουν στο να συμπεριληφθεί και η Βεύη στα περιουσιακά στοιχεία της νέας εταιρείας, το ΤΑΙΠΕΔ θα πάρει το πράσινο φως για να ξεκινήσει τις χρονοβόρες διαδικασίες απόσχισης των περιουσιακών αυτών στοιχείων από τη μητρική. Αν πάλι δεν συναινέσουν, τότε θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος συζητήσεων μεταξύ ΥΠΕΚΑ- ΤΑΙΠΕΔ και του συμβούλου της ιδιωτικοποίησης, την HSBC, που σημαίνει καθυστερήσεις και που σίγουρα θα μεταθέσει χρονικά τα χρονοδιαγράμματα έναρξης της πώλησης, που τοποθετείτο στο τελευταίο τρίμηνο του 2013.
Σε κάθε περίπτωση στο φάκελο που θα αποστείλει το ΥΠΕΚΑ προς τις Βρυξέλλες θα περιγράφεται μια πλήρη εικόνα με το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας, σε επίπεδο τόσο μονάδων (λιγνιτικές Μελίτη Ι & ΙΙ, Αμύνταιο Ι & ΙΙ, φυσικού αερίου Κομοτηνή, μαζί με τα υδροηλεκτρικά Θησαυρού & Πλατανόβρησης), όσο και ορυχείων.
Αναφορά επίσης θα γίνεται στην απόσχιση ποσοστού της εμπορίας και των εργαζομένων που θα μεταφερθούν από τις κεντρικές υπηρεσίες στη νέα εταιρεία, ζητήματα που σύμφωνα με τις πληροφορίες ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Πηγη: Energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου