.

Εντονη κινητικότητα σε διεθνές επίπεδο στον κλάδο της ενέργειας

Το μερίδιο των κρατικών φορέων, όπως ασφαλιστικά ιδρύματα, συνταξιοδοτικά ταμεία και κρατικά επενδυτικά ταμεία, έχει υπερδιπλασιαστεί σε επενδύσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της PwC για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο της ενέργειας (που συμπεριλαμβάνει και τις ανανεώσιμες πηγές) «Global Power and Renewables Deals».
Συμπεριλαμβανομένων των ταμείων υποδομών, τα κρατικά ιδρύματα πραγματοποίησαν το ένα τρίτο των συνολικών συναλλαγών στον κλάδο της ενέργειας το 2012.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο κλάδος προσελκύει πια μια ευρεία γκάμα αγοραστών και, έπειτα από ένα σχετικά στάσιμο 2012, έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για συναλλαγές. «Μέσα σε έναν μόλις χρόνο, το μερίδιο των εταιρειών-αγοραστών έχει μειωθεί από 80% σε μόλις 63%. Τη θέση τους έρχονται να καλύψουν εξωτερικοί επενδυτές, οι οποίοι εισέρχονται στον κλάδο επενδύοντας στις προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και σταθερής απόδοσης που χαρακτηρίζουν τον κλάδο».
«Στην Ευρώπη, οι συναλλαγές που αφορούν τα δίκτυα διανομής συγκεντρώνουν σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών. Εξακολουθούν να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις και είναι πιθανό να δελεάσουν τους ιδιοκτήτες των σχετικών περιουσιακών στοιχείων ώστε να εξετάσουν προσεκτικά τις επιλογές τους. Οι υψηλές αποδόσεις αποτελούν εν μέρει συνέπεια της σχετικής σταθερότητας του ρυθμιστικού πλαισίου του κλάδου, καθώς επίσης και των μεγάλων κεφαλαιουχικών επενδύσεων που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό της απαρχαιωμένης υποδομής της Ευρώπης. Η εποχή του φτηνού φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχει μεταβάλει τις αποτιμήσεις και τις στρατηγικές των συγχωνεύσεων και των εξαγορών. Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί ότι οι χαμηλές τιμές δεν πρέπει να θεωρηθούν δεδομένες και ότι τα μεγάλα τρόπαια των συγχωνεύσεων και εξαγορών στις ΗΠΑ το 2013 θα μπορέσουν να κατακτηθούν από εκείνους που διαθέτουν την απαραίτητη διορατικότητα να προβλέψουν σωστά τη χρονική στιγμή εκτόξευσης των τιμών του αερίου προς τα πάνω.
Παράλληλα, αναμένεται ένα άνευ προηγουμένου κύμα επιχειρηματικών συμφωνιών που θα αφορούν χερσαίες εγκαταστάσεις παραγωγής αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, με εκτιμώμενη συνολική αξία πώλησης που θα κυμαίνεται στα 4-5 δισ. δολ. και οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων τους τελευταίους μήνες. Τέλος, ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο της ενέργειας έχουν προγραμματιστεί στην Ελλάδα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νιγηρία, την Τουρκία και σε διάφορες περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Παρ’ όλο που επικρατεί ένα κλίμα αμφίβολης πολιτικής βούλησης για κάποιες από αυτές, οι ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό μοχλό σύναψης επιχειρηματικών συμφωνιών το 2013.

Πηγη: Καθημερινή

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου