.

Τρεις ευρωπαίοι και το Κατάρ φλερτάρουν με τη «μικρή ΔΕΗ»…

Τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού, η γερμανική RWE, η γαλλικών συμφερόντων Edison (ανήκει στην EDF), και μία ή περισσότερες ισπανικές εταιρείες, είναι μαζί με το Κατάρ οι ξένοι επενδυτές που για την ώρα τουλάχιστον έχουν εκφράσει προφορικά το ενδιαφέρον τους για το διαγωνισμό της «μικρής ΔΕΗ».

Και λέμε για την ώρα, καθώς όταν οριστικοποιηθεί εντός του μηνός το βασικό μοντέλο για την «μικρή ΔΕΗ» και πάρει το πράσινο φως από την τρόικα και εν συνεχεία από την Κομισιόν, εκτιμάται ότι ο αριθμός των ενδιαφερομένων, εντός και εκτός Ελλάδος θα αυξηθεί.
Το ενδιαφέρον της RWE, και της Edison για τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού είναι παλιό, απλά τώρα που άνοιξε ξανά η συζήτηση, έχει αναζωπυρωθεί μέσω κρούσεων που έχουν κάνει προς την κυβέρνηση. Το καινούργιο στοιχείο αφορά την πλευρά της Ισπανίας, που έχει προσεγγίσει την ελληνική σε κυβερνητικό επίπεδο για να κάνει γνωστό ότι σε περίπτωση προκήρυξης διαγωνισμού για την πώληση μιας «μικρής ΔΕΗ» θα υπήρχε ενδιαφέρον και από εταιρείες της χώρας, χωρίς ωστόσο να κάνει γνωστά τα ονόματα τους.
Η πλευρά του Κατάρ...
Καινούργιο επίσης είναι και το ενδιαφέρον από το εμιράτο του Κατάρ το οποίο εκδηλώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά τις συναντήσεις που έγιναν στη Ντόχα στο πλαίσιο του ταξιδιού του Πρωθυπουργού. Κυβερνητικά στελέχη του εμιράτου μετέφεραν στις επαφές τους με τους έλληνες αξιωματούχους ότι παρά την αντίθεση του Κατάρ να συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς, η δυστοκία αυτή θα μπορούσε να ξεπεραστεί για ένα- δύο projects στην Ελλάδα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, φέρνοντας ως παράδειγμα αυτό της «μικρής ΔΕΗ».
Στο πλαίσιο αυτό, έγινε σαφές ότι το εμιράτο ενδιαφέρεται να εξαγοράσει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα και ειδικά μια πλήρως καθετοποιημένη επιχείρηση καθ’ εικόνα και ομοίωση της σημερινής ΔΕΗ, σαν αυτήν που προβλέπει το σχέδιο στο οποίο έχει καταλήξει η HSBC, ο σύμβουλος της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση. Το σχέδιο έχει σχεδόν «κλειδώσει» και πρόκειται να παρουσιαστεί ως το τέλος Φεβρουαρίου στην τρόικα, και αμέσως μετά στην Κομισιόν ώστε να πάρει και τη δική της έγκριση.
Και τι προβλέπει το βασικό concept
Πρόκειται για ένα βασικό business concept που περιγράφει σε γενικές γραμμές τη μορφή θα έχει αυτή η νέα εταιρεία, καθώς το αναλυτικό πλάνο (τα ονόματα των μονάδων, ο αριθμός προσωπικού που θα μεταβιβαστεί σε αυτήν) να έπεται και η ολοκλήρωσή του να τοποθετείται προς το φθινόπωρο του 2013. Στόχος είναι προς το τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2014 να προκηρυχθεί και ο σχετικός διαγωνισμός.
Ως γνωστόν στη νέα αυτή εταιρεία θα μεταβιβαστεί κατά μέγιστο το 30% της ισχύος των μονάδων της σημερινής ΔΕΗ, δηλαδή 3.000 MW με το ίδιο μείγμα καυσίμων, μαζί με το 30% κάθε άλλου τομέα, και ειδικά της εμπορίας, των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, κ.ο.κ. Στόχος είναι η εταιρεία αυτή να προικοδοτηθεί με το 30% του σημερινού πελατολογίου της ΔΕΗ ώστε να αποτελέσει ένα ελκυστικό πακέτο για τους όποιους ενδιαφερόμενους.
Οι τρεις-τέσσερις προτάσεις που περιλαμβάνει στην εισήγησή της η HSBC διαφέρουν ελαφρώς μεταξύ τους ως προς το είδος των μονάδων που θα απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιο της. Η πρώτη μιλά για μία λιγνιτική μονάδα, μια φυσικού αερίου και δύο υδροηλεκτρικές. Η δεύτερη για 2 λιγνιτικές, μια φυσικού αερίου και μια υδροηλεκτρική, κ.ό.κ.
Τέλος, σχετικά με τη γεωγραφική προέλευση των μονάδων, τόσο των λιγνιτικών όσο και των υδροηλεκτρικών, που θα απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιο της νέας αυτής εταιρείας θα είναι η Βόρεια Ελλάδα. Που σημαίνει ότι η επιλογή των μονάδων λιγνίτη θα γίνει ανάμεσα σε αυτές του Αγ. Δημήτρη, του Αμύνταιου, και της Μελίτη.
Στις αρχικές σκέψεις ήταν το χαρτοφυλάκιο αυτό να έχει γεωγραφική διασπορά όπως το σημερινό της ΔΕΗ, κρίθηκε ωστόσο πως θα ήταν πιο λειτουργικό ως μοντέλο και άρα πιο ελκυστικό για τους ενδιαφερόμενους, να συγκεντρώνεται στην ίδια περιοχή, αυτή της Β. Ελλάδος.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου